0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért jó választás az extra szűz olívaolaj?

A diétázók és az egészségesebben étkezni vágyó emberek számára gyakori jó tanács, hogy ügyeljenek a főzés során használt olaj mennyiségére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene hagyni az olajat az étrendből, ugyanis különösen az extra szűz olívaolajnak számos előnye lehet az egészségünkre nézve...

Már számtalan tanulmány kimutatta, hogy az olívaolaj – különösen az extra szűz olívaolaj – fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségünkre. A spanyol Predimed tanulmány (a mediterrán étrenddel kapcsolatban valaha végzett legnagyobb randomizált kontrollvizsgálat) például kimutatta, hogy

az extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrendet fogyasztó nőknél 62%-kal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akiknek alacsony zsírtartalmú étrendet javasoltak.

A szakértők, akik azóta több, a mediterrán étrendet és annak krónikus betegségekre gyakorolt hatását vizsgáló tudományos tanulmányt megvizsgáltak, arra a következtetésre jutottak, hogy az étrend elsősorban az extra szűz olívaolaj miatt véd a mellrák ellen. Valamint arra is bizonyítékot találtak, hogy ez az olaj védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és esetleg az Alzheimer-kór ellen is.

Mitől jobb számunkra az extra szűz olívaolaj, mint más típusú étolajok? A válasz az összetételben rejlik.

A zsíron kívül az extra szűz olívaolaj számos természetes anyagot, például polifenolokat is tartalmaz. A polifenolok természetes módon fordulnak elő a növényekben, és számos egészségügyi előnnyel hozhatók összefüggésbe, például a szív- és érrendszeri betegségek és a kognitív zavarok kockázatának csökkentésével. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az extra szűz olívaolaj egészségünkre gyakorolt jótékony hatásának fő okai a benne található polifenolok.

A polifenoloknak számos jótékony hatást tulajdonítanak a szervezetben, például javítják a bélmikrobiomot.

A kutatások azt mutatják, hogy az extra szűz olívaolajban található polifenolok összefüggésben vannak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Valójában, amikor a kutatók megfosztották az extra szűz olívaolajat a polifenoloktól, azt találták, hogy az nem védi a szívet annyira a betegségektől, mint gondolták. Úgy vélik, hogy ennek az olajnak egyik előnye a szív egészségére az, hogy a polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidálódását. Amikor a koleszterin reakcióba lép az oxigénnel és oxidálódik, akkor károsítja az ereket.

Az extra szűz olívaolajnak azért ilyen magas polifenol-tartalma, mert egyszerűen olajbogyó zúzásával állítják elő. Ugyanakkor az olívaolaj feldolgozottabb változatai nem tartalmaznak akkora mennyiségű polifenolt. Ez azért van, mert ezek előállítása több feldolgozást igényel, aminek következtében a polifenolok nagy része elvész.

Egyéb étolajok

A legtöbb étolaj, mint például a napraforgóolaj vagy a repceolaj, magvakból készül. A magvakból nagyon nehéz olajat kinyerni, ezért fel kell őket melegíteni, és az olajat oldószerekkel kinyerni. Ez azt jelenti, hogy a magokban lévő polifenolok nagy része elvész az előállítás során.

Időnként a repce olajat az extra szűz olívaolaj egészséges alternatívájaként emlegetik.

Bár van némi bizonyíték arra, hogy a nyers repceolaj (vagyis a főzés során nem melegítették fel) átmenetileg csökkentheti a koleszterinszintet, de jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy csökkentheti a magas koleszterinszinttel összefüggő betegségek – például a szívbetegségek – kialakulásának kockázatát.

Természetesen a legtöbben főzéshez használnak olajat, azonban, ha túl magas hőmérsékleten melegítjük, az reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel, és az olajban lévő zsír lebomlik. Ez a folyamat szemet irritáló, káros (akár) rákkeltő anyagok képződéséhez vezethet. A repceolaj különösen hajlamos erre az oxidációnak nevezett folyamatra, főleg akkor, ha többször használják ugyanazt az olajat a sütésekhez.

A polifenolok segíthetnek megakadályozni a zsírok oxidációját, így az extra szűz olívaolaj még akkor is ép marad, ha olyan ételek sütéséhez használjuk, mint a rántott húsok, burgonya vagy akár fánkok.

Mivel a repceolaj és más olajok, például a napraforgóolaj alacsonyabb polifenol-tartalmúak, a zsírokat nem védik olyan jól a főzés során történő lebomlástól.

Az extra szűz olívaolaj stabilitásának másik fontos oka, hogy a fő zsírtípusa az egyszeresen telítetlen zsír. Ez egyrészt egészséges zsír, másrészt meglehetősen ellenálló az oxidációval szemben. Az egyszeresen telítetlen zsír a repceolaj fő zsírtípusa is. Az extra szűz olívaolajjal ellentétben azonban a repceolaj nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírt, és alfa-linolénsavat is.

A kókusz olajat gyakran emlegetik, mint egy egészséges olaj opciót. A kókuszolaj azonban magas telített zsírtartalmú zsírokat tartalmaz, amelyek jelentősen megnövelhetik az alacsony sűrűségű lipoprotein (vagy LDL) koleszterinszintet (amit néha „rossz” koleszterinnek is neveznek). Az emelkedett LDL-koleszterinszint összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel, és bizonyíték van arra, hogy a kókuszolajban lévő telített zsírok növelik a szívbetegségek kockázatát.

Az extra szűz olívaolajjal kapcsolatos egyik fontos üzenet az, hogy sokkal hatékonyabbnak tűnik, ha a mediterrán étrend részeként fogyasztják

– amely jellemzően sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, gabonaféléket, halat és olívaolajat tartalmaz. Ez valószínűleg azért van így, mert az extra szűz olívaolaj és annak jótékony hatású polifenoljai kölcsönhatásba lépnek más élelmiszerekkel, beleértve az ennek az étrendnek a részeként fogyasztott zöldségeket is. A mediterrán étrend számos krónikus betegség, köztük a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Forrás: independent.co.uk