Back to top

Varroa fertőzöttség előrejelzés méhészeknek

Randy Oliver amerikai méhész kutatót a magyar méhészek már jól ismerik, több cikkben és előadásban számoltunk be varroa-kísérleteiről, az általa használt tartóshordozóról. Most az egész éves varroa fertőzöttséget modellező táblázatát szeretném bemutatni, mely remek eszköz ahhoz, hogy megtervezzük saját méhészetünkre szabott atkairtási stratégiánkat.

Sajnos egészen fontos és elengedhetetlen lett az atkairtás pontos megtervezése..

A Randy Oliver által fejlesztett táblázat lehetővé teszi, hogy méhészkedési körülményeink és atkakezeléseink függvényében (a tél hosszúsága, klimatikus környezet, a környék méhsűrűsége, a méhcsaládok nagysága, elvégzett atkairtás, atkamonitoring) megállapítsuk, hogy mikorra éri el az atkafertőzöttség a méhállományunkban a kritikus szintet.

Ám  ha csak „kíváncsiskodásból” kezdjük el Randy Oliver táblázatában behelyettesíteni az adatokat, akkor is szemléletes képet kapunk arról, hogy milyen szaporodási dinamikája van a varroának és mikorra várható a kezeletlen vagy a rosszul kezelt méhcsaládok összeomlása..

 

Randy Oliver magát a dinamikus táblázatot több, mint egy évig készítette, hogy a fent említett változókat integrálja. A méhészek így könnyen bevihetik a táblázatba azokat, saját körülményeiknek megfelelően. Az eredmény egy grafikus és számszerűsített előrejelzés, mely alapján eldönthetjük, hogy mikor és mivel kezeljünk az atka ellen.

A modell mögött csaknem húszévnyi kutatás áll, számtalan alkoholos méhlemosás eredményeinek feljegyzése, továbbá egyéb társkutatási adatok egyeztetése saját kísérleteivel.

varroa_destructor_mehlarvan.jpg

Nőstény varroa atka a báb szemei között
Nőstény varroa atka a báb szemei között
Fotó: Gilles San Martin/Wikimedia Commons
A táblázatot az interneten lehet a leginkább használni, de van egy letölthető excel változata is (itt).

Az internetes változathoz ide kattintva  lehet eljutni és a következő módon lehet használni:

A bal alsó részben a sárga rubrikákba tudjuk bevinni a beállításainkat:

  • A kezdő atkaszám (Starting mites)
  • A tél erőssége, család nagysága (default winter), alapból átlagos mérsékeltövi tél van beállítva, de ezen változtathatunk.
  • A környék méhsűrűsége: vannak-e más méhészetek, azok rendezettek-e stb. (ferals around)

A grafikon alatti szürke felső rubrikákba, pedig beállíthatjuk az atkakezelést (3x), ha az 80%-os hatékonyságot mutat.

Ha mindezt beállítottuk, akkor az Ending Mites rubrikában (jobb oldalon a grafikon alatt) megkapjuk a várható végső családonkénti atkaszámot az egyes hónapokra várhatóan. A grafikon piros sávban szemlélteti, hogy hol várható családösszeomlás.

 

Ajánljuk még:

Varroa számlálás monitoring

A mézkultúra megalapozása

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.