A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar teljesítménye az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott, hiszen a termelés és az értékesítés gyorsuló ütemben bővült. A növekedés motorja 2021-ben a közvetlen export volt, de a belföldi értékesítés is folyamatosan emelkedik.
Nagy István ennek kapcsán kiemelte, hogy az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma tavaly 2,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripar belföldi értékesítésének volumennövekedése meghaladta az élelmiszer kiskereskedelem volumenének növekedését, ami segíti a hazai termékek magasabb arányát a kiskereskedelmi értékesítésben.
Kifejtette, az élelmiszeripar értékesítése 2021-ben megközelítette a 4,5 ezer milliárd forintot. Teljesítményének fejlődése széles bázisú volt, szinte mindegyik ágazatban bővült a termelés értéke. A növekedés mértéke az előző évhez viszonyítva változatlan áron 8,6 százalék volt, amelyen belül a belföldi értékesítés éves növekedése 7,5 százalékot tett ki, a közvetlen külpiaci értékesítés növekedési üteme pedig több mint 10 százalékos volt. 2010 óta az élelmiszeripar összes értékesítése 114,4 százalékkal, az exportértékesítés csaknem 190 százalékkal növekedett.
A tárcavezető kitért arra is, hogy az élelmiszeripar teljesítményének növekedéséhez jó alapot adott a baromfi, tej, szarvasmarha és sertés ágazatok elmúlt években összességében emelkedő kibocsátása, valamint a szántóföldi növénytermesztés eredményei.