0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Túlélőtippek szobanövényeknek

A szobanövények életben tartása a lakásban általában nem nehéz feladat, hiszen azért lett szobanövény az adott növényből, mert kedveli, vagy jól viseli a szobai körülményeket. A legtöbb probléma abból ered ha kevés a fény és emellett túlöntözünk…

youtube://v/Ufef5lB9aRw

 

A videóban Bognár Judit Lola a MOAI virágbolt munkatársa jó néhány hasznos tanáccsal szolgál annak érdekében, hogy a megvásárolt növény életben tartásával ne legyen problémánk…

A tőzeges föld inkább csak tartóközeg

A virágboltból vásárolt növények általában tőzeges földben vannak, ami jól tartja a nedvességet, de ha kiszárad, utána nem könnyű visszanedvesíteni. A tápanyag utánpótlásra is figyelni kell, mert ha az elfogyott a növény „talajából”, megjelennek a hiánytünetek. A tőzegnek az az előnye, ami a hátránya, hogy alapból nem tartalmaz értékelhető mennyiségű tápanyagot. Azaz az ebben gyökerező növény személyre szabottan tápoldatozható… A tőzeg a gyökereknek jó tartóközege, a vízzel is jól gazdálkodik bizonyos keretek között és kellően levegős.

A kertészetben a termesztés során így tápoldattal, vagy hosszú hatásidejű, szabályozott tápanyag leadású műtrágyával táplálják a szobanövényeket, ám ezt a tápanyag mennyiséget idővel feléli a növény és ha nem pótoljuk, vagy nem ültetjük át tápanyagot is tartalmazó közegbe akkor hiánytünetek fognak jelentkezni.

Jó mikroklímát teremtenek nekünk (és maguknak)

Amennyiben egy 25-30 négyzetméteres helyiségben 3-4 szobanövényt tartunk (lehetőleg vízigényesebb fajokat), azok a száraz levegő problémáját képesek megoldani.

Ez azon alapul, hogy a növények a gyökereikkel a talajból vízben oldva veszik fel a tápanyagokat, illetve vízzel tartják fenn turgorállapotukat (hogy leveleik feszesek legyenek, hisz a lankadás a vízhiány tünete), ám a felvett víznek kevesebb mint 5 százalékát használják fel, a többit elpárologtatják. Tehát egy ideálisan páratelt mikroklímát teremtenek maguk körül.

Hő, fény és víz

Szobanövények esetén a hőmérséklettel nincs gond, hiszen a lakás hőmérséklete pont ideális számukra. A nappali és éjszakai hőingadozásokat is elviselik. A fény és a víz összefüggése annyiban lényeges, hogy ha kevés a fény, akkor kevesebb vizet is vesznek fel, ezért ekkor esélyesebb a túlöntözés, amit el kell kerülni.

Célszerűbb alulról felszívatni a cserepeket, mert ha mindig felülről öntözünk és kis vízadagokkal, akkor lehet, hogy át sem nedvesedik a talajuk a cserépben, ilyenkor pedig a gyökereik is csak felülre koncentrálódnak. Egy cserepes növény esetén a cserép behatárolja a gyökerek életterét, ami miatti vízgazdálkodás kevésbé ideális, mint egy szabad földbe ültetett növény esetén. Egy tök növény gyökereinek a hossza (ha egymás mellé raknánk) elértheti akár a 15 kilométert is. Egy cserepes növénynek a kis hely miatt sokkal kisebb a gyökértömege, ami miatt könnyebben tud kiszáradni, minta szabadföldi társa. Erre figyelni kell…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu