0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Stresszkezelési megoldások

A hatodik tápanyag-gazdálkodási tanácskozást rendezték meg a Pest megyei növényorvosok Gödöllőn, a MATE campusán. Az idén a legtöbb előadó általános stresszkezelési megoldásokról beszélt, kevésbé volt hangsúlyos a termékismertető. Összefoglalónkban mi is kevesebb szót ejtünk azokról, és témakörönként ismertetjük az elhangzottakat.

Nagyon nagy szükség van tudásátadásra a mezőgazdaságban, üdvözölte a tanácskozást Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, hiszen a gazdálkodóknak mindössze 3-4%-a rendelkezik felsőfokú szakmai végzettséggel, középfokú végzettséget további 6-7% szerzett. Ma pedig a legkorszerűbb digitális technikát alkalmazzuk a mezőgazdaságban, amihez az oktatásnak is alkalmazkodnia kell, ezért született meg 2020-ban a MATE. Úgy vonták össze az erőforrásokat, hogy egységes szakmai irányítás alatt 20 erős intézet alakult, és átstrukturálták a képzéseket, fogalmazott a rektor.

Öt kampuszon 14 ezer diákot oktatnak. Komoly infrastrukturális és a gyakorlati oktatást szolgáló fejlesztésekre van szükség, ami már megkezdődött.

Szoros együttműködésre törekszik az egyetem a gyakorlattal, már létrejött a KITE Zrt.-vel közös precíziós gazdálkodási tanszék. Az egyetemnek 5-6 évvel a gyakorlat előtt kell járnia, és egységes, kutatásra és innovációra épülő, használható tudást kell adni a végzősöknek, hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

Ásványi összetevők

A növénytáplálás talajtani összefüggéseit bemutató előadásában Michéli Erika professzor, a MATE intézetigazgatója elsőként a talaj ökoszisztéma-szolgáltatásait hangsúlyozta. Egyebek közt szabályozza az éghajlatot, részt vesz a tápanyagok körforgásában, az árvízszabályozásban, építőanyagot, élelmet, rostot és üzemanyagot szolgáltat, gyógyszerek és genetikai erőforrások alapja. A legtöbb talaj különböző mértékben tudja betölteni ezeket a funkciókat, és akkor használjuk a leghatékonyabban a talajainkat, ha sikerül összhangot teremteni velük.

Ideális állapotban a talaj fele szilárd anyag, a talajszemcsék közti teret pedig fele-fele arányban víz és levegő tölti ki.

A szilárd rész 5%-a szerves, a többi ásványi anyag. Földünkön szilíciumból és alumíniumból van a legtöbb, a vassal, kalciummal, nátriummal, káliummal és magnéziummal együtt az összes elem 98%-át adják. Összesen körülbelül 4000 ásványt ismerünk, közülük a növények táplálásában a kloridok, szulfátok, nitrátok, borátok és foszfátok játszanak jelentős szerepet, a karbonátok, oxidok és hidroxidok a talajszerkezetért felelősek, a szilikátok pedig nagymértékben befolyásolják a tápanyag-gazdálkodást a talajban.

A különböző szilikátok, a földpátok, zeolitok és az agyagásványok könnyen málló ásványok, különböző arányban tartalmaznak nátriumot, kalciumot és káliumot, és nagyon sok tápanyag szabadul fel belőlük. Különösen az agyagnak van nagy szerepe a talajban, mert kis szemcsemérete miatt nagy a fajlagos felülete, negatív töltéssel rendelkezik, ezért tápanyagokat tud megkötni és pufferképessége is van.

De az ásványi anyagok tápanyagmegkötő képessége közül még a legerősebb is eltörpül a szerves anyagokéhoz mérten.

A hazai talajok nagyon változatosak, ami az agyagásványokra és a szervesanyag-tartalomra is vonatkozik.

Jók a talajadottságok

A talaj kémhatása közvetlenül hat a tápanyagfelvételre, a legtöbb tápelem ugyanis a semlegeshez közeli kémhatáson hasznosul a legjobban: ebből a szempontból kiváló adottságokkal rendelkezünk, hangsúlyozta Michéli Erika. A kémhatás a mikrobiológiai tevékenységre és közvetetten a kolloidokra, valamint a talajszerkezetre is hatással van.

A pórustér szerepe az említett levegő és víz kellő arányú megtartása. Ha túl nagy a pórustér, akkor a talaj laza, gyorsan átereszti a vizet, és nincs elég talajoldat a tápanyagfelvételhez. Tömődött talajon ugyanakkor a gyökerek nem tudnak kellően fejlődni, belvíz alakulhat ki. Mezőségi talajokon gyakoribb, amikor rosszul választják meg a talajmunkák időpontját.

Magyarországon sok a löszön, azaz a legjobb alapkőzeten kialakult talaj, és mivel sokfelé gyepekből lettek a szántóföldek, a talajok szervesanyag-tartalma is magas, kémhatásuk megfelelő.

Összességében kiváló életteret nyújthatnak az élő szervezeteknek, de mára többségük tömődött, erózió vagy belvíz sújtotta terület alakult ki rajtuk. A kedvezőtlen folyamatok visszafordítására a megtermelt biomassza nagy részét vissza kell szolgáltatni a talajnak. Emellett a tömődött állapot megszüntetésére fedetten kell tartani a talajfelszínt, célszerű pihentetni és műveléssel vagy biológiai készítmények segítségével lazítani. Az intenzív műveléssel kivont tápanyagot pedig pótolni kell, mert a legkiválóbb talajokon sem képződik elég utánpótlás az ásványok mállása során, figyelmeztetett Michéli Erika.

A növény alkalmazkodik

Az aszály okozta stresszről beszélt Parádi István, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa. Azt már a Selye János által kidolgozott stressz-szindróma alapján tudjuk, hogy az élő szervezetek képesek alkalmazkodni, akklimatizálódni a stresszhez, sőt hosszú távon, generációkon át öröklődhet a visszatérő stresszhez való alkalmazkodás. Ez pedig már az adaptáció.

Van azonban egy genetikailag meghatározott alkalmazkodási tartomány, amin kívül a növény elpusztul.

Stresszhelyzetben a növény erőforrásainak nagyobb részét fordítja az alkalmazkodásra, a szaporodásra fordított energián pedig nem spórol, ezért kevesebb biomassza a végeredmény. A különböző környezeti stresszek fölerősíthetik egymást, és éppen az előadásban tárgyalt szárazság fokozza leginkább a többi tényező (például szikesedés, hőmérséklet, károsítók, UV-sugárzás, nehézfémek) hatását. A növény azonban mérlegel, hogy melyik káros hatás ellen védekezik elsősorban. A legnagyobb terméskiesést az aszály és a forróság együttes fellépése okozza a világon mindenhol, amire azért kell figyelnünk, mert a klímamodellek szerint 2030 után hazánkban olyan körülményekre kell felkészülni, mint ami Afrikában, a Száhel-övezetben uralkodik most.

Szárazságstressz nemcsak csapadékhiány esetén éri a növényt, hanem akkor is, ha gátolt a gyökérnövekedés, ha forró, száraz szél fúj, ha nagyon alacsony a páratartalom, ha a talajfelszínen magas a sótartalom, valamint ha hideg van.

Mindezekre a légcserenyílások zárásával válaszol a növény, ami kevesebb szén-dioxid felvételét eredményezi, és végül lassul a fotoszintézis.

Hogy hasznosuljon a műtrágya

Átrendeződik-e az elemek aránya a szántóföldi tápanyag-utánpótlásban? – tette fel a kérdést Gyuris Kálmán, a Yara Hungaria Kft. vezető szaktanácsadója. Mindez a műtrágya-árrobbanás következtében megjelenő megoldási javaslatok miatt merült fel. A csökkenő vagy elmaradó alaptrágyázás esetén sokat segíthetne a vetésszerkezet átalakulása, mert nagyon eltérő a különböző fajok NPK-igénye. A foszforra még az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani, növényre szabottan kell alkalmazni a különböző mezo- és mikroelemek kijuttatását. Figyelni kell egyebek között az elemek közötti hatásra, a környezeti tényezőkre, a növény fejlettségi állapotára. Középtávon nem látni olyan megoldást, amely megoldaná a foszfor- és káliumpótlás kérdését. Az eddigi technológiák sokkal kifinomultabb és precízebb alkalmazása csökkentheti a mennyiségeket, módosíthatja az arányokat.

Kürthy-Molnár Zoltán, a Timac Agro Hungária Kft. marketingmenedzsere szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy az alkalmazott műtrágyák milyen hatásfokkal hasznosulnak. Fokozattan figyelembe kell vennünk a talajadottságokat, a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, a környezeti és éghajlati viszonyokat, a vetésforgót és a célként kitűzött termésátlagot is. A cég speciális alapanyagai (Top-Phos, Mescal) és megfelelő biostimulátorok használatával akár nehezített körülmények között is növelhetjük a termésmennyiséget, javíthatjuk a termés minőségét, segíthetjük a talajban található mikroorganizmusok fejlődését.

A vízvesztésre többféleképpen reagálhat a növény. Elszökésnek nevezzük, amikor gyorsan magot érlel és befejezi az életciklusát. Elkerüléskor következik be az említett sztómazárás és lassuló fotoszintézis, amit a gyökérnövekedés fokozódása kísér. Eltűrésről akkor beszélünk, ha a növény az anyagcseréje megváltoztatásával alkalmazkodik a szárazsághoz: védőfehérjéket termel, erősíti a sejtfalát és csökkenti a vízpotenciálját, hogy minél több vizet tudjon fölvenni.

Javítható a növények szárazságtűrése nemesítéssel vagy génszerkesztéssel, amivel elérhetjük például, hogy hamarabb termeljenek aminosavakat. Kémiai úton egyebek között kálium, szilícium, poliami­nok, glicin-betain, prolin adagolásával is kedvezően befolyásoljuk a szárazságtűrést.

A mikorrhiza gombákkal kialakított kapcsolat nemcsak a víz- és tápanyagfelvételt segíti, hanem a talajszerkezetre is kedvező, mert a gombák által termelt fehérje, a glomalin összeragasztja a talajszemcséket.

Amikor valóban hat

Stimulálni márpedig kell, jelentette ki előadása címében is Takács József, a Malagrow Kft. szakmai vezetője. Fontos azonban leszögezni, hogy egyes élettani folyamatokat stimulálunk és nem mindegy, hogy mikor. Nagyon sokféle biosti­mulátor létezik, amelyek humuszanyagokat, aminosavakat, hormonszerű anyagokat és mikroelemeket tartalmaznak különböző összetételben. Úgy kell kiválasztani közülük a legalkalmasabbat, hogy pontosan tudjuk, mit szeretnénk elérni vele, mert csak azt kell támogatni a megfelelő összetételű termékkel. Csak akkor nyúljunk a biostimulátorokhoz, ha az adott időszakban végbemegy olyan élettani folyamat, amit tudunk serkenteni, különben nem érdemes ezeket a drága készítményeket használni, figyelmeztetett.

A Malagrow Kft. ajánlásai ilyen élettani alapon készülnek és a gyakorlatban is ellenőrzik az eredményességüket.

Humin- és fulvósavak mustminőségre gyakorolt hatását mutatta be Vaszily Zsolt, a Huminisz Kft. területi vezetője. Ötéves kísérletet állítottak be a badacsonyi szőlészeti és borászati kutatóintézettel, valamint a Varga Pincészettel. Szőlőben a magas hőmérséklet, a szárazság és az UV-sugárzás a legfontosabb stressz­ténye­zők, amelyek lankadást, hiányos kötődést, levélszáradást, napégést okoznak. Ha mindezeket megtetézzük a gépi lombtépéssel is, még nagyobb sokk éri a növényt. Humin- és fulvósavakkal ellensúlyozhatók a káros hatások, a kezelések eredményét a must savtartalmán, mustfokán, az aszkorbinsav, a polifenolok, a glutation, az antocianinok és az összes aminosav mennyiségén mérték le. A termés négyzetméterenként 25-40 dekagrammal volt több a kezelések hatására, miközben a mustfok is magasabb volt, a savtartalom viszont csökkent.

A humin­savas készítmények serkentik a gyökérnövekedést, ezáltal javul a tápanyagfelvétel, aktiválják az anyagcsere-folyamatokat, a fotoszintézist és egyes enzimek aktivitását.

Mindez jobb stressztűrésben nyilvánul meg, ráadásul a huminsavak kelátképző hatásuknál fogva fokozzák a kiadott növényvédő szerek, tápanyagok hatékonyságát.

Segítő aminosavak

A vegyszeres gyomirtás akkor is stressz a kultúrnövény számára, ha nem látunk káros hatást rajta, mondta előadásában Balogh Lajos, a Hed-Land Hungária Kft. tulajdonosa. A növény olyankor a lebontására fordítja energiái egy részét: először hatástalanítja, aztán inaktiválja, végül a sejtfalban vagy a vakuólumban tárolja az átalakított toxikus molekulát. E folyamatok során szabad gyökök képződnek, amelyeket antioxidánsokkal tud egyensúlyban tartani a növény. Az antioxidánsok képzéséhez pedig mangánra, cinkre, rézre és vasra van szüksége, ha ezek az elemek hiányoznak, kialakulhat a stresszelt állapot.

Kedvező körülmények közt 1-5 nap alatt lebontják a gyomirtókat a növények, hűvös időben a folyamat lelassul.

Aminosavak adagolásával gyorsíthatjuk a herbi­cid­lebontást, amire elsősorban a glutamin­sav, glicin, lizin, prolin, tirozin és treonin alkalmas. A treonin az antioxidánsok képzéséhez szükséges, a többi segíti a fotoszintézist és a klorofillkép­ződést, javítja a stressz­tűrő képességet. Emellett elsősorban nitrogénre és kénre van szükségük a növényeknek a her­bicidstressz leküzdéséhez.

Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. szakmai vezetője részletesen ismertette a hagymaperonoszpóra és a paradicsom alter­ná­riás betegsége kórokozójának kapcsolatát a gazdanövénnyel. A kórokozók sejtfalbontó enzimeket, toxinokat termelnek, illetve növekednek a növényben, ami szabad gyökök, papillák képzésével, védőfehérjék, fitoalexinek és szerves savak termelésével reagál. Ezeket tápelemek adagolásával serkenthetjük, emellett lehetőség van a biostimulátorok bevetésére, a talajélet és talajhigiénia javítására.

A legjobb megoldás a rezisztencianemesítés, ami hosszadalmas, soktényezős folyamat.

Támogatják a nitrogént

Több mezo- és mikroelemmel segíthetjük a nitrogén hasznosulását, erről beszélt Téglás-Kovács Zoltán, a FitoHorm Kft. szaktanácsadója. A réz segíti a nitro-gén felvételét, a fehérje- és szénhidrátszintézist, a sejtfalba több lignin épül be, javul a növény vízháztartása. Hiányában romlik a víz- és tápanyagfelvétel, önmagában negyedével rontja a nitrogénfelvételt. A réz nehezen mozog a növényben, ezért a fiatal részekből hiányozhat. Felvehetőségét rontja a talaj magas humusz-, foszfor- és nitrogéntartalma. Leghatékonyabban lombon keresztül pótolhatjuk. Őszi búzában hároméves kísérletben jelentős hozamnövekedést értek el bokroso­dáskor vagy virágzáskor adagolt rézzel, illetve réz és cink komplex használatával.

A kén a fehérjék alkotóeleme, hiányában a nitrát feldúsul a növényekben, ami gátolja a nitrogén hasznosulását.

A talajban lévő kén legnagyobb része a szerves anyagokban található, szulfát formában tudják fölvenni a növények. Felhasználásának dinamikája majdnem megegyezik a nitrogénével, folyamatosan kellene pótolni. Nehezen jut el a fiatal növényi részekbe.

A mangán segíti a tápelemek szállítását és beépülését a növénybe, alapvető szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a fotoszintézisben. Egyes baktériumos és gombás betegségek, például a burgonyagumó varasodása is visszaszoríthatók mangánadagolással.

Molibdént a nitrogén-anyagcserében közrejátszó enzimekben találunk, ha nincs belőle elég, káros nitrátfel­halmozódás lehet a következmény a növényben. Kertészeti kultúrákban (salátafélék, levélzöldségek) tehát érdemes pótolni, hogy elkerüljük ezt a folyamatot.

Lúgos talajból vehető fel a legjobban, erősíti a foszfor, és rontja a kén hasznosulását.

A mikrobák szerepe

Szegedi Márton Béla, a Hechta Kft. szaktanácsadója a gyökérnövekedés támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A csíranövény gyorsabb kezdeti gyökérfejlődését Amalgerol Starterrel támogathatjuk, ami közvetlen tápanyagot szolgáltat a talaj mikrobáinak, ezáltal gyorsabban kialakul a mikorrhizakap­csolat. Ez pedig egyaránt lényeges a talajélet és a talajszerkezet szempontjából is. Talajból fertőző kórokozók ellen vethető be a Tigra készítmény, aminek az a különlegessége, hogy cukorra fölvitt Tricho­derma aspe­rel­lum gombaspórát tartalmaz. Jól tárolható, és kijuttatva a hasznos gomba gyorsan szaporodik, kiszorítja a kórokozókat, segíti a gyökérnövekedést, foszfort mobilizál.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója egyedülálló mikrobiológiai termékportfóliót – növény­specifikus talajbaktériumok, talajalga, mi­korrhiza gomba, Trichoderma gomba és élőalgás lombtrágya – mutatott be, ami komplex és gazdaságos megoldásra ad lehetőséget.

Például egy mikorrhizált szőlő jobban tűri a szárazságot, szinte eltűnik az évjárathatás.

A Trichoderma har­zianum elsősorban a talajból fertőző gombákat parazitálja, a talajalgák beszövik a felső 20 centiméteres réteget, és nemcsak összeragasztják a talajt, de hektáronként 100-150 kilogramm friss biomasszát is képeznek. A szakember kiemelte, hazánk a talajoltás területén Európában is az élen jár.

A mikorrhiza bizonyos gombák és a növények között kialakult szimbionta életközösség, amire több száz millió éve támaszkodnak a növények, magyarázta Körmendy Zsolt, a Danuba Kft. szaktanácsadója, aki a túlzott kemizálást és a helytelen talajművelést a mikroorganizmusok paradicsombóli kiűzetésével hozta párhuzamba. A mikorrhizát alkotó gombafajok a növények gyökérzetét behálózva akár több százszorosára növelhetik a növény által elérhető talaj térfogatát, a felvehető víz és tápanyag mennyiségét. Különösen fontos ez gyengébb minőségű talajok esetén, illetve stresszhelyzetekben.

A mikorrhizával jól átszőtt gyökérzet ellenállóbb növényállományt, jelentős termésnövekedést eredményez, akár több egymást követő kultúrán átívelően is.

A kereskedelemben a mikorrhiza mikrogranulátumként, folyékony változatban és takarónövények vetőmagkeverékével kombinálva is elérhető.

Forrás: Kertészet és Szőlészet