Back to top

Ukrajna: tavaszi munkák háború idején

Ukrajnában próbálják megszervezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat: a gazdák és alkalmazottaik mozgósítás és bevonulás esetén halasztást kapnak.

Ukrajna a világ egyik vezető gabonatermelője és exportőre a gabonafélék és növényi olajok terén. Eddig az áruk nagy részét tengeri úton exportálták, de ez most már nem lehetséges. Közben

az ukrán állami vasutak bejelentették, hogy készek sürgősen megszervezni a mezőgazdasági termékek vasúti exportját a román, magyar, szlovák és lengyel határra, miután az orosz invázió miatt bezárták az ország Fekete-tengeri kikötőit.

Érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna a 2021/22-es szezonban 43 millió tonna különböző gabonafélét exportált.

Az ukrán gazdák, ahol a helyzet engedi, elkezdték a műtrágya kiszórását, de jelezték, hogy fogalmuk sincs, hogy el tudják-e vetni a kukoricát és a tavaszi gabonaféléket, mivel komoly gondok vannak az üzemanyag, a vetőmagok és a vegyszerek elérhetőségével is.

Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma felmérést indított a gazdák számára, hogy megtudja, mennyire felkészültek és mire van szükségük a tavaszi szántóföldi munkákra, annak érdekében, hogy a hivatal hatékonyan segítséget tudjon nyújtani állami és nemzetközi támogatással.

A minisztérium hétfőn a Facebook oldalán jelentette be a támogató oldal elindítását.

-Most ukránok milliói számítanak ránk, mert ti, gazdák, a gazdasági fejlődés alapját képezitek. Ezért az Agrárpolitikai Minisztérium további feladatokat vállal a 2022-es vetési kampány biztosításához szükséges anyagok és eszközök, például gázolaj, vetőmag, műtrágya, szerszámok elosztásának koordinálásában. Erre a célra külön platformot hoztak létre az agrostatus.org címen - áll a minisztérium közleményében.

Ukrajnai búzamező
Ukrajnai búzamező
Fotó: Pixabay

Végül is sok gazda és alkalmazottja olyan férfi, akire bármikor szükség lehet az orosz hadsereg elleni harctéren. Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2022. március 3-án kelt rendelete szerint azonban a tavaszi-nyári mezei munkák időben történő elvégzése érdekében a mezőgazdasági vállalkozásoknak és az élelmiszer termelőknek regisztrálni kell magukat és alkalmazottaikat az Agrárpolitikai Minisztériumban, hogy a mozgósítás és a háború idejére halasztást kaphassanak a bevonulásra.

Az élelmiszer termelés és az ezzel kapcsolatos biztonság megteremtése egyenrangúvá vált az ország védelmével.

Tarasz Viszockij, Ukrajna gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes kijelentette, hogy Ukrajna jelenleg kétéves készletekkel rendelkezik búzából, kukoricából, napraforgóolajból, cukorból és más termékekből, így az ukránoknak nincs okuk pánikra az élelmezés biztosításával kapcsolatban.

Forrás: 
topagrar.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.