Back to top

Tejüzemet avattak Törökszentmiklós-Szenttamáson

Közel 5 milliárd forintból valósította meg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. egy régi tervét: tejüzemet építettek, ezzel egy teljes komplexumot hoztak létre. Napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntejet dolgoznak majd fel. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

A cég távlati elképzelései között évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy tejkomplexum létrehozása, mely egy modern szarvasmarhatelepből és az ehhez szervesen kapcsolódó tejüzemből áll. A Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank támogatásának köszönhetően ez most megvalósult. Erről Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa beszélt azon a mai eseményen, mely során ünnepélyesen felavatták a cég új tejüzemét.

Fotó: Králik Emese
Horváth László az eseményt történelminek nevezte. Az alapkövet két éve tették le, az elmúlt években nagyon kemény munkával hozták létre az üzemet, melyen sok száz ember dolgozott. A telep országos jelentőségű, fogalmazott. Arra különösen büszkék, hogy ez Törökszentmiklós mellett, Szenttamáson valósult meg. Szinte Európában is egyedülálló, hogy egy komplex szarvasmarhatelepen az automata fejést követően a tej egy csövön keresztül azonnal átkerül az üzembe, ahol pasztőrözik. Ez biztosítja a tej kiváló minőségét, illetve az ebből készült termékekét.

A projekt során zöldmezős beruházással komplex tejfeldolgozó üzemet alakítottak ki. Új, feldolgozó üzemcsarnok épült fel, ahová a tej feldolgozáshoz szükséges technológiát építették be, valamint megvalósult a feldolgozóüzem teljes infrastruktúrájának kiépítése is.

A vállalat egy új, modern üzemet létesített, közel 5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához a kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított. Erről Rákossy Balázs államtitkár beszélt az ünnepélyes avatáson. A cég a LAC cégcsoport zászlóshajója, mely a kunsági hagyományokra épít, és ma a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata. Az üzem által bővülhet a vállalat kapacitása, megerősítheti a pozícióját a piacon, valamint egyre több vásárló asztalára juthat majd el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.

A nagyvállalati beruházási támogatás a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, hat év alatt 240 támogatási szerződést tudtak megkötni, a cégek közel 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, ezzel a dotációval 500 milliárd forintnyi fejlesztés jöhet létre.

Ugyancsak fontos szempont, hogy mindezek következtében 3860 új munkahely jön létre, ebből Törökszentmiklóson 15.

Miskucza Péter agrárgazdasági igazgató, Tacopulosz Péter cégvezető, Horváth László elnök-vezérigazgató, Rákossy Balázs államtitkár, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt
Miskucza Péter agrárgazdasági igazgató, Tacopulosz Péter cégvezető, Horváth László elnök-vezérigazgató, Rákossy Balázs államtitkár, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt
Fotó: Králik Emese

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt úgy fogalmazott: nagyszerű fejlesztés valósult, meg, amely nagyon fontos a régiónak. „Ezzel a versenyszféra új munkahelyeket teremt, az önkormányzat is többletadó-bevételhez jut, melyből fejlesztéseket valósíthat meg” – mutatott rá.

A tervek szerint a tejüzem napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

Kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket állítanak elő olyan régi receptek alapján, amelyek könnyen ötvözhetők a modern technológiai eljárásokkal, a szlogen: „Békebeli ízek, új köntösben.” A beruházás megvalósítása alatt a sajátmárkás tejtermékek előállítása mellett döntöttek, amely a Szenttamási Tej nevet viseli.

A termékek között minden tejtermék megtalálható. A Szenttamási tejtermékek egyelőre a szolnoki vásárcsarnok területén található Szenttamási Mintaboltban vásárolhatók meg, illetve számos, a térségben található élelmiszer boltban érhetők el.

Fotó: MTI
A regionális bolthálózat mellett két nagy kereskedő teríti a termékeket Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előzetes várakozások szerint, a termékek rövid időn belül Pest megye bolthálózatában is megtalálhatók lesznek. A vállalat célja a kiváló minőségű, ellenőrzött magyar élelmiszer előállítása, illetve a hozzájárulás a térség népességmegtartó képességéhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

A magyar állattenyésztés a magyar kultúra része

Több, az állattenyésztőket kedvezően érintő kormányzati intézkedést, illetve tervet is bejelentett Nagy István agrárminiszter szeptember 29-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, ahol második alkalommal rendezték meg az Állattenyésztők Napját a KÁN Egyetemi Napok keretében.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.