0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Június végén lehet elfogadott KAP stratégiai tervünk

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa tett látogatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál, ahol a mintegy 400 ezer tagot képviselő kamara vezetőségével egyebek mellett az uniós Green Deal stratégia magyar termelőket, élelmiszer-előállítókat érintő kihívásairól egyeztetett.

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa látogatást tett a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál, ahol a  Győrffy Balázs a NAK elnökének, valamint magyar gazdák részvételével zajló egyeztető tárgyaláson vett részt. A tárgyaláson egyebek mellet a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv, a sertéságazat kritikus helyzete, a magyar mezőgazdaságot is fenyegető orosz-ukrán válság valamint az input anyagok robbanásszerű áremelkedésének problémája is szóba került. 

Győrffy Balázs a Közös Agrárpolitikai Stratégia Tervvel kapcsolatban a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, konstruktív tárgyalások várnak a felekre és minden bizonnyal olyan megoldás fog születni, ami a magyar mezőgazdaság előnyére és nem kárára válik majd. Ugyanakkor a tárgyalóteremben helyet foglaló gazdálkodók kifejezték aggodalmukat a Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) programmal kapcsolatban, ami a magyar gazdák álláspontja szerint nagyon sok kockázatot hordoz és pillanatnyilag nem látni, milyen hozadékkal bír. A tárgyaláson ezért ennek a programnak a gazdák bevonásával történő újragondolását kérték. 

Az egyeztetésen szóba került még a klímaváltozás, az öntözés és vízgazdálkodás megkerülhetetlen témája is, ahol szintén komoly programra és egy jelentős előrelépésre van szükség.

A NAK elnöke az állattenyésztés, állattartás általános megbélyegzésének európai szintű problémájára is fölhívta a figyelmet. Mint mondta

közösen kell harcolnunk, közös feladatunknak kell tekintenünk, hogy a teljes agrárgazdaság ne bűnbak legyen a klímaváltozás elleni harc tekintetében, hanem egy olyan ágazat, amiben partnerekre talál a társadalom minden szegmense. 

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa köszönetét fejezte ki a magyar mezőgazdaságban dolgozók felé a legutóbbi két év során tanúsított hősiessége miatt, azért, hogy a járvány idején is megállták a helyüket, és ennek köszönhetően a begyűrűző egészségügyi, gazdasági, társadalmi válság a magyar gazdálkodóknak köszönhetően nem csapott át élelmiszeripari válságba. 

Lengyelország és Magyarország határán zajló háborúra utalva úgy fogalmazott : teljesen új helyzetet teremt a világon, amely egyúttal nagy kihívást jelent az egész mezőgazdaság számára is. Megállt a kereskedelem, leálltak a beszállítások, ez Fehéroroszország, Ukrajna és Oroszország közvetlen szomszédjait, köztük Magyarország is hátrányosan érinti.

A szakigazgatás és a gazdák számára is kiemelt jelentősége van a stratégiai terv időben történő  elfogadásának és jogerőre emelkedésének, hiszen például az őszi vetési tervet már ennek megfelelően kell átgondolnia a gazdálkodóknak.

A Magyar Mezőgazdaság kérdésére válaszolva Janusz Wojciechowski elmondta, a konkrét egyeztető tárgyalások már elkezdődtek, a tárgyalásokon egész munkacsoportok vesznek részt. Az egyeztéseket követő második lépcsőben úgynevezett észrevételi listákat állítanak össze, időt hagyva ezek megvitatására. A szükséges módosítások, változtatások elvégzését követően a stratégia terv elfogadásra kerül.

Ez a folyamat Janusz Wojciechowski szerint 2022 első félévének végére zárul le, várhatóan ekkor tudják jóvá hagyni a tavaly év végén benyújott KAP stratégiai tervet.

A tanácskozáson kiemelt hangsúlyt kapott a sertéságazat európai szintű problémája is. Mint mondta, az Európai Bizottság ideiglenes jelleggel rövid távon kíván bevezetni bizonyos megoldásokat, ennek kidolgozása folyamatban van.  A közeljövőben munkacsoportok, szakértők és az érdekelt felek bevonásával úgynevezett reflexiós üléseket szerveznek, amelyeken megvitatják az ágazat jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu