0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Állami végkielégítés a gazdálkodás felhagyásáért

Egyösszegű kifizetést fontolgatnak az Egyesült Királyságban azoknak a gazdálkodóknak, akik inkább felhagynának a gazdálkodással. Az intézkedést azért hirdették meg, mert a felmérések szerint sok gazdálkodó nyugdíjba vonulna vagy felhagyna a gazdálkodással, de anyagi okból mégsem teheti meg.

A tervezet az ország Mezőgazdasági Átalakítási Tervének a része, amit az EU-ból való kilépésük, a brexit óta dolgoztak ki.

A kifizetésért cserébe a gazdálkodóknak le kell mondaniuk termelői jogaikról, földjeiket bérbe kell adniuk vagy el kell adniuk, illetve le kell mondaniuk az általuk bérelt területekről, lehetőséget teremtve újonnan induló gazdaságoknak, illetve a bővíteni szándékozó többi gazdálkodónak.

A gazdaságfelszámolási terv megvalósítása áprilisban kezdődik, és szeptember végéig lehet jelentkezni rá. A kifizetés alapja a gazdálkodók 2019–2021 közötti közvetlen támogatásainak az átlaga. A referenciaösszeg felső korlátja 42,5 ezer angol font, és a referenciaösszeget 2,35-tel felszorozva számítják ki a végkielégítést. Tehát a visszavonulás mellett döntő gazdálkodók legfeljebb 100 ezer angol fontot kapnak.

Forrás: southwestfarmer.co.uk/Magyar Mezőgazdaság