0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mindenhol csak gyűlik a gyapjú

Miközben 2022. március 6-án 2022 juhot hajottak végig a Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs-Elysées-n, a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár (Salon de l'Agriculture) végén, az európai juhtenyésztők és –tartók komoly tárolási gondokkal küzdenek. A gyarjú ugyanis nem kell senkinek.

Itthon a fülöpszállási Szabó Csaba is hasonló gondokkal küzd, mint francia kollégái. A Kistermelők Lapjának nyilatkozta azt, hogy a gyapjút nem tudja eladni. Két éve tárol jelentős költséggel jókora mennyiséget.

A fülöpszállási gazdaságban évente egyszer nyírnak, és hiába térnek át egyre többen világszerte a természetes anyagok használatára, ha a termelőtől 80 forintért akarják a gyapjú kilóját megvenni – a gazdálkodó inkább nem adja oda, mert nem éri meg felpakolni, elszállítani.

Régen a juhot eltartotta a gyapjú, idézte fel Szabó Csaba, annyit kaptak érte, hogy elég volt a téli takarmányozására.

Ma már azonban nincs értéke, és ami a legnagyobb baj, hogy rövid ideig lehet tárolni – besárgul és értékét veszti. Tehát vagy megsemmisítik saját költségen, vagy sokan belerakják a trágyába. Ezt a problémát a gazda jó ideje megoldatlannak tartja, segítséget pedig sehonnan nem kapnak.

Hasonló gondokkal küzdenek francia kollégái is. Korábban a Franciaországban lenyírt gyapjú 80 százalékát Kína vásárolta fel, és elsősorban az amerikai piacon értékesítette. Azonban a koronavírus-járvány és az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború miatt Európában már két éve a termelők nyakán marad a gyapjú.

A belföldi feldolgozás gyakorlatilag megszűnt Európában, mert a vegyszerekkel támogatott gyapjúmosás erősen környezetszennyező. Ha valaki netán talál rá vevőt, az is kilónként mindössze 40 eurocentet hajlandó fizetni érte.

„A gyapjú értékesítése még a nyírás költségét sem téríti meg. A nyírásért anyajuhonként körülbelül 1,95 eurót kell fizetni, és csupán 1 és 1,5 kg közötti gyapjúval lehet számolni anyánként. Tavaly a kereskedő még felvásárolta a gyapjút. Negyven €-centet adott kilónként”

– mondta el Valentine Guérin, jutenyésztő a nicematin.com-nak.

A birkákat a meleg beállta előtt évente egyszer mindenképp meg kell nyírni – mondják a termelők – különösen most, hogy a klímaváltozás miatt egyre forróbbak a nyarak. Vagyis mindenkinél keletkezik jobb-rosszabb minőségű gyapjú. A finomabból fonal készülhetne, a rosszabb minőségűt esetleg hőszigetelő anyagok gyártásra lehetne használni – ha lenne feldolgozó.

A gyapjú tehát mind a hazai, mind a Côte d’Azur-i juhtenyésztők raktáraiban csak gyűlik.

Olyan hazai feldolgozót nem találni, amely nagyobb mennyiséget vásárolna, Pénzesgyőrben nemezeléshez dolgoznak fel valamennyit, illetve az erdélyi Csikkarcfalván működő Mózes Gyapjúfeldolgozó és Szövő Manufaktúra keresett március elején idei nyírású fekete, barna, veress berke, berszánbarna, berkegyapjút. Ismereteink szerint hőszigetelő panelek gyártásához mindössze egy német cég használ gyapjút.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu