0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tejüzemet avattak Törökszentmiklós-Szenttamáson

Közel 5 milliárd forintból valósította meg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. egy régi tervét: tejüzemet építettek, ezzel egy teljes komplexumot hoztak létre. Napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntejet dolgoznak majd fel. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

A cég távlati elképzelései között évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy tejkomplexum létrehozása, mely egy modern szarvasmarhatelepből és az ehhez szervesen kapcsolódó tejüzemből áll. A Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank támogatásának köszönhetően ez most megvalósult. Erről Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa beszélt azon a mai eseményen, mely során ünnepélyesen felavatták a cég új tejüzemét.

Horváth László az eseményt történelminek nevezte. Az alapkövet két éve tették le, az elmúlt években nagyon kemény munkával hozták létre az üzemet, melyen sok száz ember dolgozott. A telep országos jelentőségű, fogalmazott. Arra különösen büszkék, hogy ez Törökszentmiklós mellett, Szenttamáson valósult meg. Szinte Európában is egyedülálló, hogy egy komplex szarvasmarhatelepen az automata fejést követően a tej egy csövön keresztül azonnal átkerül az üzembe, ahol pasztőrözik. Ez biztosítja a tej kiváló minőségét, illetve az ebből készült termékekét.

A projekt során zöldmezős beruházással komplex tejfeldolgozó üzemet alakítottak ki. Új, feldolgozó üzemcsarnok épült fel, ahová a tej feldolgozáshoz szükséges technológiát építették be, valamint megvalósult a feldolgozóüzem teljes infrastruktúrájának kiépítése is.

A vállalat egy új, modern üzemet létesített, közel 5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához a kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított. Erről Rákossy Balázs államtitkár beszélt az ünnepélyes avatáson. A cég a LAC cégcsoport zászlóshajója, mely a kunsági hagyományokra épít, és ma a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata. Az üzem által bővülhet a vállalat kapacitása, megerősítheti a pozícióját a piacon, valamint egyre több vásárló asztalára juthat majd el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.

A nagyvállalati beruházási támogatás a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, hat év alatt 240 támogatási szerződést tudtak megkötni, a cégek közel 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, ezzel a dotációval 500 milliárd forintnyi fejlesztés jöhet létre.

Ugyancsak fontos szempont, hogy mindezek következtében 3860 új munkahely jön létre, ebből Törökszentmiklóson 15.

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt úgy fogalmazott: nagyszerű fejlesztés valósult, meg, amely nagyon fontos a régiónak. „Ezzel a versenyszféra új munkahelyeket teremt, az önkormányzat is többletadó-bevételhez jut, melyből fejlesztéseket valósíthat meg” – mutatott rá.

A tervek szerint a tejüzem napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

Kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket állítanak elő olyan régi receptek alapján, amelyek könnyen ötvözhetők a modern technológiai eljárásokkal, a szlogen: „Békebeli ízek, új köntösben.” A beruházás megvalósítása alatt a sajátmárkás tejtermékek előállítása mellett döntöttek, amely a Szenttamási Tej nevet viseli.

A termékek között minden tejtermék megtalálható. A Szenttamási tejtermékek egyelőre a szolnoki vásárcsarnok területén található Szenttamási Mintaboltban vásárolhatók meg, illetve számos, a térségben található élelmiszer boltban érhetők el.

A regionális bolthálózat mellett két nagy kereskedő teríti a termékeket Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előzetes várakozások szerint, a termékek rövid időn belül Pest megye bolthálózatában is megtalálhatók lesznek. A vállalat célja a kiváló minőségű, ellenőrzött magyar élelmiszer előállítása, illetve a hozzájárulás a térség népességmegtartó képességéhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu