Back to top

Újrahasznosítható papírzacskóban a saláta

A csomagoló-anyagok reformja töretlen, legutóbb Franciaországban került a pultokra salátakeverék 95 százalékban újrahasznosítható papírból készült zacskókban. Több mint kétéves kutatás-fejlesztés eredménye az innovatív csomagolóanyag, és a fogadtatása igen kedvező.

Kidolgozásában a csomagolásban és papírgyártásban élen járó brit Mondi vállalat, valamint a csomagolóanyagok tervezésében és gyártásában vezető IMA Ilapak cég vett részt. Az innováció már kétszer nyerte el a csomagolási Oscar-díjat környezet és termelés kategóriában.

A mindössze 5 százalék polietilént tartalmazó zacskó nemcsak az összetétele miatt újdonság, hanem azért is, mert az eddigiektől eltérőn nem átlátszó. Tartottak is ezért a vásárlói fogadtatástól. 

A legnagyobb francia áruházláncban szeptemberben jelent meg az LSDH cég terméke, majd rohamosan terjedt a többiben is. Galambbegy-salátát és bébileveleket csomagoltak bele. A sikere pedig attól függött, hogy milyen jól kommunikálták az újdonság lényegét a vásárlóknak.

Az első visszajelzések többsége pozitív, a fogyasztók szerint is hosszabban friss marad a saláta annak köszönhetően,hogy nem átlátszó a tasak.

Így ugyan nem vehetik szemügyre vásárlás előtt, hogy milyen benne a saláta, de hát, amikor kapkodva vásárolnak, akkor sem foglalkoznak ezzel, árulták el..

Azért esett a papírra a választás, mert ebben az üzletágban már rutin az újrahasznosítás, és azt szigorúan ellenőrzik Franciaországban. Az országban gyártott papír mintegy 70 százalékát újra felhasználják. 

Az innovatív zacskó általános használatával tehát évenként több mint 380 tonna műanyagot válthatnának ki. Az 5 százalék polietilénre pillanatnyilag még szükség van, hogy a zacskó teljesen zárható legyen. Nem mondtak le azonban arról, hogy ezt az arányt még alacsonyabbra szorítsák le, ennek érdekében startup cégekkel is együtt dolgoznak.

A papírzacskó könnyen nyitható, és a csomagolás tömege ugyanolyan mint korábbi csomagolóanyagoké.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Életképes hazai márkákat fejlesztene a SPAR

Szakmai képzéssel támogatja a SPAR azokat a beszállítóit, akik hazai kisvállalkozásként, családi cégként kerültek be az üzletláncba két, részükre hirdetett speciális program keretében.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.