0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek?

Kutatók azt vizsgálták, hogy a poszméhek, miként mérik fel a táplálékuk minőségét illetve, hogy a különböző tápanyag tartalmú virágpor, miként befolyásolja az egészségi állapotukat. Meglepő módon – állapítja meg a tanulmányt bemutató bienennachrichten cikke- a poszméhek kerülik a magas zsírtartalmú virágport.

A méhek a legtöbb tápanyagot nektárból és virágporból szerzik. A mézből főként a szénhidrátokat, a virágporból pedig a többi fontos tápanyagot, a fehérjét, a zsírokat, az ásványi anyagokat és a vitaminokat hasznosítják. „Eddig úgy gondoltuk, mint minden növénnyel táplálkozó élőlény, a poszméheknek is főleg a fehérje a fontos.” – jegyzi meg Fabian Rüdenauer, a tanulmány egyik szerzője.

A méhek és egyéb beporzók  jelentős csökkenése miatt a rovarok tanulási és táplálkozási szokásainak tanulmányozása manapság különösen fontos!

A kutatók a földi poszméhet (Bombus terrestris) vették górcső alá.

Először a poszméhek preferenciáját figyelték meg, vagyis, hogy mit részesítenek előnyben: a zsírsavakat vagy az aminosavakat (fehérjéket).

Ezekből épülnek fel a legfontosabb virágpor-makróelemek, melyekről azt feltételezték, hogy nagy valószínűséggel az ízüknek köszönhetően  a méhek érzékelni képesek és köztük különbséget tudnak tenni.

Először kevés zsírsav tartalmú virágport adtak nekik, majd emelték a zsírtartalmat.

A kutatók azt találták, hogy a földi poszméhek meg tudták különböztetni a zsír mennyiségét és egyértelmű volt a preferenciájuk.

A különböző aminosav tartalmú virágporok esetében azonban nem volt különbség, egyaránt kedvelték őket és nem részesítették előnyben a kevés vagy a magas aminosav tartalmú virágport.

A további kísérletek fő kérdései a következők voltak: Mely tápanyagokat használják fel valójában a poszméhek? Milyen következménnyel jár mindez a túlélésükre és szaporodásukra?

Minél több volt a zsírsavtartalom a virágporban, annál kevesebbet ettek belőle poszméhek. Sőt inkább elpusztultak, mintsem zsírban gazdag virágport egyenek.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy a zsírsavak csökkentik a poszméhek túlélési esélyeit és ezért inkább elkerülik azokat.

„A tanulmány kihangsúlyozza a zsírsav jelentőségét a virágporgyűjtő poszméhek esetében. Egyúttal azt is megmutatja, hogy a tápanyagészlelés illetve, szabályozás a reprodukciós képességgel összefüggnek” – vonja le Dr. Johannes Spaethe a Würzburgi Egyetemről a következtetést.

Még egyszerűbben fogalmaz Sara Leonhardt a tanulmány másik szerzője: „ Méhek azt eszik, ami jó nekik és ennek megfelelően végzik a gyűjtést.”

A kutatócsoport jelen pillanatban egy adatbázist állít össze a virágpor vegyi összetevőiről, hogy rálátásunk legyen a növények virágporának összetételére. Ezenkívül további méhfajok táplálkozási szükségleteit is vizsgálják. Az adatbázis segítségével javítható lenne a méhlegelők és növénysávok fajösszetétele.

A tanulmány címe:

Fabian A. Ruedenauer, David Raubenheimer, Daniela Kessner-Beierlein, Nils Grund-Mueller, Lisa Noack, Johannes Spaethe, Sara D. Leonhardt (2020): Best be(e) on low fat: linking nutrient perception, regulation and fitness. Ecology Letters. DOI: 10.1111/ele.13454.

Ajánljuk még:

Ne használjunk bizonytalan és illegális szereket a méhészetben

Nem csak a magas neonikotinoid dózisnak kitett méhek pusztulnak el korábban

Forrás: bienennachrichten