0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jobb talajélet, nagyobb jövedelem

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének operatív programja 2008 óta tartalmazza a kutatás és kísérleti termelés elnevezésű intézkedést, ennek keretében a tész támogatást vehet igénybe technológiafejlesztés céljára. A fejlesztőtevékenység tervezése, megvalósítása, értékelése szabályozott kereteken belül, a tészek felügyeleti szerve, az Agrárminisztérium által jóváhagyott módon történik évről évre.

Egy három évig tartó kísérletben pelletált szerves trágyákat, baktériumtrágyákat, biológiai készítményeket vizsgáltunk Szentesen fűtetlen fóliás paprikahajtatásban.

A kísérlet célja a talajuntság kiküszöbölése, a sokéves monokultúrás termesztés segítése, a talajélet javítása volt. A hatóanyag-kivonások, visszavonások miatt egyre kevesebb talajfertőtlenítő készítmény használata engedélyezett a paprikahajtatásban.

A szentesi térségben a kötött öntéstalajok szerkezete romlik, a káros sók felhalmozódása folyamatos, így a talaj hidrogén-karbonát- és a nátriumtartalma a vizsgálatoknál rendszeresen határérték feletti.

Egy termelőnél teljes fóliaegységekre (375 m2/fóliasátor) juttattuk ki a készítményeket három szezonban, a fajta mindig a Novelist F1 volt. A termelő minden évben a talajműveléskor szalmát forgat be talajszerkezet-javítás céljából. A Bio-Fer Natur Extra (5-7-4), az Italpollina (4-4-4), a Mikro-Vital P+, valamint a BactoFil B10 és TrichoMax együttesének hatását hasonlítottuk össze egymással és a kezeletlen kontrollállománnyal. A forgalmazók által ajánlott mennyiségeket használtuk fel az adott felületre mind a négy készítmény esetében. A pelletált baromfitrágyákat rotáláskor dolgozta be, a további három készítményt csepegtető rendszerrel juttatta ki a termelő.

Az 1. táblázat mutatja, hogy a hozameredmények javuló tendenciát mutattak a kezeletlen sátor viszonylag állandó hozama mellett. A tavalyi alacsonyabb hozamot a kedvezőtlen időjárásnak tudhatjuk be.

Tavaly március közepén-végén erősebb lehűlést (mínusz 4-6 °C) mértünk Szentesen, ez több napig tartott, és erőteljesen hátráltatta a hidegfóliás kiültetéseket. A növények nehezen gyökeresedtek és a lomb fejlődése sem indult el.

Takarás alatt is sárgultak a paprikaállományok. Mindez előrevetítette, hogy az első szedésekre a szokásosnál később kerül sor. Májusban a nappali és az éjszakai hőmérsékletingadozás 10-15 °C volt. A hűvös éjszakák nem kedveztek a biológiai növényvédelemnél alkalmazott hasznos rovarok szaporodásának. Júniusban hirtelen megérkezett a meleg, a nagy besugárzás következtében sok helyen mutatkoztak a kalciumhiány-tünetek, ami terméskieséshez vezetett. Tavaly 35 nap emelkedett a hőmérséklet 40 °C fölé. A sok kedvezőtlen hatás a négyzetméterenkénti mennyiségeken is érződött.A hozam mérése mellett talajvizsgálatot is végeztünk a 2019-es és 2020-as termelési szezonban, három-három alkalommal. Az eredményeket összehasonlítva szembetűnő, hogy a káros nátriumtartalom a legjobban teljesítő kezelések esetében a kedvezőtlen határérték alá csökkent.

A készítmények mellett biológiai növényvédelmet alkalmazott a termelő, azaz a kártevők és kórokozók visszaszorítására, elpusztítására azok természetes ellenségeit telepítette be.

Az Orius laevigatus ragadozó poloska főként a tripszek elleni biológiai védekezésben vethető be, de fitofág atkákat, molytetveket, levéltetveket és lepketojásokat is fogyaszt. Az Amblyseius swirskii ragadozó atka pedig különféle tripszfajok fiatal lárváinak, valamint molytetűfajok petéinek és lárváinak biológiai kártevő-szabályozására szolgál.

Több felvehető tápanyag

A talajbaktériumok, a baktériumtrágyák használatának elsődleges szerepe az egyensúly visszaállítása a talajban a baktériumpopuláció intenzív növelésével. A talajbaktériumok technológiába állítása és hosszabb távú (2-3 éves) alkalmazása javítja a humifikációt, növeli a talaj humusztartalmát. Ezeknek köszönhetően javul a vízmegtartó képesség és a talajszerkezet. Előnye még, hogy a kijuttatott baktériumok feltárják és a növények számára felvehetővé teszik a talajban és a növényi maradványokban lévő foszfort és káliumot. A pellettrágyák kedvező körülményeket teremtenek a tápanyagok felvételére. A magas szervesanyag-tartalmuk hatására nő a talajban lakó mikroorganizmusok száma és azok aktivitása. A talajélet fokozódásával a talaj levegőzöttsége és vízháztartása javul.

A 2. táblázatban a költségek levonását követően láthatók az adott készítmények használatából adódó többletbevételek, illetve veszteségek a kontroll-fóliasátorhoz viszonyítva.

A kísérletben tehát azt tapasztaltuk, hogy 2021-ben abban a fóliasátorban adták a növények a legtöbb termést és jövedelmet, ahol a Mikro-Vital P+ készítményt juttattuk ki.

A három év átlagában a TrichoMax és Bactofil B10 együttes kijuttatása adta a legkedvezőbb eredményt, ami az első két évben kiemelkedő volt. Az Italpollina szervestrágya-pellet az első két évben a második legjobb eredményt adta a paprika hozamnövelésében, míg hatása a kedvezőtlen időjárás miatt kevésbé érvényesült a harmadik évben.

A harmadik évi vizsgálat eredménye arra utal, hogy a kedvezőtlen környezeti tényezők esetén a tápanyagok feltáródását segítő és a növények kondícióját erősítő komplex baktériumtrágya-készítmények alkalmazása eredményesebb.

A termelő emellett jelentős termésminőség-javulásról is beszámolt, a bogyók teltebbek, fényesebbek voltak, ami a tápanyagfelvétel javulására utal.

Balázs Máté
szaktanácsadó, DélKerTÉSZ

Forrás: Kertészet és Szőlészet