0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csak Covid-oltással lehet belépni az USA-ba és Kanadába

Oltási igazolvánnyal hajthatnak be a kamionsofőrök az USA-ba és Kanadába, ami tovább nehezíti a friss áruk forgalmát mindkét országban, áruhiányhoz és áremelkedéshez vezet. Amerikában a sofőrhiány mérséklésére 18 éveseknek indítanak képzési programot.

Az USA kanadai és mexikói határai 20 hónapig voltak lezárva a nem alapvetően fontos utazás-szállítás előtt a Covid-járvány miatt, csak beoltott személyeket engedtek át a határon. A múlt héten az oltási kötelezettséget kiterjesztették azokra a külföldiekre is, akik alapvetően szükséges termékeket állítanak elő vagy szállítanak az USA-ba, így többek közt a kamionsofőrökre. A szárazföldi határokon, valamint a tengeren érkező nem amerikai lakosoknak is be kell mutatniuk az igazolást arról, hogy megkapták mindkét koronavírus elleni oltásukat.

Az amerikai élelmiszer-ellátás ezzel tovább nehezedik, pedig már így is komoly gondokkal küzdenek a sofőrhiány miatt.

Az újabb szigorítás a teljes ellátási láncon végigfut majd, vélik ágazati szakemberek, annak ellenére, hogy a frisspiaci áruk termelői és kereskedői előrelátóan próbálták az egészségügyi követelmények betartására ösztönözi a munkavállalóikat.

A sofőrhiány annyira nyomasztó a kereskedelemben és egyáltalán a termelésben, hogy az USA Közlekedési Minisztériuma elindított egy pilot programot a fiatalok képzésére.

Összeállították a gyakorlati oktatásra és a járműbiztonságra vonatkozó előírásokat, amelyek alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok kamionsofőrré képezhetik magukat.

A három évig tartó programba egyszerre 3000 fiatalt várnak, akik 400 órát kell, hogy próbaidősként eltöltsenek egy gyakorlott kamionsofőr mellett az anyósülésen. Ezután, 21 éves korukig már önállóan is vezethetnek, de folyamatosan ellenőrzi őket egy kamiontársaság. Az USA-ban 21 éves kortól lehet kamionsofőrként átlépni az államhatárokat, ebben a programban viszont már a 18 évesek is bárhová elvezethetik a járművet, Hawaii kivételével. A munkájukat azonban belső kamerával ellenőrzik és a kamionban ütközést mérséklő fékrendszernek kell lennie.

Kanadában január 15-től él az a követelmény, ami Covid-oltáshoz köti a belépést az országba, és ez a kamionsofőrökre is vonatkozik.

Az USA-ból érkező kamionok felét nem engedik át a határon, mert a sofőrök nem kapták meg az oltásukat.

Tekintve, hogy télen a kanadai boltokban kapható zöldség-gyümölcs 90%-a szárazföldön érkezik az USA felől, ez hamar áruhiányhoz vezetett. Vannak már olyan üzletek, ahol nem lehet banánt vagy narancsot kapni, ráadásul a szállítási nehézségek tovább emelik az árakat. A korábbi 7000 dollárról ugyanis 9500 dollárra nőtt egy rakomány friss gyümölcs eljuttatásának a költsége Kaliforniából vagy Arizonából Kanadába. Ez annyit jelent, hogy egy fej salátáért 12 kanadai centtel kell többet fizetni, mint korábban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com