Back to top

Az „elszáradt” és kidobott növény sokszor még él…

Szobanövénynek tűnnek – ez a vesztük. Sok olyan virágbolti cserepes növény van, melyek télálló kerti növények ugyan, de bizonyos jeles napokkor kaphatók a virágbolti kínálatban is. Ezek -miután elvirágoznak- gyakran a szemétben végzik, hiszen sokszor leveleik is elszáradnak, vagy legalábbis egy ideig nem kezdenek újra virágozni. Pedig ha kiültetnénk a kertbe, még évekig díszítenék környezetünket...

Termin kultúrás növények

A termin kultúra, azaz időzített növényi kultúrák lényege, hogy egy-egy növényfajt nem akkorra virágoztatnak be a termesztők, amikor annak az ideje lenne az időjárás, és a növény életciklusa szerint, hanem akkorra, amikor valami jeles nap van, és eladható a „termék”.

Rengeteg példa van erre. A mikulásvirágnak „mikulás idején” van a szezonja. A krizantémoknak mindenszentek táján. A mini rózsa kifejezetten anyák napi virág, míg a kankalint nőnapra szokás virágoztatni. Számos hagymás növényt (jácint, nárcisz, tulipán stb.) már télen elkezdik virágosan árusítani, a vásárlók tavaszváró hangulatára várva, hátha megveszik, hogy a lakásban tavasziasabb legyen a hangulat.

A kankalin tavaszi cserepes szezonnövény, mely később a kertben évekig élhet(ne)
A kankalin tavaszi cserepes szezonnövény, mely később a kertben évekig élhet(ne)
Fotó: wikipedia
Kankalin

Ne dobjuk ki a virágzás után a cserepes kankalint sem, tegyük elvirágzása és leveleinek elvesztése után tavaszig hűvösebb helyre, akár kamrába. Földjét tartsuk épphogy nedvesen, és tavasszal ültessük ki a kertbe, vagy akár egy nagyobb virágtartóba.

Lakásban tartva virágzása idején tegyük minél világosabb helyre, ablak elé, ám a túl meleg hőmérséklet a növény halálához vezethet, ezért hűvösebb helyet keressünk számára. Az öntözésnél érdemes odafigyelni, mert a túlöntözés és a kiszáradás is végzetes lehet. A hidegebb időszakban legyen földje nedves, de ne álljon alatta a víz folyamatosan. Így nem csak otthonunkban, de tavasztól a kertbe kiültetve következő évben is gyönyörködhetünk ebben a kedves tavaszi virágban.

A "mini"rózsákból a kertbe ültetve szép bokor fejlődhet
A "mini"rózsákból a kertbe ültetve szép bokor fejlődhet
Fotó: wikipedia
Mini rózsa

A cserepes rózsa sem szobanövény, ha kiültetjük a kertbe idővel látványos méretű bokorrá cseperedik A rózsa cserepét helyezzük egy kavicsokkal és vízzel megtöltött tálcára. Ily módon nem áll a vízben a rózsa gyökere, ami e növények gondozásának kulcsfontosságú pontja. A tálcában található víz folyamatos párolgása biztosítja a rózsa számára magas páratartalmat. Amennyiben a lakás levegője nagyon száraz, helyezzünk egy párásító berendezést a mini rózsa közelébe.

A mini rózsatövek nem igényelnek metszést. Kertben tartva tél után meg kell őket tisztítani a sok apró, száraz vesszőrésztől. A kertbe kiültetett rózsatöveket késő ősszel felkupacoljuk úgy, hogy 10-15 cm magasságban takarja a föld a tövet.

Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek, egyharmad részüket vágjuk vissza, így ezután kompaktabb lesz növekedésük.

 

Ha a virága és a levele leszáradt, attól még él a jácint, de a hagymája gyakran a kukában végzi
Ha a virága és a levele leszáradt, attól még él a jácint, de a hagymája gyakran a kukában végzi
Fotó: wikipedia
Tavaszi hagymások

Tavasszal cserepesen hajtatva, vagy speciális üvegből készült hagymavázákban, sokfelé találkozhatunk az üzletekben hagymás növényekkel, melyek tél végi időszakban egyszerűen hajtathatók, és virágoztathatók ki lakásban is. Ilyen a tulipán, jácint, nárcisz, krókusz. E fajoknak számos színpompás változata van. Addig, amíg kinyílik a virág, érdemes melegebb helyen tartani őket, ezzel ösztönözve a gyorsabb fejlődésre. Ám amikor kinyílt, jobb a hűvösebben tartás, mert így később fog elnyílni. Miután a virág elnyílik, a növény visszahúzódik, de nem pusztul el.

E hagymákat érdemes a kertbe kiültetni tavasszal, hiszen minden évben újra kihajtanak majd, és idővel egyre többen.

A kertben található lombhullató fák is télen levéltelenek, élettelennek tűnnek, ám ez a pihenési ciklusuk, ami teljesen természetes. A virágboltban vásárolt egyébként fagytűrő növények is visszahúzódnak, néha ledobják a leveleiket, ami természetes folyamat. Ha ilyenkor kukába kerülnek – azt gondolván, hogy elpusztultak – akkor tényleg elpusztulnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.