0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Gombnyomásra kapja a takarmányt az állat

Többet esznek a kocák, nagyobb súllyal hagyják el a fiaztatót a malacok. ez is annak az újításnak az eredménye, amelyet egy Hajdú-Bihar megyei gazdaságban bevezettek. A rendszer minden információt eltárol, könnyebb észrevenni, ha egy állattal valami gond van.

– A takarmányozás terén dolgozunk innovatív-precíziós technológiával. Két olyan pont van a telepen, ahol új technológia beépítésével nyomon követhetően tudjuk etetni az állatokat: számítógép gyűjt és ad információt, ezen adatok felhasználásával pedig döntéseket hozhatunk – mondta a létavértesi Bigecs Farm Kft. ügyvezetője, Bakó György. A Hajdú-Bihar megyei cég malacokat állít elő, melyek egy részét 25 kilósan értékesítik, másik részét felhizlalják. Jelenleg 1600 kocájuk van, most fejlesztenek, a cél 2600 koca lesz. Heti 70 fialásuk van, ez egy jó háromnegyed év múlva akár 130 is lesz.

Számos innovatív megoldást alkalmaznak. A fiaztatóban van egy olyan etetőrendszer, ahol, ha az orrával megbök egy kis pöcköt az állat, le tud hívni magának 60 gramm takarmányt. Be tudják állítani, hogy két próbálkozás között mennyi idő teljen el, tehát nem lehet extrém rövid idő alatt megszereznie a napi adagját.

De azt is be lehet állítani, hogy a különböző paritású állatok – hányszor fialt, mennyi idős – mennyi takarmányt kapjanak, milyen görbe szerint, szem előtt tartva azt is, hány malaca van, de a napirend is beállítható, azaz, hogy hány ütemben kérheti le a napi takarmányát.

Nyomon lehet követni, meg tudom azt nézni, hogy az állat az előre meghatározott paritásának megfelelően előírt takarmányból mennyit fogyasztott. Ezt a teremben különböző színű ledek jelzik: ha a 0-40 százalékát, akkor a piros, ha 40-80 akkor narancssárga, ha 80-100, akkor zöld, ha 100-160, akkor lila lámpa ég. 

A hizlaldában is hasonlóan korszerű megoldásokat alkalmaznak. Minden teremben van egy válogatókapu. Minden egyes állat átmegy egy mérlegen amikor enni megy. Az átlagsúly alatti balra megy egy bizonyos takarmányra, az átlag feletti, pedig jobbra. Így pontosan a súlynak megfelelően tudják az állatokat takarmányozni, egyedenként lehet meghatározni, mikor legyen a takarmányváltás. Az állat, ahogy nő, változik az igénye, de a Hajdú-Bihar megyei gazdaságban ezt a váltást nem egy bizonyos naptári időponthoz kötik, hanem a súlyához. Az válogatónál van egy harmadik kijárat: kivehetik a gyengébb növekedésű állatot, hogy kezelhessék, gyógyszert adhassanak neki, vagy selejtként eladhassák.  Szubjektív emberi döntés helyett tehát mindent mérnek. 

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket az Állattenyésztés 2022/1 számában olvashatnak.

Forrás: Állattenyésztés