0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Elektromágneses mezővel növelnék a hozamot

Kínai kutatók azt állítják, hogy a szél és az eső mozgási energiájából létrehozott elektromágneses mezőnek kitett növényeik több termést hoztak, mint a kontroll állomány. Tudóstársaik kételkedéssel fogadták eredményeiket.

Bár Európában, az USA-ban és Kínában egyaránt vizsgálják, hogy serkenti-e a növények növekedését, ha erős elektromágneses térbe helyezik őket, de az eddigi eredmények alapján a feltevés még messze nem tekinthető megalapozottnak.

A közölt eredmények szerint az így előállított

elektromágneses mezőben nevelt borsó hozama 20 százalékkal meghaladta a kontroll csoportét, ráadásul hamarabb is csíráztak a növények.

A kínai kutatók közlése szerint a rendszer költsége nem érte el a 40 dollárt. Szerintük „azonnal és széles körben” alkalmazni lehetne eljárásukat az élelmiszertermelés növelésére és a mezőgazdaság okozta környezetszennyezés csökkentésére. Elismerik ugyanakkor, hogy a közfelfogás gondot jelenthet az így termesztett élelmiszerek elfogadtatásában. Az élelmiszer-biztonsági fenntartások mellett az eljárás költségét is a kereskedelmi méretű élelmiszertermelés akadályának tekintik.

Forrás: newscientist.com/Magyar Mezőgazdaság