Back to top

Megfontoltság jellemzi az agráriumot

Az emelkedő költségek és a magas gabonaárak ellenére jó eredményekkel kalkulálnak idén is a szántóföldi növénytermesztők. Az állattenyésztők és az élelmiszeripar szereplői pedig továbbra is érvényesíteni szeretnék az inputanyagok és a feldolgozás növekvő költségeit az átadási árakban, ez pedig a kiskereskedelmi árak emelkedését prognosztizálja.

Az árváltozások mellett az energiaárak további növekedése és a munkaerőhiány is befolyásolja a hazai piacot, derült ki a január 31-ei Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői háttérbeszélgetésén.  

A Takarék AgrárTrend Index értéke 2021 negyedik negyedévében 31,7 pontra nőtt a 48 pontos skálán, ami 0,3 pontos emelkedés a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az októbertől decemberig vizsgált időszakban az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait alapvetően befolyásolta a nyári aszályos időszakok kukorica termésátlaga, ami hazánk keleti régióiban jelentősen elmaradt a sokéves átlagtól, azonban a terméskiesést kompenzálták az értékesítési árak.

Fotó: Takarékbank

Az előző negyedév az állati termékpályákon működő vállalkozások kilátásai miatt maradt el a hitelintézet agrárindexének 35 pontos egyensúlyi szintjétől.

Az idei évi kilátásaikat továbbra is meghatározzák a magas takarmányárak, a költségnövekmény érvényesítésének nehézségei az értékesítési árakban, valamint a Kormány által nemrég bejelentett élelmiszerárstop várható következményei.  

Vége az olcsó hiteleknek

Fotó: Takarékbank
Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a szántóföldi növénytermesztők a magas gabonaárak miatt kifejezetten jó évet zártak, és a jelenlegi árak stagnálásával a növekedő egyéb költségek mellett is jó évet zárhatnak az idei évben. Az emelkedő költségek közül kiemelte az alapanyag-drágulást: a műtrágya ára soha nem látott szinten van, és a vetőmagok és a növényvédő szerek beszerzése is egyre nehezebb a magasabb költségek mellett.

Az állattartókat főként az energia- és a takarmányárak sújtják – a magasabb költségeket az értékesítési áraikban nem tudták érvényesíteni. A szakember szerint a következő hónapok kérdése lesz, hogy az áralkuk alakulása milyen mértékben változik.  

A hitelek drágulása szintén óvatosságra inti a termelőket és a feldolgozókat, említette a szakember, a kamatok 1-2 százalékról 6-7 százalékra nőttek, „vége az olcsó hitelezés korszakának”. Ugyanakkor a piaci versenyhelyzet kikényszeríti a fejlesztéseket, muszáj korszerű feldolgozói kapacitásokat létrehozni a versenybe maradás érdekében.

Pozitív év/negatív jövőkép

Hollósi Dávid az egyes termékpályákra is részletesen kitért. A magyar agrárium legnagyobb kibocsátói, a szántóföldi növénytermesztők továbbra is pozitív terméseredményekre számítanak az idén, függetlenül a megnövekedett inputanyagáraktól és a kukorica sokéves átlaghoz viszonyított összetermésének elmaradásától. A becslések szerint helyenként 10-20 százalékkal elmarad az elmúlt évek átlagától, az össztermelés előzetes becslések szerint 5-10 százalékkal kisebb lett a megelőző évekhez képest – körülbelül 7 millió tonna.

A Takarékbank agrárelemzői szerint idén a kukorica árszintje érdemi befolyást gyakorol a globális és a hazai élelmiszer-gazdaságra. Globális szinten a déli féltekén januártól kezdődő nyári aratási munkák terméseredményeit kell figyelni, ezek az adatok várhatóan hónapokig befolyásolják majd a gabonaárak alakulását, ez pedig érdemben mozgathatja a tonnánkénti 90 ezer forintos hazai árat.

A gazdálkodók reményei szerint maradnak a magas terményárak, így az emelkedő önköltség ellenére is jövedelmező maradhat a termelésük.

Az állati termékeket előállító termékpályák piaci szereplői viszont már eltérően látják helyzetüket. Egyfelől a hazai és európai madárinfluenza-járvány érzékenyen érinti az ágazatot, majdnem 2,5 millió baromfit kellett megsemmisíteni. Az átadási árak jócskán az előző évi átlag felett vannak, a megdrágult takarmányköltségek pedig a február végi élelmiszeripari- és fogyasztói árakban jelenhetnek meg.   

A sertéságazatban az átvételi árak továbbra sem változtak érdemben, egyedül a malac ára mutat némi drágulást.

A tojásnál szintén emelkedtek a termelői árak, viszont a madárinfluenza itt is érezteti hatását az állományok likvidálásával. A tej termelői átlagára soha nem látott magasságban van, viszont az inputanyagok árának emelkedés árnyalja ezt a képet, ahogyan a 2,8 százalékos UHT-tejre bevezetett élelmiszerárstop is. A húsmarhatenyésztők szempontjából nincs érdemi változás, az idei évnek is pozitívan vágnak neki.

A Takarékbank elemzése szerint a kertészeti termékpályán nem volt jelentős változás 2021 negyedik negyedévében a szezonális termék-előállítás miatt. A klímaváltozás hatásait elsősorban a gyümölcstermesztők, másodsorban a szántóföldi zöldségtermesztők érzik meg.

A zöldség-gyümölcs feldolgozókat is érintik a magas energiaárak – termékenként eltérő mértékben, 30-60 százalékkal emelkedett az önköltség ezen a termékpályán.

Ezt az emelkedést a szereplők nem tudják teljes mértékben érvényesíteni a fogyasztói árakban, ezért a termelés és a feldolgozás jövedelmezőségében csökkenés várható.  

Tavaly magasabbak voltak a szőlő termelői árak, mint az azt megelőző évben. A vendéglátáshoz erősen kötődő szektornak viszonylag pozitív a helyzetértékelése a beinduló HoReCa-forgalom élénkülésének köszönhetően, ami keresletnövekedést hozhat, ezzel együtt várhatóan árnövekedést is.

A Takarék AgrárTrend Index a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari bizalmi mutatója, amely a megkérdezettek saját helyzetértékelése alapján dolgozik, és amely hónapokkal a statisztikai összesítések megjelenése előtt tudja jelezni, hogy merre tart az adott ágazat, alágazat, illetve a teljes magyar agrárium.

Az index két komponensből tevődik össze. A hangsúlyosabb rész egy százas ügyfélbázis részére küldött kérdőívre alapul, amely az ügyfél adott időszakra vonatkozó helyzetértékelését tartalmazza, végén egy összesítéssel: bizakodó, semleges, borúlátó. Továbbá ugyanezt a párbeszédet a legnagyobb szakmaközi szervezetekkel is lefolytatják. Kisebb súllyal szerepel az Indexben a Takarékbank agrárelemzőinek elemzése, előrejelzése.

Fotó: Takarékbank

A válaszadók a Takarékbank ügyfelei: 30 százalékban kisüzemek, 30 százalékban középüzemek, 40 százalékban nagyüzemek. A válaszadók ágazati megoszlása a teljes agrárium kibocsátásának eloszlását leköveti. A válaszadók területi megoszlása az egyes agrárágazatok területi eloszlását is leköveti.

A válaszadó többnyire az adott vállalkozás tulajdonosa, illetve ügyvezetője. Az indexben a magyar agrárium termékpályáit négy szintre osztják: 1. termelői, 2. nagykereskedők, logisztikai szereplők, 3. élelmiszer-feldolgozók, 4. élelmiszer-kereskedők. Ezen osztályokon belül három kockázati csoportot alkotnak: input, munkaszervezés, output. Az ügyféltapasztalatokat ezekbe az egységekbe illesztik, az elemzői előrejelzéseket pedig a teljes termékpályára vetítik.

Nem sínylik meg az árstopot a kereskedők

Héjja Csaba elemző az élelmiszer-drágulás kapcsán elmondta, az utóbbi években az alapanyagok áremelkedését csak részint követték a bolti árak.

A kereskedőket nem fogja megviselni az árstop, amennyiben valóban csak három hónapra korlátozódik – ennyi ideig egy hosszabb akció is eltart –, és a feldolgozók költségeinek emelkedését is elismerik, hiszen az ellátást folyamatosan kell biztosítaniuk – véli az elemző.

Ráadásul az szja-visszatérítés, a SZÉP-kártyák élelmiszerre is költhető kerete, a nyugdíj és a minimálbér emelése csak katalizálja a boltok forgalmát. Hozzátette, szerinte az árstopot követően nem várható kiugró drágulás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.