0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A növényi alapú húspótlók elegendő fehérjét tartalmaznak?

A húspótlók lényegében a környezettudatos fogyasztók számára két fontos szempont legjobb megközelítését jelentik, egyrészt kielégítik a hamburger utáni vágyukat, másrészt elkerülik a szarvasmarhatartás szén-dioxid-kibocsátásának költségeit.

Bónuszként általában kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a vörös húsok, de egyesekben felmerül a kérdés, hogy vajon van-e bennük annyi fehérje, mint a vörös húsokban? Sőt, egyáltalán van-e bennük elegendő fehérje?

A rövid válasz az, hogy „többnyire”.

A hosszú válasz azonban egy érdekes összefüggést tár fel aközött, ahogyan a tányéron lévő fehérjékről vélekedünk, és ezeknek a tápanyagoknak a tényleges kémiai tulajdonságai között.

„Minden növényi alapú élelmiszerből, azaz a babból és hüvelyesekből, zöldségekből, gabonafélékből, diófélékből és magvakból hiányzik az egyik esszenciális aminosav” – mondja Leslie Bonci, a Kansas City Chiefs futballcsapat sportdietetikusa. Az aminosavak olyan molekuláris építőelemek, amelyekre a szervezetnek szüksége van az új fehérjék szintéziséhez. Lényegében, ha csak lencsét fogyasztanánk, (ami adagonként tisztességes mennyiségű fehérjét tartalmaz), az még mindig nem jelentene optimális fehérjebevitelt, mert hiányzik belőle egy vagy több ilyen fontos aminosav.

Csak egyetlen növényi alapú húspótló alternatíva tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van, és az a szója. Valószínűleg ezért koncentrált szójafehérje az Impossible Burger legfőbb összetevője.

De mégis: az ember nem tud csak szóján élni.

A „van-e benne elég fehérje” helyett jobb kérdés lehet a „minden másból van-e benne elég?”

A húspótlókban annyi fehérje van, mint a valódi húsban?

85 gramm sovány marhahús körülbelül 22 gramm fehérjét tartalmaz, míg az Impossible Burger 19 grammot. A húspótlók fogyasztásának egy másik előnye, hogy kisebb mennyiségben könnyebben juthatunk koncentrált fehérjéhez, mintha csak babot ennénk. Ahhoz, hogy ugyanannyi fehérjét kapjunk, mint egy 85 grammos növényi alapú pogácsából, legalább 190 gramm babot kellene elfogyasztanunk, ami rengeteg. Tehát a húspótló alternatívák elegendő fehérjét tartalmaznak ahhoz, hogy egy egészséges étkezés részét képezzék, de Bonci szerint a növényi alapú húspótlók összességében csökkenthetik a rostbevitelünket.

Bonci kifejtette, hogy a napi fehérjebevitelre vonatkozó főszabály az, hogy 0,4 gramm fehérjét kell az egyén testsúlyának kilójára vetíteni.

Ha ezzel a mérőszámmal szeretnénk kiszámítani a saját fehérjeszükségletünket, szorozzuk meg a testsúlyunkat 0,4-gyel, és máris megkapjuk a napi fehérjeadagunkat. De ne feledjük, hogy egy tápanyag önmagában nem alkot kiegyensúlyozott étrendet.

Táplálók-e a növényi alapú húspótlók?

Csak azért, mert valami tele van fehérjével, még nem jelenti azt, hogy tápláló is, például a hús, amely tele van fehérjével és vassal, önmagában nem tápláló, de egy egészséges étrend része lehet. Ugyanígy a növényi eredetű húspótlók is csak egy puzzle-darabkát jelentenek a tányéron, és nem helyettesítik a zöldségfogyasztást. Jó fehérjeforrásnak számít, de nem tartalmaz annyi rostot, vagy vitamint, mint a teljes értékű zöldségek. Ez részben attól is függ, hogy a növényi alapú húspótló szójaizolátumból vagy egész szójababból készül-e, ami több rostot adna.

Másrészt a húspótló termékek nem egy egész étkezést próbálnak helyettesíteni, hanem csak a hús részét.

Bonci hangsúlyozza, hogy bár fontos a megfelelő mennyiségű fehérje, minden étkezéshez egy adag növényi ételt – valódi, feldolgozatlan zöldségeket, gyümölcsöket – is be kell iktatni. A növényi alapú termékek esetében könnyű megoldás lehet egy húspótló pogácsát más zöldségekkel egy csírazsemlére (sprout bun, csíráztatott búzából készült zsemle /a szerk.) halmozni, és salátát enni hozzá.

Van-e jobb növényi alapú fehérje, mint a húspótlók?

Vannak más népszerű, fehérjében gazdag, növényi alapú élelmiszerek, mint például a szejtán és a tempeh. A tempeh erjesztett szója, és 85 gramm ebből az ételből 15 gramm fehérjét tartalmaz.

Egyetlen étkezés során elegendő 15 gramm fehérjét bevinni a szervezetbe, feltéve, hogy a nap folyamán a többi étkezés ezt erősíti.

A tempeh a fehérje tartalma mellett jó vas-, kalcium-, mangán- és egyéb tápanyagforrás.

Tehát lehet, hogy önmagában táplálóbb, mint a növényi alapú húspótlók, de egy Impossible Burger teljes értékű zöldségekkel párosítva ugyanolyan egészséges lehet.

A vitális búzagluténból készült szejtán szintén jó választás. Nem olyan magas a fehérjetartalma, mégis egy 28 grammos adag szejtánban 21 gramm fehérje van. Nem feltétlenül arról van szó, hogy ezek a lehetőségek „jobbak”, mint a húspótló készítmények, egyszerűen csak más kritériumoknak felelnek meg. Végül is nem mindenki szeretné, ha a növényi alapú ételek hasonlítanának a húsra.

Lehetséges, hogy a növényi alapú húspótlókból is teljes adag fehérjét kapjunk, csak győződjünk meg arról, hogy valódi zöldségekkel párosítjuk.

Forrás: inverse.com