0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aki öntöz, az egyszer vet, kétszer arat

Az elmúlt években nagy változások tanúi lehettünk. Elég csak a klímaváltozást, a kiszámíthatatlanul érkező, vagy éppen elmarat csapadékot említeni. Többek között ez is elhangzott azon a tájékoztatón, melyet a Jászsági-főcsatorna megépítésének második üteme kapcsán tartottak.

Az 1977-ben üzembe helyezett öntözőrendszert, ám azóta a jelentősebb fejlesztések elmaradtak. Közel négy évtizedet kellett várni arra, hogy megkezdődjenek a felmérések, s a rekonstrukció meginduljon. Az akkori, 21 kilométer hosszú Jászsági-főcsatorna, a Kiskörei-tározóból (Tisza-tóból) kiinduló öntözőrendszer alig több, mint 46 ezer hektár vízszolgáltatását végezte. A meglévő töltések magasításával és a műtárgyak fejlesztésével lehetővé vált a tározótérfogat növelése.

A töltésemeléssel 62 centiméteres vízszintemelés érhető el, így a főcsatorna teljes hosszában összesen 2,65 millió köbméternyi víz áll rendelkezésre.

Ez mintegy 0,65 millió köbméterrel több, mint a fejlesztést megelőző időszakban, ezáltal a klímaváltozásból eredően kialakuló vízhiányos időszakok káros következményei jelentősen csökkenthetők.

„Akkor leszünk a jövő nyertesei, ha földünkkel és a vizeinkkel is jól gazdálkodunk”- hallhattuk Lóczi Miklóst, a a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatóját. A szakember kiemelte, egyre kevesebb a víz a Tiszában, ami ugyancsak a „precíziós öntözésre” kényszeríti a gazdákat. Ebben pedig nem elsősorban a mennyiség számít, hanem akkor és ott legyen a víz, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A projekt történelmi jelentőségét emelte ki Pócs János, aki nem csak a térség országgyűlési képviselője, hanem maga is aktív gazdálkodó.

Kiemelte, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program részeként, az Európai Unió és a Magyar Állam 1,65 milliárd forintos támogatása tette lehetővé a jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukcióját.

„Három évet nézve legalább egy évnyi csapadék hiányzik a földekről, óriási a deficit, öntözés nélkül lassan versenyképtelenné válik a mezőgazdaság”- magyarázta Hubai Imre. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, a mai öntözhető területek nagyságát legalább meg kell kétszerezni.

Az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt idézte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető rámutatott, nem véletlen, hogy a szövegbe az is bekerült, az öntözés közérdek.

Megalkotását társadalmi egyeztetés előzte meg, ahol figyelembe vették azt is, sokan a jövőt nézve féltik az ivóvizeinket.

Éppen ezért nem kutakból, rétegvizekből oldják meg az öntözést, hanem jobban kihasználjuk folyóvizeinket, tárolókat építünk. Ehhez pedig az ágazat számára tíz éven keresztül 17 milliárd forintot biztosítanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu