Back to top

Ösztöndíj jár a tudományos diákköri dolgozatért

A Dél-Alföld számos középiskolájából nyújtottak be pályamunkát az SZTE MGK felhívására. Írásban és szóban adtak számot tudásukról a diákok, a bírálók megdicsérték a színvonalas dolgozatokat. Az első három helyezett, ha a hódmezővásárhelyi karon tanul tovább, ösztöndíjat kap.

"Tudományos igényességű munkák születtek, a pályázatokat prezentáló diákokat szívesen tudja majd hallgatóinak a kar, ha úgy döntenek, hogy később ide adják be jelentkezésüket." Ezt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja, Dr. Mikó Edit mondta a hódmezővásárhelyi kar Tudományos Diákköri Konferenciáján, a középiskolás szekció díjkiosztó ünnepségén. A felhívásra a Dél-Alföld szakképző iskoláiból és gimnáziumaiból érkeztek pályamunkák, az írásbeli dolgozatokat előzetesen pontozta a bíráló bizottság, majd a második forduló szóbeli prezentációja következett, ahol szintén pontszámot kaptak a versenyzők.

Fotó: SZTE MGK Sajtó

Dr. Hupuczi Júlia, tudományos munkatárs, az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szóbeli prezentáció nagyobb hangsúllyal esett latba az értékelésnél, hiszen itt a bizottság kérdéseire is azonnali választ vártak a bírálók. 

Hozzátette, a fókuszban a tehetséggondozás áll, amelyet a lehető legkorábban szeretne elkezdeni a kar. A mezőgazdaság iránt fogékony fiatalok a Tudományos Diákköri munka segítségével hamarabb elkezdhetnek tudományos igényességű témákkal foglalkozni, amelyből később akár szakdolgozati téma is lehet.

A diákok prezentációját követően a bíráló bizottság értékelte a két forduló teljesítményét, közben a versenyzőket és felkészítő tanáraikat laborlátogatásra várták a Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumában, ahol a különféle takarmányvizsgálati módszereket tekinthették meg. Dr. Süli Ágnes, adjunktus, a laboratórium vezetője kiemelte, a korszerű kémiai-analitikai vizsgálatokat folyamatos eszközfejlesztéssel teszik lehetővé, amely a gyakorlatorientált képzésnek is szerves része az intézményben.

Fotó: SZTE MGK Sajtó

Az idei versenyen első helyezett lett Mészáros István (A fogolygazdálkodás gondjai, feladatai,  Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Csongrád, felkészítő tanár Palkó László).

Nyereménye: sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, 100 ezer forint értékben.

Második helyezett Gyuris Vanda (A ló láb– és patahibái genetikai okok következtében, Alföldi Agrárszakképzési Centrum Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Hódmezővásárhely, felkészítő tanár Szabó Ákos). Nyereménye: sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, 75 ezer forint értékben.

Harmadik helyezett Kristó Ildikó (Szegedi fűszerpaprika fajták idei átlagtermelésének elemzése Nagyfán, Alföldi Agrárszakképzési Centrum Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Hódmezővásárhely, felkészítő tanár Szöllősiné Bede Réka). Nyereménye sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, 50 ezer forint értékben.

Fotó: SZTE MGK Sajtó

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.