0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ezért barnák a kenyeres és péksüteményes zacskók

A szupermarketekben kapható kenyér kétféle csomagolásban kerül forgalomba: műanyag zacskókban (általában színes címkékkel) és nyitott papírzacskókban.

A kenyerek műanyagban való tárolásának az az oka, hogy a műanyag jól zárja a levegőt és megakadályozza, hogy a kenyér a boltból való kilépést követő napokban megromoljon vagy megpenészesedjen. A friss cibatták és bagettek esetében használt papírzacskók előnyei kevésbé nyilvánvalóak, de a Southern Living szerint az élelmiszerboltok pékségei jó okkal részesítik előnyben ezeket.

Az előrecsomagolt kenyerekkel ellentétben, amelyeket cukorral és tartósítószerekkel sütnek, a friss kenyérnek nem szabad napokig a konyhapulton állnia.

Az élelmiszerboltban (vagy a helyi pékségben) sütött kenyerek többsége, miután kikerült a sütőből csak egy-két napig fogyasztható. Ezt szem előtt tartva az üzletek olyan csomagolást választanak, amely rövidtávon a legjobban megőrzi az étel ízét és a textúráját.

A friss kenyerek esetében a papírzacskókat kifejezetten előnyben részesítik, mivel több levegőt engednek be, mint a műanyag zacskók. A porózus anyag szárazon és ropogósan tartja a kenyérhéjat, amit a vásárlók a frissen sült kenyértől elvárnak. Ugyan a műanyag megakadályozza a levegő bejutását, de azt is, hogy a nedvesség kiszivárogjon. Így míg egy lezárt műanyag zacskó meghosszabbítaná a kenyér élettartamát, a ropogós külső hamar megpuhulna a nedves környezetben.

A friss kenyér szavatossági idejét kitolhatjuk azzal, hogy amint hazaérünk, fóliába vagy újrazárható műanyag zacskóba csomagolva tároljuk

– csak ne feledjük, hogy nem lesz olyan jó íze, mint a papírzacskóból kivéve aznap, amikor megvásároljuk. Ha komolyan vesszük a kenyérfogyasztást érdemes hetente többször elugrani a pékségbe, vagy akár a saját sütést is fontolóra venni.

Forrás: mentalfloss.com