Back to top

Diplomás bért alkudhat ki egy ügyes gépkezelő

Akár mezőgazdaságban is jó eséllyel indul az a munkavállaló, aki gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezik. Emelő-, rakodó, szállítójárműveket az agráriumban is használnak - érdemes kitanulni egy új szakmát.

Az építőipar és a kereskedelem mellett a mezőgazdaságban is egyre több olyan munkavállalót foglalkoztatnak, akiknek  földmunkagépekkel, szállítógépekkel, emelő- és rakodógépekkel kell dolgozni. A biztonságos munkavégzés érdekében nagyon fontos, hogy vizsgát tegyenek arról, hogy kezelhetik ezeket a gépeket, írta egy sajtóközleményében hazánk meghatározó képzőintézete, a DEKRA Akademie.

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy ettől az évtől jogosítvány szükséges ezeknek a gépeknek a kezeléséhez. Az új rendelet összesen 82 munkagép esetén írta elő jogosítványt a használatukhoz.

Décsi András, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmez: a gépkezelők oktatása eddig is kiemelt helyet foglalt el képzési palettán, hiszen nem nagyon találunk olyan szektort, ahol ne használnának valamilyen emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Az elmúlt két évben országosan 6998 személy szerzett náluk építő- és anyagmozgató gépkezelői bizonyítványt, valamint a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek szaktanfolyami képzésén 4444 fő vett részt és tett hatósági vizsgát.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti, illetve gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek - könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel - ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát. 

2022-től az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.

Érdeklődésünkre a cég arról tájékoztatott, hogy a bizonyítványt egyrészt azért váltotta fel a jogosítvány, mert megszűnt az OKJ képzés, másrészt, mert az említett rendelet szabályozza ezt a kérdést. A jogosultságok megszerzésre - éppen a munkavégzés igen balesetveszélyes volta miatt - szigorúbb lett.  Fontos részlet, emelték ki, hogy ez gépkezelői jogosítvány, nincs köze a B kategóriához, sőt még a traktoros jogosítványhoz sem, azok maradtak a régi szerint - azonban több munkagép önjárásra alkalmas, így a munkavégzés helyére eljuthat önerejéből is. Jogosítvány a közúti közlekedésben részt vevő gépekhez eddig is kellett, csak kevesebbhez: a 82 helyett 33-hoz. Arról, hogy miért érdemes egy ilyen képzésen részt venni megtudtuk:

a megszerzett jogosítványt az érintettek a mezőgazdaságban is tudják használni.

"Keresett szakmáról beszélünk a gépek veszélyességi szintjének megfelelően különböző bérezések vannak különböző ágazatokban. Természetesen jelentős eltérés mutat a földrajzi eloszlás is, de a budapesti, illetve az észak-nyugati területeken nem ritka a nettó 300 ezres javadalmazás" - írták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.