Back to top

G7 agrárminiszterek: csak a szabad piac biztosítja, hogy mindenkinek jusson élelem

Rendkívüli ülést tartottak a G7-ek agrárminiszterei az ukrajnai háború okozta globális élelmezésbiztonsági válság megvitatására. A tanácskozás végén kiadott közleményükben kiállnak az áruk szabad mozgásának fenntartása mellett.

A G7 országok soros elnökségét betöltő Németország agrárminisztere, Cem Özdemir hívta össze a virtuális agrárminiszter-találkozót (a G7 országok közé tartozik Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada, az Egyesült Királyság, valamint az USA). Bekapcsolódott továbbá a videókonferenciába Roman Lescsenko ukrán agrárminiszter, illetve számos nemzetközi szervezet képviselője is. Az ülést egyperces néma csenddel kezdték az orosz invázió áldozatainak emlékére.

Cem Özdemir a rendkívüli agrárminiszter-találkozó után

mindenekelőtt a G7 országok Ukrajna melletti szolidaritását szögezte le; a segítségnyújtás a legfontosabb prioritás számunkra, fogalmazott.

Ugyanakkor már látszik, hogy bizonyos országoknak nehézségeik lesznek az agrárágazati nyersanyagok beszerzésével, ami a világ bizonyos részein veszélybe sodorja az élelmiszerellátás biztonságát. „Annál is fontosabb, hogy világszerte szabad maradjon az áruk mozgása, és ne akadályozzuk exportkorlátozásokkal a piacot. A G7 országok mindent meg fognak tenni ennek érdekében” – mondta. Egyúttal arra is kitért, hogy a segélyszervezetek munkáját is támogatni kell, hogy hozzá tudjanak jutni az árukhoz és el tudják azt juttatni olyan országokba, amelyek nálunk kevésbé jó helyzetben vannak. „Ne feledjük: a világ számos pontján már ma is a mindennapi valóság részét képezik az éhínségek a klímakatasztrófa és a fegyveres konfliktusok miatt. Ne egymás ellen játsszuk ki a válságokat” – fogalmazott.

A találkozó végén a részt vevő agrárminiszterek tizenegy pontos zárónyilatkozatot tettek közzé,

amely egészben és röviden összefoglalva is elolvasható a német szövetségi agrárminisztérium honlapján.

A miniszterek a nyilatkozatban mindenekelőtt leszögezik, hogy elítélik az Ukrajna területi integritását és szuverenitását fenyegető orosz agressziót; szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával szemben, valamint megállapodnak, hogy a legfőbb cél Ukrajna élelmezésbiztonságának biztosítása, illetve az ukrán mezőgazdaság támogatása, hogy képes legyen élelmiszert termelni.

Leszögezik, hogy összefognak az élelmiszerszállítás és nyersanyagtermelés problémainak megoldásában; megállapodnak, hogy elkerülnek minden exportkorlátozó intézkedést, ami az árakat tovább növelné;

és felszólítják a többi országot is, hogy ne zárja le az élelmiszer- és agrárpiacát. Kijelentik, hogy a mesterséges árfelhajtást nem fogják tűrni, és megelőznek minden, az élelmezésbiztonságot veszélyeztető spekulatív akciót; mindehhez pedig az agrárpiaci folyamatokat az eddiginél is szigorúbban figyelik, és az információkat megosztják egymással. Végezetül leszögezik, hogy mindeközben a klíma- és környezetvédelemmel összefüggő feladataiknak változatlanul eleget tesznek; továbbra is együttműködnek a G7-ekkel, illetve a nemzetközi szervezetekkel és a humanitárius segélyszervezetekkel, hogy a globális élelmezésbiztonság fennmaradjon; illetve továbbra is szolidárisak Ukrajna lakóival és vezetésével.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.