Back to top

Varroa fertőzöttség előrejelzés méhészeknek

Randy Oliver amerikai méhész kutatót a magyar méhészek már jól ismerik, több cikkben és előadásban számoltunk be varroa-kísérleteiről, az általa használt tartóshordozóról. Most az egész éves varroa fertőzöttséget modellező táblázatát szeretném bemutatni, mely remek eszköz ahhoz, hogy megtervezzük saját méhészetünkre szabott atkairtási stratégiánkat.

Sajnos egészen fontos és elengedhetetlen lett az atkairtás pontos megtervezése..

A Randy Oliver által fejlesztett táblázat lehetővé teszi, hogy méhészkedési körülményeink és atkakezeléseink függvényében (a tél hosszúsága, klimatikus környezet, a környék méhsűrűsége, a méhcsaládok nagysága, elvégzett atkairtás, atkamonitoring) megállapítsuk, hogy mikorra éri el az atkafertőzöttség a méhállományunkban a kritikus szintet.

Ám  ha csak „kíváncsiskodásból” kezdjük el Randy Oliver táblázatában behelyettesíteni az adatokat, akkor is szemléletes képet kapunk arról, hogy milyen szaporodási dinamikája van a varroának és mikorra várható a kezeletlen vagy a rosszul kezelt méhcsaládok összeomlása..

 

Randy Oliver magát a dinamikus táblázatot több, mint egy évig készítette, hogy a fent említett változókat integrálja. A méhészek így könnyen bevihetik a táblázatba azokat, saját körülményeiknek megfelelően. Az eredmény egy grafikus és számszerűsített előrejelzés, mely alapján eldönthetjük, hogy mikor és mivel kezeljünk az atka ellen.

A modell mögött csaknem húszévnyi kutatás áll, számtalan alkoholos méhlemosás eredményeinek feljegyzése, továbbá egyéb társkutatási adatok egyeztetése saját kísérleteivel.

varroa_destructor_mehlarvan.jpg

Nőstény varroa atka a báb szemei között
Nőstény varroa atka a báb szemei között
Fotó: Gilles San Martin/Wikimedia Commons
A táblázatot az interneten lehet a leginkább használni, de van egy letölthető excel változata is (itt).

Az internetes változathoz ide kattintva  lehet eljutni és a következő módon lehet használni:

A bal alsó részben a sárga rubrikákba tudjuk bevinni a beállításainkat:

  • A kezdő atkaszám (Starting mites)
  • A tél erőssége, család nagysága (default winter), alapból átlagos mérsékeltövi tél van beállítva, de ezen változtathatunk.
  • A környék méhsűrűsége: vannak-e más méhészetek, azok rendezettek-e stb. (ferals around)

A grafikon alatti szürke felső rubrikákba, pedig beállíthatjuk az atkakezelést (3x), ha az 80%-os hatékonyságot mutat.

Ha mindezt beállítottuk, akkor az Ending Mites rubrikában (jobb oldalon a grafikon alatt) megkapjuk a várható végső családonkénti atkaszámot az egyes hónapokra várhatóan. A grafikon piros sávban szemlélteti, hogy hol várható családösszeomlás.

 

Ajánljuk még:

Varroa számlálás monitoring

A mézkultúra megalapozása

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Gyorsteszt a fertőzések kimutatására

A McMaster Egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a haszonállatok között terjedő fertőzések kimutatására, ugyanis egyre nagyobb kárt okoznak a hirtelen felbukkanó és gyorsan terjedő járványok.

Dinnyebólé mézzel, pezsgővel, nem csak kánikula idején

Meleg van! Mit meleg, forróság! Jól esik hát az árnyékban, a parton, vagy csak otthon a kertben, a nappaliban egy kis jeges italozás, desszertezés. A bólé egyik előnye, hogy italnak és akár desszertnek is tekinthetjük.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

A hőstressz veszélyeztetheti a borjakat

A nyarak egyre hosszabbak és melegebbek lesznek, így a napsütéses órák száma is emelkedik. Szélsőségessé vált időjárásunkra mi emberek tudatosan fel tudunk készülni, azonban az állatok nem minden esetben tudnak ez ellen küzdeni. A borjak kevésbé képesek szabályozni testhőmérsékletüket, így a hőstressz életveszélyessé válhat számukra. Milyen intézkedéseket érdemes hozni a hőstressz esetén?