0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Száradó talajok

A tavaszias időjárás folytatódott a mögöttünk álló egy hétben is. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időben a tavalyi és tavalyelőtti évekhez hasonlóan az idén is korán beindult a korai növények nedvkeringése.

A folytatásban azonban lehűlés érkezik reggelente a maihoz hasonló komolyabb fagyokkal, így a vegetáció idő előtti fejlődése kissé megtorpan. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, így tovább fokozódik a csapadékhiány. 

Az elmúlt egy héten is viharciklonok hideg- és meleg frontjai vonultak át fölöttünk nagy sebességgel, így folytatódott a nagyon szeles, változékony, enyhe idő. A gyorsan haladó frontokból bár többször is esett, de jellemzően csak kis mennyiségű csapadék, egyedül a Dunántúl déli részén mérhettünk jelentősebb, 10 mm fölötti összegeket.

Az ország nagy részén azonban csak 1-4 mm hullott, néhol még ennyi sem. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege is csak a Dunántúl nyugati felén haladja meg az ilyenkor szokásos értékeket.

A talajok felszín közeli része átmenetileg sokfelé átnedvesedett, de a szeles, meleg időben a dél-dunántúli területek kivételével hamar ki is száradt. Az ország középső részén tovább nőtt a felszín közelében kritikusan száraz talajok kiterjedése. A száraz területeken a héten is jellemző volt, hogy az erős szél felkapta, és elhordta a felső talajréteget. 

A hőmérséklet 4-5 fokkal az ilyenkor szokásos értékek fölött alakult. Többször, főként a szeles éjszakákon és területeken a minimum hőmérsékletek is fagypont fölött alakultak.

Szombaton reggel volt a legenyhébb az idő, amikor nagy területen nem csökkent 6-7 fok alá a hőmérséklet. Csütörtökön viszont elállt a szél, és sokfelé hűlt -4 és -7 fok közé a levegő. A maximum értékek  többnyire 10 fok fölött, múlt csütörtökön és pénteken nagy területen 15 fok fölött alakultak, csak a borultabb, csapadékosabb napokon és tájakon volt ennél kissé hűvösebb. Talajfagy sehol nem fordul elő, a felső fél méteren mért talajhőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.

Az őszi vetések továbbra is jó állapotban vannak, bár az ország nagyobb részén további csapadékra lenne szükségük.

A tél folyamán nem volt olyan időjárás, mely károsította volna a táblákat. Az enyhe idő miatt az őszi vetésű növények lassan fejlődésnek indulnak, a legkorábban induló mogyoró és éger virágzása már megkezdődött, a som és a csonthéjas gyümölcsök a rügyfakadás fázisában járnak. 

A folytatásban többnyire száraz, szeles, az eddigieknél néhány fokkal hűvösebb időre van kilátás. Csapadék legfeljebb gyenge esők, záporok, hózáporok formájában fordulhat elő, legnagyobb eséllyel hétfőn, és csütörtökön. A szelet továbbra is nagy területen kísérik élénk, a Dunántúlon pénteken és szombaton erős széllökések, viharos szél azonban az előttünk álló napokban nem valószínű. A magasban igen hideg légtömegek érkeznek fölénk, így néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, bár pénteken ez még nem lesz érzékelhető.

A hétvégén már sokfelé hűl fagypont alá éjszakánként a levegő, csak a felhősebb, szelesebb tájakon lesz enyhébb az idő, hétfőtől viszont már országszerte fagyokra, nagy területen -5 fok alatti lehűlésre kell számítani a leghidegebb órákban.

A maximum értékek is visszaesnek, a legtöbb helyen már hétvégén sem melegszik 10 fok fölé a levegő, a jövő hét első felében pedig kissé tovább hűl az idő. A kiszáradó talajfelszíneken az éjszakai fagyok hatására várhatóan tovább aprózódik a talaj, amit a szél a szántásokon és az alacsony vetésekben könnyen felkaphat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu