Back to top

Rendkívüli ülés rendkívüli helyzetben

Ukrajna elleni agressziója súlyos következményekkel járt a világ agrárpiacán, egyebek között a gabona világpiaci árának emelkedését okozta. Cem Özdemir, a G7-csoport soros elnöki tisztségét betöltő Németország zöldpárti élelmezési és mezőgazdasági minisztere március 11-ére online konferenciára hívta össze a legfejlettebb országok agrárminisztereit a gabona és más agrártermékek piacán kialakult helyzet elemzése és a szükséges teendők közös meghatározása céljából.

A tanácskozásra Roman Lesenkó ukrán mezőgazdasági miniszter és különböző nemzetközi szervezetek képviselői is meghívást kaptak.

Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter a G7-országok agrárminisztereinek online konferenciáján
Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter a G7-országok agrárminisztereinek online konferenciáján
Fotó: BMEL
A rendezvényen megállapodás született az exporttilalmak megakadályozásának szükségességéről és a mezőgazdasági termékek piacának szigorú figyelemmel kíséréséről. Emellett támogatásukról biztosították a segélyszervezeteket, hogy folytatni tudják a gabona beszerzését és szétosztását.

A konferencia házigazdai tisztét betöltő Cem Özdemir hangsúlyozta: „A G7-országok kinyilvánítják abszolút szolidaritásukat Ukrajnával, a segítségnyújtás a legfőbb prioritásunk. Ugyanakkor látjuk, hogy sok országnak nehézségei vannak a mezőgazdasági nyersanyagok beszerzésében, ami a világ egyes részein veszélyezteti az élelmiszerellátást.

Ezért még fontosabb, hogy világszerte nyitva tartsuk a piacokat és ne akadályozzuk őket exportkorlátozásokkal. Mi, a G7-országok mindent megteszünk ennek érdekében. Ugyanígy támogatnunk kell a segélyszervezeteket is, hogy a piacon vásároljanak árut, amit szétoszthatnak olyan országokban, amelyek sokkal nehezebb helyzetben vannak nálunk.

Ne felejtsük el, hogy a világ számos régiójában már most éhínség van az éghajlati válság és erőszakos konfliktusok következtében. Fontos, hogy ne játsszuk ki egyik válságot a másik ellen."

Az orosz-ukrán háború nyomán világszerte meredeken emelkednek a gabonaárak, különösen a búza és a kukorica ára. Ez főként az élelmiszert importáló fejlődő és feltörekvő országok számára probléma, ráadásul az állati takarmányok és a műtrágya ára is emelkedik.

A tanácskozásról kiadott zárónyilatkozat szerint a G7-csoport agrárminiszterei megállapodtak abban, hogy

Fotó: Pixabay

  • elítélik az Ukrajna területi integritása és szuverenitása elleni orosz agressziót és abszolút szolidárisak Ukrajnával,
  • fontosnak tartják az ukrajnai élelmiszerellátás biztosítását és támogatják az ukrán mezőgazdasági termelők kielégítő mennyiségű élelmiszer előállítását szolgáló tevékenységét,
  • együttműködnek az élelmiszer- vagy nyersanyagtermelést érintő szállítási problémák megoldása érdekében,
  • kerülnek minden olyan korlátozó jelzést és intézkedést, ami korlátozza az exportot és további áremelkedéshez vezethet,
  • felszólítják valamennyi országot, hogy biztosítsák élelmiszer- és mezőgazdasági piacaik szabadon tartását,
  • nem tűrik az árak mesterségesen felhajtását és fellépnek minden olyan spekulatív magatartás ellen, ami veszélyezteti az élelmezésbiztonságot,
  • szorosan figyelemmel kísérik a mezőgazdasági piacok alakulását és ennek érdekében megerősítik az AMIS piaci információs rendszert,
  • a válságos helyzetben is fenntartják a vállalt éghajlat- és környezetvédelmi kötelezettségeket és a fenntartható fejlődés érdekében kitűzött célok megvalósítását,
  • folytatják a nemzetközi szervezetekkel és pénzügyi intézményekkel való együttműködést a globális élelmezésbiztonság érdekében, beleértve a humanitárius segítségnyújtást is,
  • egyben kinyilvánítják, hogy szolidárisak Ukrajna kormányával és népével, és szorosan együttműködnek a háborúra adott válaszaikban, beleértve az élelmiszerrel és agrártermékekkel való kereskedelmet és élelmiszerbiztonságot.

Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség (DBV) elnöke a Cem Özdemir agrárminiszter által összehívott G7-konferencia kapcsán felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy „az Oroszországból és Ukrajnából származó gabonaexport kiesése hatalmas hiányt okoz Észak-Afrikában és Arábiában.

A G7 mezőgazdasági minisztereinek gondoskodnia kell róla, hogy az érintett országokban a nagy kiesés ellenére is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot, különben az ukrajnai humanitárius katasztrófa mellett a világ más részein is éhínség tör ki.

Mi, német gazdák készen állunk, hogy kivegyük a részünket a globális válság enyhítéséből, aminek a a megfelelő kereteit a politikusoknak kell megteremtenie."

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.