Back to top

Mindenhol csak gyűlik a gyapjú

Miközben 2022. március 6-án 2022 juhot hajottak végig a Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs-Elysées-n, a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár (Salon de l'Agriculture) végén, az európai juhtenyésztők és –tartók komoly tárolási gondokkal küzdenek. A gyarjú ugyanis nem kell senkinek.

Szabó Csaba
Szabó Csaba
Fotó: Králik Emese
Itthon a fülöpszállási Szabó Csaba is hasonló gondokkal küzd, mint francia kollégái. A Kistermelők Lapjának nyilatkozta azt, hogy a gyapjút nem tudja eladni. Két éve tárol jelentős költséggel jókora mennyiséget.

A fülöpszállási gazdaságban évente egyszer nyírnak, és hiába térnek át egyre többen világszerte a természetes anyagok használatára, ha a termelőtől 80 forintért akarják a gyapjú kilóját megvenni – a gazdálkodó inkább nem adja oda, mert nem éri meg felpakolni, elszállítani.

Régen a juhot eltartotta a gyapjú, idézte fel Szabó Csaba, annyit kaptak érte, hogy elég volt a téli takarmányozására.

Ma már azonban nincs értéke, és ami a legnagyobb baj, hogy rövid ideig lehet tárolni – besárgul és értékét veszti. Tehát vagy megsemmisítik saját költségen, vagy sokan belerakják a trágyába. Ezt a problémát a gazda jó ideje megoldatlannak tartja, segítséget pedig sehonnan nem kapnak.

Hasonló gondokkal küzdenek francia kollégái is. Korábban a Franciaországban lenyírt gyapjú 80 százalékát Kína vásárolta fel, és elsősorban az amerikai piacon értékesítette. Azonban a koronavírus-járvány és az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború miatt Európában már két éve a termelők nyakán marad a gyapjú.

Zsákokban áll a gyapjú egy hajdúszoboszlói tenyésztőnél
Zsákokban áll a gyapjú egy hajdúszoboszlói tenyésztőnél
Fotó: Csatlós Norbert

A belföldi feldolgozás gyakorlatilag megszűnt Európában, mert a vegyszerekkel támogatott gyapjúmosás erősen környezetszennyező. Ha valaki netán talál rá vevőt, az is kilónként mindössze 40 eurocentet hajlandó fizetni érte.

„A gyapjú értékesítése még a nyírás költségét sem téríti meg. A nyírásért anyajuhonként körülbelül 1,95 eurót kell fizetni, és csupán 1 és 1,5 kg közötti gyapjúval lehet számolni anyánként. Tavaly a kereskedő még felvásárolta a gyapjút. Negyven €-centet adott kilónként"

- mondta el Valentine Guérin, jutenyésztő a nicematin.com-nak.

Birkanyírás Tóalmáson
Birkanyírás Tóalmáson
Fotó: Csatlós Norbert
A birkákat a meleg beállta előtt évente egyszer mindenképp meg kell nyírni - mondják a termelők - különösen most, hogy a klímaváltozás miatt egyre forróbbak a nyarak. Vagyis mindenkinél keletkezik jobb-rosszabb minőségű gyapjú. A finomabból fonal készülhetne, a rosszabb minőségűt esetleg hőszigetelő anyagok gyártásra lehetne használni - ha lenne feldolgozó.

A gyapjú tehát mind a hazai, mind a Côte d'Azur-i juhtenyésztők raktáraiban csak gyűlik.

Olyan hazai feldolgozót nem találni, amely nagyobb mennyiséget vásárolna, Pénzesgyőrben nemezeléshez dolgoznak fel valamennyit, illetve az erdélyi Csikkarcfalván működő Mózes Gyapjúfeldolgozó és Szövő Manufaktúra keresett március elején idei nyírású fekete, barna, veress berke, berszánbarna, berkegyapjút. Ismereteink szerint hőszigetelő panelek gyártásához mindössze egy német cég használ gyapjút.

Birkanyírás Uszódon
Birkanyírás Uszódon
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.