0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rendkívüli agrárminiszter-találkozó

Cem Özdemir német agrárminiszter rendkívüli ülésre hívta össze a G7-ek agrárminisztereit péntekre, március 11-re. A virtuális találkozó témája az ukrajnai háborúval járó globális élelmezésbiztonsági kockázat lesz.

Jelenleg Németország tölti be a G7 csoport elnökségét, ezért Cem Özdemir a rendkívüli agrárminiszter-találkozó kezdeményezője. A meghívottak arra keresnek majd választ, hogyan lehet a globális élelmezésbiztonságot, illetve az agrártermékek és a termeléshez szükséges anyagok piacát fenntartani, stabilizálni – áll a szövetségi mezőgazdasági és élelmezési minisztérium sajtóközleményében.

„Végtelen az a borzalom, amelyet most a megtámadott ország lakói átélnek, minden segítségre szükségük van, ez az első. De a borzalmas helyzetnek a világ élelmiszerpiacára is érezhető hatása van, és ezzel is foglalkozni kell, hiszen Putyin háborúja világszerte veszélybe sodorja az élelmiszerellátást” – fogalmazott Cem Özdemir. Mint kifejtette, Németország és az EU ellátása biztonságos ugyan, ám bizonyos unión kívüli országokban nagyobb fennakadások is lehetnek, 

főleg azokon a kiszolgáltatott területeken, ahol az aszályok miatt már ma sem mindig van elég élelem.

Az áremelkedések hatását pedig az iparosodott országokban is meg fogjuk érezni, mondta.

„Fontosnak tartom – tette hozzá –, hogy a G7 államok ráfókuszáljanak a témára, és megtegyék, amit lehet a piac stabilizálása, azaz a globális élelmezésbiztonság érdekében.” A találkozóra Cem Özdemir meghívta az ukrán agrárminisztert, valamint a jelentős nemzetközi szervezetek képviselőit is (Európai Bizottság, FAO, OECD AMIS, Világélelmezési Program).

„Közösen kell tennünk érte, hogy ez az értelmetlen háború ne súlyosbítsa világ egyes részeinek élelmezésbiztonsági helyzetét” – fogalmazott a német agrárminiszter.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu