Back to top

Jó befektetés a körforgásos gazdálkodás

A hulladékgazdálkodás fejlesztése nemcsak kötelezettség, hanem jó üzleti lehetőség is egy olyan kis területű, nyersanyagban és energiaforrásban viszonylag szegény ország számára, mint hazánk – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaságelemző Központjának március 7-i átadásán, Gödöllőn.

Dr. Palkovics László a tudásközpont megnyitását jelképezve 3D-nyomtatott biopolimer kulcsot adott át dr. Gyuricza Csabának
Dr. Palkovics László a tudásközpont megnyitását jelképezve 3D-nyomtatott biopolimer kulcsot adott át dr. Gyuricza Csabának
Fotó: Balázs Gusztáv

Magyarországon évente több mint 30 millió tonna mezőgazdasági hulladék és melléktermék keletkezik, amely az 1,5 millió tonna konyhai és zöldhulladékkal, valamint a kezelt szennyvíziszappal együtt óriási kihívásokat és egyben lehetőségeket is jelent a körforgásos gazdasági modell hazai megvalósításához

– hangzott el a tudásközpont alapításáról szóló sajtótájékoztatón.

A körforgásos gazdaság legfőbb célja a hulladék keletkezésének minimalizálása, valamint a gazdaságban használt termékek, anyagok és erőforrások értékének lehető leghosszabb ideig történő megóvása és fenntartása, az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) és az ahhoz kapcsolódó cselekvési terv szerint. Ennek minél hatékonyabb hazai megvalósításához járul hozzá a MATE új tudásközpontja.

Segíteni fogja az egyetemi hulladékgyűjtési rendszer újjászervezését, a gödöllői kampusz területén képződő összes biológiailag lebomló hulladék felmérését és helyben történő újrahasznosítását, valamint a legújabb körforgásos gazdasági ismeretek megosztását a szakma képviselőivel, a jogalkotókkal és az államigazgatással.

A sajtótájékoztató keretében interaktív kiállítás mutatta be a biohulladék újrahasznosításának korszerű lehetőségeit
A sajtótájékoztató keretében interaktív kiállítás mutatta be a biohulladék újrahasznosításának korszerű lehetőségeit
Fotó: Czifrik Kati
Hasonló tudásközpontok már működnek a világ más egyetemein, de a MATE-n átadott egyedülálló abban, hogy a keletkező biohulladékot 100 százalékban helyben fogják hasznosítani.

Mérföldkőnek nevezte a tudásközpont átadását a MATE zöld egyetemmé válásának folyamatában dr. Gyuricza Csaba rektor, aki kiemelte, hogy

a körforgásos gazdaság a természetet modellezi, ahol hulladék nem képződik, csak melléktermékek, tápanyagok és megújuló energiák.

Az egyetem új tudásközpontjában megvalósuló tevékenységek a tangazdaságokban akár 30 százalékkal csökkenthetik a növénytáplálás és 70-80 százalékkal az energiaellátás költségeit.

Oktatás, kutatás, innováció és szaktanácsadás egy rendszerben valósul meg a tudásközpontban, aminek keretében olyan új kutatóprogramok is indulnak, mint a biohidrogén-előállítás vagy a plazmatechnológia alkalmazása.

Kis kapacitású, zárt rendszerű dobkomposztáló berendezés, amely alkalmas a gödöllői kampuszon keletkező, szelektíven gyűjtött, biológiailag bontható hulladékok szakszerű komposztálására
Kis kapacitású, zárt rendszerű dobkomposztáló berendezés, amely alkalmas a gödöllői kampuszon keletkező, szelektíven gyűjtött, biológiailag bontható hulladékok szakszerű komposztálására
Fotó: Czifrik Kati
Mindezt a tíz éve elsőként az országban indított hulladékgazdálkodási tanszék és mérnöki képzés alapozta meg. Gyuricza Csaba köszönetét fejezte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forintos támogatásáért Palkovics László miniszternek, valamint Csányi Sándornak, a MATE Alapítvány elnökének, aki támogatja az újító elképzeléseket.

Természeti erőforrásaink fenntartható felhasználásáért az agrárium teheti a legtöbbet

– mondta dr. Csányi Sándor, aki szerint az új tudásközpont a magyar gazdasághoz és a bolygó fenntartásához is hozzá tud járulni.

A körforgásos gazdaság a széndioxid-kibocsátás csökkentésével járul hozzá, hogy kevesebb veszélyt jelentsenek számunkra a bolygó felmelegedésével járó gyakori árvizek, hőhullámok, aszályok és özönvízszerű esők – mondta dr. Boros Anita, az új Körforgásos Gazdaságelemző Központ vezetője, aki szerint hiánypótló tudáscentrumot fognak megvalósítani, amelynek eredményei nemzetgazdasági potenciált is rejtenek. A gödöllői

Körforgásos Gazdaságelemző Központ célja az egyetemen képződő tudás szintetizálása, az ezt szolgáló pályázatok kiírásának elősegítése és elemzések biztosítása a jogi és pénzügyi szabályozáshoz.

A tudásközpont segíteni fogja az egyetemi hulladékgyűjtési rendszer újjászervezését, a gödöllői kampusz területén képződő összes biológiailag lebomló hulladék felmérését és helyben történő újrahasznosítását
A tudásközpont segíteni fogja az egyetemi hulladékgyűjtési rendszer újjászervezését, a gödöllői kampusz területén képződő összes biológiailag lebomló hulladék felmérését és helyben történő újrahasznosítását
Fotó: Czifrik Kati
Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy az agráriumban keletkező melléktermékek hasznosítása azért is rendkívül fontos, mert ezekből évente lényegesen több - mintegy 30 millió tonna - keletkezik, mint háztartási és építési hulladékból. Hangsúlyozta, hogy

a körforgásos gazdaságot szabályozó európai uniós és hazai jogszabályok már rendelkezésre állnak, a terület pedig kiváló üzleti lehetőségeket is kínál.

A hulladékgazdálkodás máris jelentős iparággá vált, amely rövid időn belül nagyban hozzá fog járulni az európai energia- és nyersanyagfüggőség csökkentéséhez – emelte ki Aleksza László, a Hulladékgazdálkodási Tanszék vezetője, a Profikomp Zrt. vezérigazgatója, aki interaktív kiállításon mutatta be azokat az innovációkat, amelyek beépülnek a tudásközpont tevékenységébe.

Csányi Sándor, Palkovics László, Boros Anita, Gyuricza Csaba és Aleksza László
Csányi Sándor, Palkovics László, Boros Anita, Gyuricza Csaba és Aleksza László
Fotó: Balázs Gusztáv

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.