Back to top

Rendkívüli agrárminiszter-találkozó

Cem Özdemir német agrárminiszter rendkívüli ülésre hívta össze a G7-ek agrárminisztereit péntekre, március 11-re. A virtuális találkozó témája az ukrajnai háborúval járó globális élelmezésbiztonsági kockázat lesz.

Jelenleg Németország tölti be a G7 csoport elnökségét, ezért Cem Özdemir a rendkívüli agrárminiszter-találkozó kezdeményezője. A meghívottak arra keresnek majd választ, hogyan lehet a globális élelmezésbiztonságot, illetve az agrártermékek és a termeléshez szükséges anyagok piacát fenntartani, stabilizálni – áll a szövetségi mezőgazdasági és élelmezési minisztérium sajtóközleményében.

„Végtelen az a borzalom, amelyet most a megtámadott ország lakói átélnek, minden segítségre szükségük van, ez az első. De a borzalmas helyzetnek a világ élelmiszerpiacára is érezhető hatása van, és ezzel is foglalkozni kell, hiszen Putyin háborúja világszerte veszélybe sodorja az élelmiszerellátást” – fogalmazott Cem Özdemir. Mint kifejtette, Németország és az EU ellátása biztonságos ugyan, ám bizonyos unión kívüli országokban nagyobb fennakadások is lehetnek, 

főleg azokon a kiszolgáltatott területeken, ahol az aszályok miatt már ma sem mindig van elég élelem.

Az áremelkedések hatását pedig az iparosodott országokban is meg fogjuk érezni, mondta.

„Fontosnak tartom – tette hozzá –, hogy a G7 államok ráfókuszáljanak a témára, és megtegyék, amit lehet a piac stabilizálása, azaz a globális élelmezésbiztonság érdekében.” A találkozóra Cem Özdemir meghívta az ukrán agrárminisztert, valamint a jelentős nemzetközi szervezetek képviselőit is (Európai Bizottság, FAO, OECD AMIS, Világélelmezési Program).

„Közösen kell tennünk érte, hogy ez az értelmetlen háború ne súlyosbítsa világ egyes részeinek élelmezésbiztonsági helyzetét” – fogalmazott a német agrárminiszter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.