Back to top

Méhkaptár gombából

Az elszálló építőanyag és deszka árak arra sarkallják a méhészeket, hogy újabb anyagokat próbáljanak ki. Az internetes fórumokon több ilyen, nem szokványos anyagból készült kaptárt láthatunk (polisztirol, expandált poisztirol stb), melyeknek azonban a deszkához képest jelentős hátrányai is lehetnek.

A brit méhészújság, a Beecraft legfrissebb számában egy méhész elsőként számol be arról, hogy egy micélium (gomba) alapú kaptárba telepített méheket.

A micélium gombafonalak hálózata, mely átszövi és egybetartja a táblásításra vagy tömbösítésre szánt anyagot, faforgácsot, fűrészport, kenderpozdorját stb.

A micélium felhasználása a csomagolóiparban már évekkel ezelőtt elkezdődött, és ígéretes alternatíva a szintetikus csomagolóanyagok kiváltására. Környezetvédelmi szempontból azért is lehet fontos ez az eljárás, mert növekedés közben a micélium széndioxidot használ fel a környezetből,

A technológia azonban egyelőre, mégsem indult el hódító útjára. Annak ellenére sem, hogy üzem is létezik már micelium kompozit csomagolóanyagok gyártásához. Nyilvánvalóan egy lassúbb gyártási folyamatról van szó, mely a műanyag formázásával, fröccsöntésével az árával csak nehezen tudja felvenni a versenyt. Egyelőre úgy tűnik, főleg luxuscikkek, parfümök csomagolásához és designer tárgyakhoz használják.

A technológia konkrétan úgy néz ki, hogy a keményítővel és micélium oltóanyaggal összekevert alapanyagot (kenderpozdorját és egyéb nyesedékeket) egy öntőformába helyezik. Ezt a formába (présbe) helyezett keveréket aztán szoba hőmérsékleten, sötét helyen, nedvesen pihentetik.

A Ganoderma micélium viszonylag gyorsan átszövi (négy öt nap alatt) a nyesedéket. Ezután az átszőtt tárgyat, a táblásított “kompozitot” kemencébe helyezik, hogy a micélium elhaljon és ne nőjön tovább. Majd az alapos szárítás következik.

A fent említett brit méhész, Guy Thomson, aki egyébként termodinamikai mérnök először 3D nyomtatóval egy “kaptárprést” készített, melybe fapozdorját helyezett micéliummal és némi keményítővel összekeverve. A micéliumot egy amerikai forgalmazótól rendelte (Ecovative). 

kaptarak_img-3595_opt.jpeg

A kaptárak hagyományosan fából készülnek, évtizedekig használhatók;
A kaptárak hagyományosan fából készülnek, évtizedekig használhatók;

Az eljárás “tanulási görbéje”, vagyis, hogy a nulláról mennyi idő alatt tapasztalta meg és küszöbölte ki a buktatókat, meredeken emelkedett, állítja a hobbi méhész. Hozzávetőlegesen elsőre két hétig tartott a folyamat. Például, ahhoz hogy a micéliummal átszőtt kaptárt ki tudja venni a présből, a prést ferde falura kellett terveznie. De kihívás volt olyan “sütőt”, kemencét találnia, melybe egy egész kaptárfiók befér.  

A kész micéliummal készült WBC kaptárba (Angliában használatos kaptártípus) a tavalyi szezonban egy új rajt telepített. A méhek épp telelnek a gombakaptárban és a méhész állítása szerint, jól érzik magukat benne.

Bár nehéz új technológiákról bármit is jósolni, miután áttanulmányoztam a jelenleg fellelhető információkat, videókat, leírásokat a micélium alapú kompozitokról, azt hiszem, hogy néhány méhésznek vagy kaptárgyártónak érdemes kísérleteznie vele, mert egyébként egy igen egyszerű eljárásról van szó, és ha talál egy olyan nyesedéket, alapanyagot - talán a kenderpozdorja (?) lehet a legalkalmasabb erre - még akár egy új természetes kaptáranyag, vagy kaptárszigetelő is lehet belőle. 

Akárhogy is alakul, fontos kérdés, hogy valóban elfogadhatóbb árba kerül-e majd, és rendelkezik-e azokkal az előnyökkel, melyekkel a hagyományos deszka (fertőtleníthetőség; szállíthatóság, méhek jól érzik benne magukat; nem kezdik ki könnyen a rágcsálók, madarak; viszonylag könnyű; kezelve nem szívja meg magát nedvességgel, évtizedekig használható stb.)  

Ajánljuk még a szerzőtől:

A mézkultúra megalapozása 

Mézeskalács gluténmentesen

Forrás: 
BeeCraft 2022/1

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Nagyobb biztonságban költhet Vasegerszeg térségében egy rétihéjapár

Ezentúl biztonságosabb körülmények között költhet Vasegerszeg közelében egy hamvasrétihéja-pár: a település térségében négy oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el burkolatot.

A pókok társas viselkedésének ökológiai hátterét vizsgálták az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) kutatói eltérő társas viselkedésű pókkolóniákat vizsgáltak az Andokban, hogy megértsék, mi alakítja a különböző viselkedésű fajok elterjedését. Eredményeik szerint egy adott élőhely ökológiai sajátosságai jelentős hatással lehetnek az ott élő fajok társas viselkedésére.

A gazdáknak segíteniük kell a kártevők elleni biológiai védekezéssel kapcsolatos kutatásokat

A gazdákat és a termesztőket arra kérik, hogy küldjenek nagy fehér pillangóhernyókat a kutatóknak, hogy segítsék a növényi kártevők elleni védekezéssel kapcsolatos tanulmányokat.