Back to top

A politikai gazdaságtantól a piacgazdaságba

„Az AXIÁL Kft. fejlődése európai mércével is rendkívüli: harminc év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk” – fogalmazott tavaly, a vállalat megalapításának 30. évfordulója alkalmából Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Egy "Kispolskival" kezdődött - Az Axiál 30 éve | Harsányi Zsolt, Axiál Kft., tulajdonos | MMG-Direkt

A „kis” vállalkozás pedig szó szerint értendő – ahogy az is, hogy a rendszerváltáskori kétszemélyes kényszervállalkozás mára az ország meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazója: központjában és 18 magyarországi telephelyén 900 alkalmazottat foglalkoztat. Harsányi Zsolt az általuk megtett útról és terveikről nyilatkozik az MMG Direkt adásában a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjének, Bárdos B. Editnek.

Ma már történelem, de nem árt felidézni, honnan hová jutott a vállalkozás.

Harsányi Zsolt friss diplomásként kezdett el dolgozni a Bajai Kukoricatermesztési Rendszernél. A BKR tönkrement, de egyre bővülő családját mégis el kellett tartania, ezért önálló vállalkozásba kezdett. „Ne felejtsük el, hogy a szocialista rendszerben végeztem Gödöllőn, ahol még politikai gazdaságtant tanultam, és hirtelen piacgazdasági körülmények között találtam magamat” – mondja, hozzátéve, hogy a BKR-nél tapasztaltak mégis elégségesnek bizonyultak ahhoz, hogy meglássa a piaci rést, amire érdemes vállalkozást alapítani: ez pedig a Zetor és a ZTS traktorok alkatrészellátása.

Első „szolgálati járműve” egy Polski Fiat volt, amivel egyedül járta az országot. Harsányi Zsoltot ismerve nehéz elképzelni, hogyan fért el egy akkora autóban. A megrendelt alkatrészeket a jobb első ülés helyén szállította. Később, első munkatársával, Bátyity Antallal – aki még ma is a cégnél dolgozik, immár a fiával együtt – bérelt kamionokkal hozták az alkatrészeket az egykori NDK és Csehszlovákia területéről.

Csehszlovákia 1993-as szétválása után is megmaradt a jó kapcsolat a Zetor brnói, illetve a ZTS martini gyárával, és arra az elhatározásra jutottak, hogy nemcsak alkatrészeket hoznak, hanem erőgépeket is elkezdenek importálni.

Csakhogy egyre jobban akadozott a szállítás, ezért a nyugati márkák felé fordult az érdeklődésük. Addigra a német márkák mind „foglaltak” voltak, ezért a francia Sulky céggel vették fel a kapcsolatot. A vetőgépeit és a műtrágyaszóróit importálták. Ezt követte a Manitou-val való együttműködés, majd a CLAAS következett. Utóbbi minőségi ugrást hozott magával: egyik évről a másikra 5 milliárd forintról 15 milliárd forintra nőtt az Axiál forgalma.

„Ekkortól datálódik a szervizszolgáltatásunk megerősítése, mert már BKR-s szervizmérnökként is megtapasztaltam, hogy jó szerviz nélkül eladni sem lehet; az viszi magával az eladást” – mondta el, hogy milyen korábbi tapasztalatokra tudott alapozni saját vállalkozása fejlesztésében.

A következő mérföldkőhöz 2002-ben jutottak el, amikor az AGCO rájuk bízta a Fendt traktorok forgalmazását.

Ezzel az új kihívással a vállukon érte őket 2004, amikor a magyar mezőgéppiac bezuhant. Ekkor afféle menekülőútként vették fel kínálatukba az építőipari gépeket.

Azóta viszont tovább bővült a mezőgazdasági gépkínálatuk. Olyan márkák sorakoztak föl a már meglévők mellé, mint a Horsch, a Berthoud, a Gregoire, a Gregoire-Besson, a Landini, a Monosem, az Arcusin, az Oehler, a Schäffer, az RMH, a DeLaval, a Romill és a Supertino.

Fotó: Fendt, AXIÁL Kft.
„Amikor elindítottuk a vállalkozást, fejből tudtam legalább háromszáz Zetor-alkatrész cikkszámát, katalógusszámát. Nem volt nehéz, mert Zetorból tíz éven keresztül gyártották ugyanazt a típust ugyanazokból az alkatrészekből. Az MTZ-ket még hosszabb ideig. Magyarul és szlovákul is tudtam a nevüket. Ma már egyik típus alkatrészeit sem tudnám megjegyezni, hiszen egy CLAAS kombájn például nyolcezer fajta alkatrészből áll össze” – érzékeltette a helyzet változását Harsányi Zsolt.

A változásokra nekik lépniük kellett. A maga idejében megfelelő méretűnek tűnő alkatrészraktárat 2006-ban építették fel Baján, de 15 év alatt kinőtték.

A tavaly átadott bővítéssel 8500 négyzetméteresre nőtt a raktár alapterülete, amivel tovább javult a kiszolgálás hatékonysága.

„A beruházásokat az idén is folytatjuk: Baján 1100 négyzetméteres, hat beállásos műhelyt építünk a mobilosoknak – ide a legnagyobb kombájnok is beférnek majd, vidéki telephelyeink közül pedig a miskolcit az év végére átköltöztetjük Felsőzsolcára” – ismertette terveiket Harsányi Zsolt. Az interjúban arról is beszél, hogy mi mindent köszönhet a világ mezőgépgyártása a magyar felhasználóknak, hogy mennyire nyitottak gazdálkodóink a precíziós gazdálkodásra, és hogy ahhoz minden technológia elérhető-e idehaza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.