0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

G7 agrárminiszterek: csak a szabad piac biztosítja, hogy mindenkinek jusson élelem

Rendkívüli ülést tartottak a G7-ek agrárminiszterei az ukrajnai háború okozta globális élelmezésbiztonsági válság megvitatására. A tanácskozás végén kiadott közleményükben kiállnak az áruk szabad mozgásának fenntartása mellett.

A G7 országok soros elnökségét betöltő Németország agrárminisztere, Cem Özdemir hívta össze a virtuális agrárminiszter-találkozót (a G7 országok közé tartozik Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada, az Egyesült Királyság, valamint az USA). Bekapcsolódott továbbá a videókonferenciába Roman Lescsenko ukrán agrárminiszter, illetve számos nemzetközi szervezet képviselője is. Az ülést egyperces néma csenddel kezdték az orosz invázió áldozatainak emlékére.

Cem Özdemir a rendkívüli agrárminiszter-találkozó után

mindenekelőtt a G7 országok Ukrajna melletti szolidaritását szögezte le; a segítségnyújtás a legfontosabb prioritás számunkra, fogalmazott.

Ugyanakkor már látszik, hogy bizonyos országoknak nehézségeik lesznek az agrárágazati nyersanyagok beszerzésével, ami a világ bizonyos részein veszélybe sodorja az élelmiszerellátás biztonságát. „Annál is fontosabb, hogy világszerte szabad maradjon az áruk mozgása, és ne akadályozzuk exportkorlátozásokkal a piacot. A G7 országok mindent meg fognak tenni ennek érdekében” – mondta. Egyúttal arra is kitért, hogy a segélyszervezetek munkáját is támogatni kell, hogy hozzá tudjanak jutni az árukhoz és el tudják azt juttatni olyan országokba, amelyek nálunk kevésbé jó helyzetben vannak. „Ne feledjük: a világ számos pontján már ma is a mindennapi valóság részét képezik az éhínségek a klímakatasztrófa és a fegyveres konfliktusok miatt. Ne egymás ellen játsszuk ki a válságokat” – fogalmazott.

A találkozó végén a részt vevő agrárminiszterek tizenegy pontos zárónyilatkozatot tettek közzé,

amely egészben és röviden összefoglalva is elolvasható a német szövetségi agrárminisztérium honlapján.

A miniszterek a nyilatkozatban mindenekelőtt leszögezik, hogy elítélik az Ukrajna területi integritását és szuverenitását fenyegető orosz agressziót; szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával szemben, valamint megállapodnak, hogy a legfőbb cél Ukrajna élelmezésbiztonságának biztosítása, illetve az ukrán mezőgazdaság támogatása, hogy képes legyen élelmiszert termelni.

Leszögezik, hogy összefognak az élelmiszerszállítás és nyersanyagtermelés problémainak megoldásában; megállapodnak, hogy elkerülnek minden exportkorlátozó intézkedést, ami az árakat tovább növelné;

és felszólítják a többi országot is, hogy ne zárja le az élelmiszer- és agrárpiacát. Kijelentik, hogy a mesterséges árfelhajtást nem fogják tűrni, és megelőznek minden, az élelmezésbiztonságot veszélyeztető spekulatív akciót; mindehhez pedig az agrárpiaci folyamatokat az eddiginél is szigorúbban figyelik, és az információkat megosztják egymással. Végezetül leszögezik, hogy mindeközben a klíma- és környezetvédelemmel összefüggő feladataiknak változatlanul eleget tesznek; továbbra is együttműködnek a G7-ekkel, illetve a nemzetközi szervezetekkel és a humanitárius segélyszervezetekkel, hogy a globális élelmezésbiztonság fennmaradjon; illetve továbbra is szolidárisak Ukrajna lakóival és vezetésével.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu