0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ukrajna: tavaszi munkák háború idején

Ukrajnában próbálják megszervezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat: a gazdák és alkalmazottaik mozgósítás és bevonulás esetén halasztást kapnak.

Ukrajna a világ egyik vezető gabonatermelője és exportőre a gabonafélék és növényi olajok terén. Eddig az áruk nagy részét tengeri úton exportálták, de ez most már nem lehetséges. Közben

az ukrán állami vasutak bejelentették, hogy készek sürgősen megszervezni a mezőgazdasági termékek vasúti exportját a román, magyar, szlovák és lengyel határra, miután az orosz invázió miatt bezárták az ország Fekete-tengeri kikötőit.

Érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna a 2021/22-es szezonban 43 millió tonna különböző gabonafélét exportált.

Az ukrán gazdák, ahol a helyzet engedi, elkezdték a műtrágya kiszórását, de jelezték, hogy fogalmuk sincs, hogy el tudják-e vetni a kukoricát és a tavaszi gabonaféléket, mivel komoly gondok vannak az üzemanyag, a vetőmagok és a vegyszerek elérhetőségével is.

Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma felmérést indított a gazdák számára, hogy megtudja, mennyire felkészültek és mire van szükségük a tavaszi szántóföldi munkákra, annak érdekében, hogy a hivatal hatékonyan segítséget tudjon nyújtani állami és nemzetközi támogatással.

A minisztérium hétfőn a Facebook oldalán jelentette be a támogató oldal elindítását.

-Most ukránok milliói számítanak ránk, mert ti, gazdák, a gazdasági fejlődés alapját képezitek. Ezért az Agrárpolitikai Minisztérium további feladatokat vállal a 2022-es vetési kampány biztosításához szükséges anyagok és eszközök, például gázolaj, vetőmag, műtrágya, szerszámok elosztásának koordinálásában. Erre a célra külön platformot hoztak létre az agrostatus.org címen – áll a minisztérium közleményében.

Végül is sok gazda és alkalmazottja olyan férfi, akire bármikor szükség lehet az orosz hadsereg elleni harctéren. Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2022. március 3-án kelt rendelete szerint azonban a tavaszi-nyári mezei munkák időben történő elvégzése érdekében a mezőgazdasági vállalkozásoknak és az élelmiszer termelőknek regisztrálni kell magukat és alkalmazottaikat az Agrárpolitikai Minisztériumban, hogy a mozgósítás és a háború idejére halasztást kaphassanak a bevonulásra.

Az élelmiszer termelés és az ezzel kapcsolatos biztonság megteremtése egyenrangúvá vált az ország védelmével.

Tarasz Viszockij, Ukrajna gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes kijelentette, hogy Ukrajna jelenleg kétéves készletekkel rendelkezik búzából, kukoricából, napraforgóolajból, cukorból és más termékekből, így az ukránoknak nincs okuk pánikra az élelmezés biztosításával kapcsolatban.

Forrás: topagrar.pl