0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kitüntetés-átadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából

Március 11-én a Szépművészeti Múzeumban, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, kitüntetéseket adott át Nagy István agrárminiszter mindazoknak, akik tevékenységükkel valamilyen módon előre segítették a magyar agrárium fejlődését.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tudja megtekinteni

Az agrárminiszter köszöntőjében elmondta, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején ugyanaz volt a kérdés, mint napjainkban: miként lehetséges kultúránkat, identitásunkat megőrizni egy olyan világban, ahol a globális gazdasági, nagypolitikai érdekek feljebbvalónak mutatkoznak a nemzetek megmaradása és szuverenitása felett.

„Az akkori események megtanítottak bennünket, hogy a sorsunk jobbra fordítása azok kezében van, akik tudnak, akarnak és mernek tenni a nemzet felemeléséért” – mondta el Nagy István.

Ezt a hozzáállást állította példának olyan időkben is, amikor a szomszédos országban harc dúl, energia- és klímaválság, egekben lévő infláció és világjárvány sújtja hazánkat. A kormány célja, hogy Magyarország ilyen vészterhes időkben sem legyen piaci, ellátási és biztonságpolitikai szempontból kiszolgáltatott – tette hozzá.

A kitüntetésekről elmondta: „Akik ma ezeket a díjakat átveszik, elég bátrak, bölcsek, elszántak és főleg türelmesek ahhoz, hogy újra és újra magot vessenek, fáradtságot nem kímélve dolgozzanak a magyar agrárium gyarapodásáért, sikereiért, nemzetközi elismertségéért.”

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést átvehette:

Dr. Estók János, történész, muzeológus, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének főiskolai tanára részére, jelentős agrártudományi és művelődéstörténeti kutatómunkája, valamint értékes tudományszervezői és intézményirányító tevékenysége elismeréseként.

Dr. Kozma Pál, Fleischmann Rudolf és Darányi Ignác díjas szőlőnemesítő, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének korábbi igazgatója, Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztályának vezetője részére, a szőlőnemesítés területén elért kutatási eredményei, valamint a szőlő genetikai alapjainak megőrzése érdekében végzett sokrétű szakmai munkája elismeréseként.

Dr. Tarcali Gábor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kara Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnöke részére, a növényvédelem és növényorvoslás területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, valamint a szakterület vezető testületében végzett magas szintű irányító tevékenysége elismeréseként.

Dr. Varga Gábor, állatorvos, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója, a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudomány Karának címzetes egyetemi docense részére, a hazai agráriumban végzett igényes szakmai munkája, különösen a fenntartható mezőgazdaság és az állatjólét területén elért jelentős eredményei elismeréseként.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést átvehette:

Bacsó András, a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft. nyugalmazott birtokigazgatója részére, a tokaji borok minőségi megújítását szolgáló tevékenysége, valamint az általa vezetett borászati szellemi műhelyben végzett sokrétű munkája elismeréseként.

Dr. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei Szervezetének elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének Komárom-Esztergom Megyei alelnöke részére, a nemzeti érdekképviseleti rendszer megújítását elősegítő, magas színvonalú szakmai és vezetői munkája elismeréseként.

Bokor Károly, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének elnöke részére, a szakma jelentős társadalmi szervezeteinél végzett irányító tevékenysége, valamint horgászati szakírói munkája elismeréseként.

Dr. Laposa József, tájrendező mérnök, a Laposa Műhely Kft. ügyvezetője részére, a badacsonyi borvidéket meghatározó borászati, illetve tájrendezési és tájépítészeti munkája, valamint a borászszakma épített és írott emlékeinek megőrzését szolgáló irodalmi tevékenysége elismeréseként.

Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke részére, a hazai halgazdálkodási ágazat fejlesztése, illetve a halászati innováció és az ágazati érdekvédelem terén végzett munkája elismeréseként.

Pintér Ottó, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Zselici Erdészetének nyugalmazott igazgatója, az Országos Erdészeti Egyesület és a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület tagja részére, a természetközeli erdőgazdálkodás egyik megújítójaként a Zselic bükköseinek gondozása terén végzett innovatív szakmai munkája és értékőrző társadalmi tevékenysége elismeréseként.

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének Somogy Megyei elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei alelnöke részére, a növényvédelem és -termesztés területén folytatott szakmai munkája, valamint a magyar gazdák érdekében több évtizeden át végzett közéleti tevékenysége elismeréseként.

Vasas Ernő, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. Répáshutai Erdészeti Igazgatóságának erdészeti igazgatója részére, az állami erdőállomány természetvédelmi követelményeknek és társadalmi igényeknek egyaránt megfelelő gondozása és fejlesztése iránt elhivatott szakmai munkája elismeréseként.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést átvehette:

Jáni Lajos, a Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör elnöke, a Győri Pénzügyőr Nyugdíjas Klub titkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugdíjasainak Országos Szövetsége portáljának szerkesztője részére, szerteágazó civil tevékenysége, az országos és helyi társadalmi szervezetek kapcsolatainak ápolása és tevékenységének elősegítése érdekében végzett önzetlen munkája elismeréseként.

Az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát átvehette:

Zatykó József, az egykori Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Vállalat nyugalmazott laboratórium vezetője részére, a Fertődi Kutatóállomáson végzett közel öt évtizedes nemesítési, növényélettani valamint biotechnológiai kutatásokban elért hazai és nemzetközi szinten elismert eredményeiért.

Az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát átvehette:

Dr. Csikai Miklós, az ÁRPÁD-AGRÁR Zrt. elnök-vezérigazgatója részére, a hazai kertészet érdekében végzett áldozatos, innovatív munkájáért.

Dr. Prutkay János, a Nemzeti Lóverseny Kft. nyugalmazott igazgatója részére, a magyar lóversenyzés érdekében végzett öt évtizedes kiváló munkájáért.

Az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát átvehette:

Dr. Bercsényi Miklós, a Pannon Egyetem Georgikon Karának professor emeritusa részére, a hazai akvakultúra ágazatban végzett kiemelkedő munkájáért, a transzgenikus pontyvonal fejlesztésében végzett több évtizedes tevékenységéért.

Dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatóság elnökének részére, a hűtőipar fejlesztése terén elért elévülhetetlen érdemeiért.

Mező Gáborné, a Szamagro Kft. ügyvezetője részére, négy évtizedes a magyar baromfi és tojáságazat területén nagy elhivatottsággal és szorgalommal végzett négy évtizedes munkájáért.

Dr. Szekeres Béla, az Agrárminisztérium nyugalmazott vezető főtanácsosa részére, az agrárszakképzés terén végzett elévülhetetlen érdemeiért, szakírói tevékenységéért.

Támton László, gazdálkodó részére, az agrárium érdekében végzett áldozatos munkájáért.

Konkoly-Thege Sándor-díjat átvehette:

Dr. Gombácsi Pál, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szarvasmarha tenyésztési témafelelőse részére, az állattenyésztés-szervezésben, a szarvasmarha tenyészértékbecslés, illetve az állatnyilvántartó rendszerek tudományos megalapozásában végzett kiemelkedő és értékteremtő munkájáért.

Mikó Tamás, az Állami Ménesgazdaság munka- és termelésszervezője, ménesmestere részére, a lipicai lovak tenyésztése, génmegőrzése és a lovassport terén végzett kiemelkedő két és fél évtizedes szakmai munkájáért, valamint versenyzőként elért nemzetközi sikereiért.

Zsiga Gábor, a Borsod Agroker Zrt. elnöke részére, az állattenyésztés terén elért eredményeiért, a térség gazdatársadalmának segítéséért.

A Magyar Vidékért Díjat átvehette:

Molnár Balázs, a Magyar Gép- és Dutra-múzeum vezetője részére, a korai mezőgépek megőrzése érdekében végzett áldozatos tevékenységéért.

A Pro Alimentis Hungariae Díjat átvehette:

Dr. Palotás Péter, a The Fishmarket Halkereskedelmi Kft. cégvezetője részére, a hazai és nemzetközi élelmiszeripari halfeldolgozás terén végzett elévülhetetlen érdemeiért.

Az Ujhelyi Imre-díjat átvehette:

Dr. Sáfár László, a Magyar Juh- ás Kecsketenyésztő Szövetség tenyésztésvezetője részére, a hazai juh- és kecsketörzskönyvezés irányításában, fejlesztésében, a tenyésztési programok kidolgozásában végzett kiváló munkájáért.

A Zöld Toll Díjat átvehette:

Zétényi Zoltán, a Forestpress és az Erdészeti és Faipari Híradó főszerkesztője részére, négy évtizedes erdészeti sajtómunkájáért.

Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át:

Belényessy Sándor, gazdálkodó részére, az agrárium területén elért eredményeiért, több évtizedes kiemelkedő munkájáért.

Garai Lajos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. csikós számadója részére, a hortobágyi őshonos nóniusz fajtájú ló tenyésztésében és a csikóshagyományok népszerűsítésében végzett munkájáért.

Dr. Nagy Imre György, nyugalmazott állatorvos részére, kiemelkedő hatósági- és magán-állatorvosi tevékenységéért, nyugdíjba vonulása alkalmából.

Dr. Pallós László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője részére, az állategészségügyi igazgatásban eltöltött két évtizedes munkájáért, valamint a hazai állatvédelemben betöltött meghatározó szerepéért.

(Az ünnepségen további díjazottak is átvették kitüntetésüket.)

Emellett Március 14-én egy másik kitüntetés-átadás is lezajlott.

A Parlament kupolacsarnokában Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadására került sor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.  

Az ünnepi eseményen Kovács Melinda állatorvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, a takarmány- és élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő mikotoxinok állat- és humánegészségügyi veszélyeinek feltárását szolgáló kutatásai, az egészségtudatos gondolkodásmódra épülő One Health koncepció bevezetésében vállalt kiemelkedő szerepe, valamint egyetemi és akadémiai szintű kutatásszervezői tevékenysége elismeréseként Széchenyi-díjban részesült.

Továbbá Szenti Tibor író, etnográfus Magyarország számára kivételesen értékes néprajztudományi pályafutása, a tanyavilág történetét, életmódját, szerepét és hanyatlását bemutató, szépirodalmi igényességgel megírt művei, sokrétű, leletmentő kutatásai, a hagyományos magyar paraszti társadalom XX. századi erőszakos átalakításának pótolhatatlan értékű feldolgozása elismeréseként szintén Széchenyi-díjban részesült.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu