0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A költségek emelkedése a fogyasztói árakban fog megjelenni

Németországban a közeljövőben várhatóan jelentősen megdrágulnak az élelmiszerek. "Felméréseink szerint az élelmiszergyártók több mint kétharmada további áremeléseket tervez a következő hónapokban" - mondta Timo Wollmershäuser, a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet vezető szakértője a Welt am Sonntag című lapnak adott nyilatkozatában.

Erőteljesebb áremelkedések fenyegetnek, mint amilyenek az újraegyesült Németországban valaha is előfordultak, „így az élelmiszerárak idén valószínűleg jelentős inflációs tényezővé válnak”, figyelmeztetett a kutató.

Az élelmiszerárak emelkedése nagy szerepet játszik abban, hogy a német kutatók 4 százalékra emelték 2022-re vonatkozó inflációs előrejelzésüket. Ezen belül az élelmiszerárak emelkedése elérheti a 7 százalékot.

Az okok sorában többek között a meredeken emelkedő termelési költségek állnak. Példának okáért – a Német Gazdaszövetség (DBV) számításai szerint csak a műtrágyák és az üzemanyagok „árugrása” 20-30 százalékos nagyságrendű költségnövekedést okoz a szántóföldi kultúrák termelésében, (amivel egyébként nem minden gazdaság lesz képes lépést tartani).

A kellemetlen változások végül úgyis a fogyasztókat sújtják, ráadásul „az áremelkedések a szupermarketekben még csak most kezdődnek”,

figyelmeztetett Christian Janze, az Ernst&Young tanácsadó cég agrárgazdaságban illetékes partnere, aki szerint a termelői árak erőteljes emelkedése különösen a következő betakarítás után fog megjelenni a fogyasztói árak változásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu