Back to top

Vetőmag, tehenek, lovak az egyik legmodernebb magyar gazdaságban

A modern mezőgazdasági technológiák gyakorlati hasznáról van szó a legutóbbi, Kovács Norberttel, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatójával készített podcastunkban. A ménesbirtokon az adatalapú döntéshozatal gyakorlati előnyeit mutatják be, legyen szó akár szántóföldi öntözésről, vetőmagtermelésről, vagy robotfejésről.

Vetőmag, tehenek, lovak az egyik legmodernebb magyar gazdaságban | Kovács Norbert | MMG - Direkt

 

A vezérigazgató a három őshonos magyar lófajta tenyésztésében elért mezőhegyesi eredményeket szintén megosztotta Halmos B. Ágnessel, a Kistermelők Lapja főszerkesztőjével.

"Mezőhegyesen tavaly volt a leghidegebb május 1920 óta, majd a legmelegebb június és a harmadik legmelegebb július köszöntött ránk. Ez nagyon erős lokális aszállyal is párosult. A hibridkukorica vetésének a befejezésétől a betakarításig szélsőségesen kevés, alig 52 milliméter természetes csapadék hullott, azon belül pedig csupán egy alkalommal esett 20 milliméternél több egyszerre. Ez nagyon sok nehézséget okozott a tavaszi vetésű növények termelésében, ami a működésünk döntő többségét teszi ki. Emiatt kicsit nehéz évünk volt" – mondta a vezérigazgató.

Kétezer-ötszáz hektár öntözött területen vetettek hibridkukorica-vetőmagot tavaly. Az elhúzódó kelést és a hirtelen érkező meleget az öntözési beruházás ellenére nem tudták kivédeni, csak kezelni, mert esetenként még az öntözővíz is korlátozottan volt elérhető. A cég profitcentrumának számító növény esetében az okozta a legnagyobb gondot, hogy

a címerezésre alkalmas időszak rendkívüli módon lerövidült, amit élő munkaerővel nehéz volt megoldani. A nehézségek ellenére több ezer tonna vetőmag vár a vetőmagüzem raktáraiban az idei vetésre.

Kovács Norbert
Kovács Norbert
Fotó: Bokor Ádám

A ménesbirtok a precíziós gazdálkodás egyik magyarországi bemutatóüzeme, mind a növénytermesztésben, mind az állattenyésztésben. Kovács Norbert hangsúlyozta: a jó gépek sok mindenre megoldást jelentenek. Például ha a tavalyi címerezési esetükhöz hasonlóan lerövidül egy művelet végrehajtásának az optimális időszaka, előnyt jelent a meglétük.

A ménesbirtokon differenciált az inputanyag-kijuttatás, menedzsmentzónákra, hozamtérképre, drón- és műholdfelvételekre alapozzák, de még így is

„eljön az a bizonyos pont, amikor mi is csak külső szemlélők leszünk, és azt kell mondjuk, hogy a természetnél nem rendelkezünk nagyobb erővel.”

Fotó: Csatlós Norbert

- Ilyenkor még egy jól gépesített és nagyon magas műszaki szinten gazdálkodó cég vagy vállalkozó is csak azt mondhatja – velünk együtt –, hogy a saját részét megtette. Adott esetben ez annyit ér, hogy a kiesést minimalizálja, vagy a költséggazdálkodást optimálissá teszi, de hát amikor a külső tényezők nem optimálisak, akkor nem érdemes hozammaximalizálásról vagy rekorderedményekről beszélni. A tavalyi év nálunk is arról szólt, hogy a precíziós módszerekkel próbáltuk a lehető legtöbbet kihozni a hozamból - az optimális költségszinten.

Aki többet szeretne megtudni róla, hogy hogyan lehet precíziósan, vagy - pontosabb kifejezéssel élve - adatokra alapozva gazdálkodni, az bátran keresse fel Mezőhegyest! A ménesbirtok munkatársai mindent megmutatnak, amire csak kíváncsi, legyen szó akár növénytermesztésről, akár fejőrobotokra alapozott tejtermelésről.

Fotó: Csatlós Norbert

Az állattenyésztési ágazat nagyjából másfél éve termelő istállói mellett elkészült az új, szociális és oktatási célt egyszerre szolgáló épület, és folyik az elletőistálló és a borjúnevelő felújítása.

„A jelenlegi ezres tehénlétszámon tovább kell lépnünk! A hatékonyságot szem előtt tartva, a dolgozók számának minimális növelésével még 6-800 tehenet tudnánk termelésbe állítani. Ez nyilván beruházást igényel, de a többi infrastruktúra adott hozzá. A következő két-három-öt évre ez a tervünk.”

A precíziós állattartásról szólva a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az adatokat egzakt módon lehet értékelni, ezáltal alkalmasak a jövőre vonatkozó jó döntések alapjául, amik így nem egy ember megérzésén és tapasztalatán múlnak.

„Akivel már beszélgettem erről , az biztos unásig hallotta tőlem, hogy másfél évre visszamenőleg tőgynegyedig ismerjük az összes termelési adatot, a lépésszámhoz, a testhőmérséklethez, a takarmányfelvételi és kérődzési időhöz korrelálva. Tehát a tejtermelésünk egésze nyitott könyv, csak meg kell tanulni benne olvasni.”

Fotó: Csatlós Norbert

A lótenyésztésben a három mezőhegyesi őshonos fajta fenntartása mellett az állatok modern kori hasznosítását is meg kell találni. A nóniuszt sikerült eredményessé formálni a fogatsportban, olyannyira, hogy a tavalyi budapesti négyesfogathajtó-Európa-bajnokságon saját tenyésztésű és saját kiképzésű fogattal vettek részt. Egy őshonos fogattal bekerülni a sportcélra tenyésztett lovakból összeállított fogatok mezőnyébe pedig kivételesen nagy eredménynek számít.

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.