Back to top

Az adat érték - Agrárakadémia 2022

Kiemelkedő agroökológiai potenciál és alacsony élelmiszer-önrendelkezési szint – így jellemezte a magyar agrár- élelmiszergazdaság jelenlegi helyzetét dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó közös rendezvényén, az Agrárakadémián.

Akarunk-e jövedelmezőbben gazdálkodni? | MMG

A rektor kiemelte, hogy az agrárium globálisan csúcstechnológiai ágazattá vált, és a fejlesztésben most lemaradók évtizedekre visszavethetik az élelmiszergazdaságukat.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba
Prof. Dr. Gyuricza Csaba
Fotó: Csatlós Norbert

Mivel csúcstechnológiai ágazattá vált a mezőgazdaság, ma már általános érvénnyel lehet azt kijelenteni, hogy csak azok az egységek, vállalkozások, piaci szereplők versenyképesek, amik ezt a csúcstechnológiai tudást, ismeretet a gyakorlatban is alkalmazzák és alkalmazni képesek.

Ezt azonban a hazai termelők még nem látják igazán. A 2020-as Agrárcenzuson a megkérdezett gazdálkodók 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs szüksége precíziós gazdálkodásra a termeléshez – emelte ki dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki szerint közös misszióként kell minél hangosabban, minél több helyen megcáfolni ezt, hiszen azok, akik alkalmazzák a precíziós technológiát, már most számba tudják venni az értékeit, előnyeit, hasznát. Mint mondta, megfelelő információs ellátottsággal jobb döntéseket lehet hozni, hatékonyabban és biztonságosabban lehet termelni, de a 2027-ig szóló európai közös agrárpolitikának is nagyon fajsúlyos célkitűzése, valamint elvárása a digitális átállás.

dr. Feldman Zsolt
dr. Feldman Zsolt
Fotó: Csatlós Norbert

Ennek az országnak is olyan környezeti indikátorokat kell tudnia teljesíteni, és ahhoz olyan monitoringot és adathalmazt, olyan, emögött álló adattömeget kell tudnunk valid módon biztosítani, ami magától nem áll elő és nem áll rendelkezésre.

Kulcsfontosságú, hogy azokat a rendszereinket, amelyek eddig alapvetően gazdasági típusú, pénzügyi adatokat gyűjtöttek, próbáljuk meg oly módon fejleszteni, és alakítani, hogy ezekkel a típusú környezeti, és egyébként társadalmi fenntarthatósághoz kapcsolódó adatokat is minél inkább begyűjtse a rendszerbe. Ez most egy olyan terület, amely a fejlesztés alatt álló kategóriába tartozik, de nekünk az új KAP-hoz elengedhetetlen, hogy utána azt a teljesítményt, amit a gazdálkodóink ezen a területen elérnek, valid módon be tudjuk mutatni - hangsúlyozta az államtitkár.

Ehhez a szaktárca a tavaly meghirdetett precíziós pályázat után is folytatni kívánja a technológiai lépésváltást segítő fejlesztések támogatását.

Dr. Milics Gábor
Dr. Milics Gábor
Fotó: Csatlós Norbert
A szakértelem, a megfelelő szolgáltató, az átgondolt és térinformatikai rendszerbe foglalt, hiteles adatok jelentőségét hangsúlyozta dr. Milics Gábor, egyetemi docens, a MATE újonnan létrehozott precíziós gazdálkodási és agrárdigitalizációs tanszékének vezetője.

Három alaplépésből kell elindulnunk: természetesen a termőhelyi viszonyokat meg kell ismernünk tábla szinten is, és a táblán belüli kérdéseket is nézzük meg minden esetben! Magyarország mozaikos talajszerkezetéből kiindulva nagyon-nagyon sok olyan táblánk van, ahol eleve a talajtulajdonságokból adódó különbségeket valamilyen szinten kezelnünk kell. De esetleg,  amikor ez nem látszik, a talajkémiai különbségek miatt csak a növénytermesztési eredménytérképből és a hozamtérképből fogunk majd adathoz jutni.

Mindenképpen korszerű térinformatikai rendszerben kell ezeket alkalmaznunk, hiszen ezek alapján tudunk majd döntéseket hozni, illetve a megfelelő agrotechnikai módszereket alkalmazni!

Fotó: Csatlós Norbert
Amikor beruházásokban gondolkodunk, nagyon fontos eldönteni, hogy melyik az a technológiai elem, ami vissza fogja hozni azt a befektetett összeget, amit egy-egy gépbe, technológiába betettünk.

A tanácskozás további része a gyakorlaté volt. Hadászi László, a Kite Zrt. innovációs főigazgatója és Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató a cég precíziós gazdálkodási rendszerét mutatta be, Okner Péter, az AgroVir Kft. cégvezetője pedig a magyar fejlesztésű, ám nemzetközi szinten is elismert mezőgazdasági ügyviteli rendszerüket, a farmmenedzsmentet ismertette.

Fotó: Csatlós Norbert

Azt pedig, hogy vajon hol fogunk tartani a precíziós gazdálkodással öt év múlva, az előadásokat követő kerekasztalbeszélgetés résztvevői igyekeztek kideríteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.