0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rendkívüli ülés rendkívüli helyzetben

Ukrajna elleni agressziója súlyos következményekkel járt a világ agrárpiacán, egyebek között a gabona világpiaci árának emelkedését okozta. Cem Özdemir, a G7-csoport soros elnöki tisztségét betöltő Németország zöldpárti élelmezési és mezőgazdasági minisztere március 11-ére online konferenciára hívta össze a legfejlettebb országok agrárminisztereit a gabona és más agrártermékek piacán kialakult helyzet elemzése és a szükséges teendők közös meghatározása céljából.

A tanácskozásra Roman Lesenkó ukrán mezőgazdasági miniszter és különböző nemzetközi szervezetek képviselői is meghívást kaptak.

A rendezvényen megállapodás született az exporttilalmak megakadályozásának szükségességéről és a mezőgazdasági termékek piacának szigorú figyelemmel kíséréséről. Emellett támogatásukról biztosították a segélyszervezeteket, hogy folytatni tudják a gabona beszerzését és szétosztását.

A konferencia házigazdai tisztét betöltő Cem Özdemir hangsúlyozta: „A G7-országok kinyilvánítják abszolút szolidaritásukat Ukrajnával, a segítségnyújtás a legfőbb prioritásunk. Ugyanakkor látjuk, hogy sok országnak nehézségei vannak a mezőgazdasági nyersanyagok beszerzésében, ami a világ egyes részein veszélyezteti az élelmiszerellátást.

Ezért még fontosabb, hogy világszerte nyitva tartsuk a piacokat és ne akadályozzuk őket exportkorlátozásokkal. Mi, a G7-országok mindent megteszünk ennek érdekében. Ugyanígy támogatnunk kell a segélyszervezeteket is, hogy a piacon vásároljanak árut, amit szétoszthatnak olyan országokban, amelyek sokkal nehezebb helyzetben vannak nálunk.

Ne felejtsük el, hogy a világ számos régiójában már most éhínség van az éghajlati válság és erőszakos konfliktusok következtében. Fontos, hogy ne játsszuk ki egyik válságot a másik ellen.”

Az orosz-ukrán háború nyomán világszerte meredeken emelkednek a gabonaárak, különösen a búza és a kukorica ára. Ez főként az élelmiszert importáló fejlődő és feltörekvő országok számára probléma, ráadásul az állati takarmányok és a műtrágya ára is emelkedik.

A tanácskozásról kiadott zárónyilatkozat szerint a G7-csoport agrárminiszterei megállapodtak abban, hogy

  • elítélik az Ukrajna területi integritása és szuverenitása elleni orosz agressziót és abszolút szolidárisak Ukrajnával,
  • fontosnak tartják az ukrajnai élelmiszerellátás biztosítását és támogatják az ukrán mezőgazdasági termelők kielégítő mennyiségű élelmiszer előállítását szolgáló tevékenységét,
  • együttműködnek az élelmiszer- vagy nyersanyagtermelést érintő szállítási problémák megoldása érdekében,
  • kerülnek minden olyan korlátozó jelzést és intézkedést, ami korlátozza az exportot és további áremelkedéshez vezethet,
  • felszólítják valamennyi országot, hogy biztosítsák élelmiszer- és mezőgazdasági piacaik szabadon tartását,
  • nem tűrik az árak mesterségesen felhajtását és fellépnek minden olyan spekulatív magatartás ellen, ami veszélyezteti az élelmezésbiztonságot,
  • szorosan figyelemmel kísérik a mezőgazdasági piacok alakulását és ennek érdekében megerősítik az AMIS piaci információs rendszert,
  • a válságos helyzetben is fenntartják a vállalt éghajlat- és környezetvédelmi kötelezettségeket és a fenntartható fejlődés érdekében kitűzött célok megvalósítását,
  • folytatják a nemzetközi szervezetekkel és pénzügyi intézményekkel való együttműködést a globális élelmezésbiztonság érdekében, beleértve a humanitárius segítségnyújtást is,
  • egyben kinyilvánítják, hogy szolidárisak Ukrajna kormányával és népével, és szorosan együttműködnek a háborúra adott válaszaikban, beleértve az élelmiszerrel és agrártermékekkel való kereskedelmet és élelmiszerbiztonságot.

Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség (DBV) elnöke a Cem Özdemir agrárminiszter által összehívott G7-konferencia kapcsán felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy „az Oroszországból és Ukrajnából származó gabonaexport kiesése hatalmas hiányt okoz Észak-Afrikában és Arábiában.

A G7 mezőgazdasági minisztereinek gondoskodnia kell róla, hogy az érintett országokban a nagy kiesés ellenére is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot, különben az ukrajnai humanitárius katasztrófa mellett a világ más részein is éhínség tör ki.

Mi, német gazdák készen állunk, hogy kivegyük a részünket a globális válság enyhítéséből, aminek a a megfelelő kereteit a politikusoknak kell megteremtenie.”

Forrás: Magyar Mezőgazdaság