0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Óriási munkaerőhiány a holland mezőgazdaságban

Egy idei felmérés szerint a mezőgazdasági termelők 84 százaléka küzd munkaerőhiánnyal Hollandiában, ezért attól tartanak a virágok, a gyümölcs és a zöldség a földeken marad.

Az idei hollandiai virág-, zöldség- és gyümölcstermés veszélyben van a munkaerőhiány miatt – figyelmeztetett az LTO Nederland, a mezőgazdasági termelők és kertészek szakmai szervezete, és felszólította a kormányt, hogy engedélyezze az Európai Unión kívüli országokból érkező ideiglenes munkaerő alkalmazását.

A szervezet 580 mezőgazdasági vállalkozó körében végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy a munkaerő problémák ahhoz vezethetnek majd, hogy a szupermarketek nem kapják meg a szerződés szerinti mennyiségű árut, mert a gazdák nem tudják betakarítani a termést, és leszedni a virágokat.

Az LTO Nederland szerint a mezőgazdasági munkáltatók 84 százaléka munkaerőhiánnyal küzd.

A legtöbb vendégmunkásra négy-tizenkét hétig van szükség, a csúcs augusztusban és szeptemberben van, de már tavasszal is szükség van rájuk.  Az LTO szerint a gazdák és a kertészek számos intézkedést hoznak az új munkavállalók bevonzása érdekében.

Most arra szólítják fel a kormányt, hogy bizonyos feltételek mellett engedélyezze a nem uniós idénymunkásokat, és a szomszédos Belgium példájára mutatnak, ahol ez már lehetséges.

Régebben sok lengyel munkavállaló érkezett, de most már nem jönnek vissza Hollandiába. A más uniós országokban való munkavállalás jelenleg kevésbé vonzó a lengyelek számára, miután a kormány csökkentette a legalacsonyabb keresetűek terheit.

Rene Simons, az ország déli részén található Haaren mellett gyümölcsössel rendelkezik és fontos számára, hogy a szabályok enyhüljenek, de ő inkább az EU-n kívülről keres embereket.

– Olyan országokban keresek embereket, mint Ukrajna és Moldávia, és talán még Észak-Afrikában is szétnézek. Mi történik, ha nem sikerül? Ha nem jönnek el többen, mint most, akkor nem fogom betakarítani az árumat. Nem fogom tudni teljesíteni a szupermarketekkel és szaküzletekkel kötött szállítási szerződéseket, annak ellenére, hogy beruházásokkal fejlesztettem az ültetvényeket, de ezen kívül még magasak az energiaköltségeim is.

A munkaerőhiány problémája évről-évre felmerül, és úgy tűnik évről évre súlyosabb problémával kell szembenézniük a gazdáknak.

Forrás: farmer.pl