Back to top

Kitörési pontok a kivitelben

A szántóföldi növénytermesztés gazdasági aktualitásairól rendezett kerekasztal-beszélgetést a Gabonatermesztők Országos Szövetsége az AGROmashEXPO-n. A résztvevők a többi között arról is megosztották a véleményüket: miket tartanak a hazai agrárium és élelmiszeripar kitörési pontjainak az exportpiacok felé.

Az EU mezőgazdasága és élelmiszeripara már nem versenyképes az árakban és a Green Deallel még kevésbé lesz az
Az EU mezőgazdasága és élelmiszeripara már nem versenyképes az árakban és a Green Deallel még kevésbé lesz az
Fotó: pixabay
A bevezető előadást dr. Feldman Zsolt államtitkár tartotta, a beszélgetés moderátora dr. Mezei Dávid a Takarékbank igazgatója, további résztvevői pedig dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet, Baranyi Szabolcs, a Groupama és Sándorfy András, a Marton Genetics igazgatója volt.

Az exporttal kapcsolatban Feldman Zsolt a baromfi- és gabonatermelést, valamint a zöldség- és gyümölcsfeldolgozást emelte ki a tartósan rendelkezésre álló árualappal összefüggésben. Sándorfy András szerint a hazai

vetőmagtermelés is kitörési pont lehet a kivitelben, mint magas hozzáadott értéket előállító ágazat.

Hozzátette, hogy a fejlődése szempontjából megkerülhetetlen az öntözési rendszerek további fejlesztése és a további gépesítés, de a szükséges szellemi tőke rendelkezésre áll. A hazai vetőmagtermelés és -feldolgozás biztosítani tudja a szükséges komoly beruházások megtérülését és minőségében az egész világon megállja a helyét. Főként azonban a keleti piacokon, az olyan országokban keresett, mint Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Kazahsztán, amelyek élelmiszer-biztonságuk növelésével, önellátásuk megteremtésével szeretnék biztosítani a függetlenségüket, a megtermelt felesleget pedig Kínának akarják értékesíteni.

Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet igazgatója szerint 2016 óta meghatározók a globális piacon a kínai fejlemények,

a kínai gazdaság lépései azonban kiszámíthatatlanok, mint az „elefánté a porcelánboltban”.

Ami biztosan elmondható, hogy Magyarország közvetlen piaci környezetében általánosan nő a törekvés az élelmiszeripari önellátásra.

Ebben a környezetben pedig csak a „megkülönböztetett tömegtermeléssel” lehetünk sikeresek. Ez azt jelenti, hogy egy tömegtermékhez valamilyen – állat-egészségügyi, humán egészségügyi, élelmezési vagy ipari – funkcionalitás társul, mint a „kekszbúza” esetében.

Azok a termékek – és ez a vetőmagra is igaz -, amelyek termelési licenszekkel fogják tanúsítani ezeket a plusz funkciókat, sokkal könnyebben találnak majd piacokat.

Beszélgetés az AGROmashEXPO-n, a GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon
Beszélgetés az AGROmashEXPO-n, a GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon
Fotó: Czifrik Kati

Baranyi Szabolcs kiemelte: a méreteink arra determinálnak, hogy a hozzáadott értékkel és a feldolgozottság mértékével versenyezzünk, és ezt a hazai agrárium már felismerte. „Meg kell tanulni, mit kell termelni és hogyan lehet jól csinálni.”

Sándorfy András szerint a sikerhez a jó marketing és piacismeret is nélkülözhetetlen. Potori Norbert ezt azzal egészítette ki, hogy

a piacépítésben felbecsülhetetlen a jól koordinált értéklánc szerepe.

Mezei Dávid úgy összegzett: a Green Dealről minden tanulmány megállapította, hogy a termelés csökkenéséhez fog vezetni. Az EU mezőgazdasága és élelmiszeripara már nem versenyképes az árakban és a Green Deallel még kevésbé lesz az. Ezért

az európai agráriumnak a minőség, a magasabb hozzáadott érték, a termelési egységre jutó magasabb jövedelem irányába kell elmozdulnia.

A kitörési pont a tudás lehet, aminek az alkalmazásához kellő bátorságra is szükség van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.