Back to top

Az adat érték - Agrárakadémia 2022

Kiemelkedő agroökológiai potenciál és alacsony élelmiszer-önrendelkezési szint – így jellemezte a magyar agrár- élelmiszergazdaság jelenlegi helyzetét dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó közös rendezvényén, az Agrárakadémián.

Akarunk-e jövedelmezőbben gazdálkodni? | MMG

A rektor kiemelte, hogy az agrárium globálisan csúcstechnológiai ágazattá vált, és a fejlesztésben most lemaradók évtizedekre visszavethetik az élelmiszergazdaságukat.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba
Prof. Dr. Gyuricza Csaba
Fotó: Csatlós Norbert

Mivel csúcstechnológiai ágazattá vált a mezőgazdaság, ma már általános érvénnyel lehet azt kijelenteni, hogy csak azok az egységek, vállalkozások, piaci szereplők versenyképesek, amik ezt a csúcstechnológiai tudást, ismeretet a gyakorlatban is alkalmazzák és alkalmazni képesek.

Ezt azonban a hazai termelők még nem látják igazán. A 2020-as Agrárcenzuson a megkérdezett gazdálkodók 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs szüksége precíziós gazdálkodásra a termeléshez – emelte ki dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki szerint közös misszióként kell minél hangosabban, minél több helyen megcáfolni ezt, hiszen azok, akik alkalmazzák a precíziós technológiát, már most számba tudják venni az értékeit, előnyeit, hasznát. Mint mondta, megfelelő információs ellátottsággal jobb döntéseket lehet hozni, hatékonyabban és biztonságosabban lehet termelni, de a 2027-ig szóló európai közös agrárpolitikának is nagyon fajsúlyos célkitűzése, valamint elvárása a digitális átállás.

dr. Feldman Zsolt
dr. Feldman Zsolt
Fotó: Csatlós Norbert

Ennek az országnak is olyan környezeti indikátorokat kell tudnia teljesíteni, és ahhoz olyan monitoringot és adathalmazt, olyan, emögött álló adattömeget kell tudnunk valid módon biztosítani, ami magától nem áll elő és nem áll rendelkezésre.

Kulcsfontosságú, hogy azokat a rendszereinket, amelyek eddig alapvetően gazdasági típusú, pénzügyi adatokat gyűjtöttek, próbáljuk meg oly módon fejleszteni, és alakítani, hogy ezekkel a típusú környezeti, és egyébként társadalmi fenntarthatósághoz kapcsolódó adatokat is minél inkább begyűjtse a rendszerbe. Ez most egy olyan terület, amely a fejlesztés alatt álló kategóriába tartozik, de nekünk az új KAP-hoz elengedhetetlen, hogy utána azt a teljesítményt, amit a gazdálkodóink ezen a területen elérnek, valid módon be tudjuk mutatni - hangsúlyozta az államtitkár.

Ehhez a szaktárca a tavaly meghirdetett precíziós pályázat után is folytatni kívánja a technológiai lépésváltást segítő fejlesztések támogatását.

Dr. Milics Gábor
Dr. Milics Gábor
Fotó: Csatlós Norbert
A szakértelem, a megfelelő szolgáltató, az átgondolt és térinformatikai rendszerbe foglalt, hiteles adatok jelentőségét hangsúlyozta dr. Milics Gábor, egyetemi docens, a MATE újonnan létrehozott precíziós gazdálkodási és agrárdigitalizációs tanszékének vezetője.

Három alaplépésből kell elindulnunk: természetesen a termőhelyi viszonyokat meg kell ismernünk tábla szinten is, és a táblán belüli kérdéseket is nézzük meg minden esetben! Magyarország mozaikos talajszerkezetéből kiindulva nagyon-nagyon sok olyan táblánk van, ahol eleve a talajtulajdonságokból adódó különbségeket valamilyen szinten kezelnünk kell. De esetleg,  amikor ez nem látszik, a talajkémiai különbségek miatt csak a növénytermesztési eredménytérképből és a hozamtérképből fogunk majd adathoz jutni.

Mindenképpen korszerű térinformatikai rendszerben kell ezeket alkalmaznunk, hiszen ezek alapján tudunk majd döntéseket hozni, illetve a megfelelő agrotechnikai módszereket alkalmazni!

Fotó: Csatlós Norbert
Amikor beruházásokban gondolkodunk, nagyon fontos eldönteni, hogy melyik az a technológiai elem, ami vissza fogja hozni azt a befektetett összeget, amit egy-egy gépbe, technológiába betettünk.

A tanácskozás további része a gyakorlaté volt. Hadászi László, a Kite Zrt. innovációs főigazgatója és Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató a cég precíziós gazdálkodási rendszerét mutatta be, Okner Péter, az AgroVir Kft. cégvezetője pedig a magyar fejlesztésű, ám nemzetközi szinten is elismert mezőgazdasági ügyviteli rendszerüket, a farmmenedzsmentet ismertette.

Fotó: Csatlós Norbert

Azt pedig, hogy vajon hol fogunk tartani a precíziós gazdálkodással öt év múlva, az előadásokat követő kerekasztalbeszélgetés résztvevői igyekeztek kideríteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.