0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A saját meteorológiai állomás megvéd a viszontagságoktól

Az egyéni időjárás-állomás a változó éghajlat és a pontos előrejelzések fontossága miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír. A különböző szenzorokkal ellátott, napelemmel működtetett berendezés, internetes adattovábbítással nyújt mindennapos segítséget a gazdák számára. Már egyre több termelő látja, hogy szükség van rá a gazdaságban.

Egy évtizeddel ezelőtt még lehetett számítani arra, hogy éghajlati övünkben a tél biztonsági hálót nyújt a következő termésnek.

Az évek során megváltozott a tendencia, a nagyon hideg és havas telek egyre ritkábban fordulnak elő, viszont egyre intenzívebb, rekordokat döntögető nyári hőmérsékletek fordulnak elő.

Egy gazdaság működtetése során – legyen szó szántóföldi vagy kertészeti gazdaságról – a legnagyobb gondot a kedvezőtlen időjárási körülmények, például jégeső, fagy, hurrikán vagy heves esőzések jelentik.

E kockázatok jobb kezelése érdekében egyre gyakrabban használnak időjárás-állomásokat, amelyek a gazdaságban telepítve, egy alkalmazással együtt személyre szabott előrejelzést adnak.

Így a gazdálkodó felépítheti saját időjárási adatbázisát, illetve megelőző intézkedéseket tehet a kár mérséklésére. Továbbá ellenőrizheti azt is például, hogy egy, két vagy akár tíz évvel korábban márciusban milyen volt a talaj vagy a levegő hőmérséklete.

Aszály esetén például a kockázat még egy településen belül is eltérő lehet. Vannak olyan helyzetek, amikor egy országos állomás adatai azt jelzik, hogy egy adott helyen esett az eső, de kiderül, hogy egyetlen csepp eső sem esett ott a gazda földjére. A saját meteorológiai állomás adatai lehetővé teszik, hogy pontosan meghatározza az időjárási tevékenységet, illetve adott esetben a kár bizonyítására is szolgálhat akár egy biztosító, akár egy állami szervezet előtt.

Az időjárás-állomás olyan eszköz, amely nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a gazdálkodó megvédje magát az időjárási körülmények következményeitől. A jól használt előrejelzési modellek további előnyökkel járhatnak.  Az állomás által szolgáltatott összes adat felhasználható a gazdaság irányításában.

A gyümölcsösökben fontos a levélnedvesség és a fagy előrejelzése. A növénytermesztésben a talaj és a levegő hőmérséklete, valamint a szélsebesség fontos tényezők. A munka ezen tényezők alapján történő ütemezésével a növényvédelmi intézkedések pontosabban igazíthatók a gazdaságban uralkodó körülményekhez.

A szakértők egyetértenek: fel kell készülnünk az éghajlatváltozásra. A termelésre gyakorolt esetleges hatások nemcsak a gazdákat érintik, hanem a mezőgazdasághoz kapcsolódó más iparágakat is, például a biztosítótársaságokat, az élelmiszer-forgalmazókat.

Több gyártó, különböző termékei érhetők el a gazdák számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl