0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A geopolitikai viharok átrendezik a frissáru-kereskedelmet

A pandémia és a kelet-európai geopolitikai instabilitás sosem látott helyzetet teremtett a zöldség-gyümölcs ágazatban, globális mértékben rendezi át a frissáru-kereskedelem teljes gazdasági környezetét. Az ágazat uniós érdekképviseleti szervezete, a Freshfel Europe az Európai Bizottsággal együtt kezdett el a stabilitás megteremtésén dolgozni, egyúttal az elszállt árakra megoldást keresni.

A pandémia két éve alatt bizonyította az ágazat a „törésállóságát”, azonban az ezzel járó, a teljes ellátási láncot érintő költségnövekedés mostanra olyan szintet ért el, ami már nem tartható fenn. Erre az alaphelyzetre jött rá januárban a belarusz embargó, majd a pusztító háború.

A prioritások tisztázása végett érdemes idéznünk Cem Özdemir német agrárminiszter szavait, aki a hasonló témában összehívott G7-agrárminiszter-találkozó kapcsán így fogalmazott: „Végtelen az a borzalom, amelyet most a megtámadott ország lakói átélnek, minden segítségre szükségük van, ez az első. De a borzalmas helyzetnek a világ élelmiszerpiacára is érezhető hatása van, és ezzel is foglalkozni kell, hiszen Putyin háborúja világszerte veszélybe sodorja az élelmiszerellátást”.

A friss zöldség-gyümölcs kereskedelmi ágazat egészét is messzemenően érintik ez utóbbi fejlemények, ezért a Freshfel Europe – tagjaival és az Európai Bizottsággal egyeztetve –

válságkezelő szakértői stábot hívott össze az európai élelmezésbiztonság stabilitása érdekében,

írta a szervezet legfrissebb sajtóközleményében.

Mint kifejtették, a Freshfel a piacfigyelés, valamint az Európai Bizottság és a civil szereplők közötti párbeszéd koordinálásában vállal szerepet, és képviseli a friss zöldség-gyümölcs ágazat érdekeit. Azonkívül a szervezet aktív résztvevője annak az újonnan létrehozott nemzetközi koalíciónak is, amely az elszabadult árak és a megszakadt ellátási láncok miatt jött létre, és amelyben a világ minden részéről összefognak az ágazati érdekképviseleti szervezetek.

Philippe Binard, a Freshfel főtitkára úgy nyilatkozott, hogy március elején a szervezet számítása szerint

egy kiló zöldség-gyümölcs termesztési költsége átlagosan 0,1 eurócenntel emelkedett a 2021-es év során.

Ebbe beleszámították a termesztéshez szükséges anyagok egész széles körének áremelkedését (növényvédő szerek, műtrágyák), de egyebek között a raklapok, a szállítás, a csomagolás, a munkaerő, a szaktanácsadás, de még a banki és biztosítási költségek drágulásával is számoltak. Ágazati szinten ez összesen mintegy 10 milliárd euró pluszt jelent évente. És ehhez jön még a logisztikai költségek emelkedése, amit 4 milliárd euróra tesznek (nem számolva azokkal a veszteségekkel, amit a konténerek késése vagy rendelkezésre nem állása okoz). A háború ezen a helyzeten fog még tovább súlyosbítani, az energiaárak emelkedésével és az inflációval, mutatott rá Philippe Binard.

Mindazonáltal a Freshfel Europe a példátlanul súlyos helyzetben is új megoldások sorával próbálkozik, a termesztőkkel, illetve a kis- és nagykereskedőkkel közösen, hogy sikerüljön az új helyzethez alakítani az ágazatot, és megtalálni azt az új egyensúlyt, amiben fenntarthatóan működhet, áll a sajtóközleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu