Back to top

Mindenhol csak gyűlik a gyapjú

Miközben 2022. március 6-án 2022 juhot hajottak végig a Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs-Elysées-n, a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár (Salon de l'Agriculture) végén, az európai juhtenyésztők és –tartók komoly tárolási gondokkal küzdenek. A gyarjú ugyanis nem kell senkinek.

Szabó Csaba
Szabó Csaba
Fotó: Králik Emese
Itthon a fülöpszállási Szabó Csaba is hasonló gondokkal küzd, mint francia kollégái. A Kistermelők Lapjának nyilatkozta azt, hogy a gyapjút nem tudja eladni. Két éve tárol jelentős költséggel jókora mennyiséget.

A fülöpszállási gazdaságban évente egyszer nyírnak, és hiába térnek át egyre többen világszerte a természetes anyagok használatára, ha a termelőtől 80 forintért akarják a gyapjú kilóját megvenni – a gazdálkodó inkább nem adja oda, mert nem éri meg felpakolni, elszállítani.

Régen a juhot eltartotta a gyapjú, idézte fel Szabó Csaba, annyit kaptak érte, hogy elég volt a téli takarmányozására.

Ma már azonban nincs értéke, és ami a legnagyobb baj, hogy rövid ideig lehet tárolni – besárgul és értékét veszti. Tehát vagy megsemmisítik saját költségen, vagy sokan belerakják a trágyába. Ezt a problémát a gazda jó ideje megoldatlannak tartja, segítséget pedig sehonnan nem kapnak.

Hasonló gondokkal küzdenek francia kollégái is. Korábban a Franciaországban lenyírt gyapjú 80 százalékát Kína vásárolta fel, és elsősorban az amerikai piacon értékesítette. Azonban a koronavírus-járvány és az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború miatt Európában már két éve a termelők nyakán marad a gyapjú.

Zsákokban áll a gyapjú egy hajdúszoboszlói tenyésztőnél
Zsákokban áll a gyapjú egy hajdúszoboszlói tenyésztőnél
Fotó: Csatlós Norbert

A belföldi feldolgozás gyakorlatilag megszűnt Európában, mert a vegyszerekkel támogatott gyapjúmosás erősen környezetszennyező. Ha valaki netán talál rá vevőt, az is kilónként mindössze 40 eurocentet hajlandó fizetni érte.

„A gyapjú értékesítése még a nyírás költségét sem téríti meg. A nyírásért anyajuhonként körülbelül 1,95 eurót kell fizetni, és csupán 1 és 1,5 kg közötti gyapjúval lehet számolni anyánként. Tavaly a kereskedő még felvásárolta a gyapjút. Negyven €-centet adott kilónként"

- mondta el Valentine Guérin, jutenyésztő a nicematin.com-nak.

Birkanyírás Tóalmáson
Birkanyírás Tóalmáson
Fotó: Csatlós Norbert
A birkákat a meleg beállta előtt évente egyszer mindenképp meg kell nyírni - mondják a termelők - különösen most, hogy a klímaváltozás miatt egyre forróbbak a nyarak. Vagyis mindenkinél keletkezik jobb-rosszabb minőségű gyapjú. A finomabból fonal készülhetne, a rosszabb minőségűt esetleg hőszigetelő anyagok gyártásra lehetne használni - ha lenne feldolgozó.

A gyapjú tehát mind a hazai, mind a Côte d'Azur-i juhtenyésztők raktáraiban csak gyűlik.

Olyan hazai feldolgozót nem találni, amely nagyobb mennyiséget vásárolna, Pénzesgyőrben nemezeléshez dolgoznak fel valamennyit, illetve az erdélyi Csikkarcfalván működő Mózes Gyapjúfeldolgozó és Szövő Manufaktúra keresett március elején idei nyírású fekete, barna, veress berke, berszánbarna, berkegyapjút. Ismereteink szerint hőszigetelő panelek gyártásához mindössze egy német cég használ gyapjút.

Birkanyírás Uszódon
Birkanyírás Uszódon
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.