Back to top

Agrárszakképzésben tanuló diákok sikere a SIA PARIS versenyen

A párizsi SIA Paris a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, mellyel párhuzamosan minden évben megrendezésre kerül két nemzetközi szakmai verseny az agrárszakképzésben tanuló diákok számára.

2022. február 28 - március 2. között zajlott kiállítással párhuzamos megmérettetésen a szarvasmarha küllemi bírálaton a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói, míg a fiatal borászok versenyén (elméleti tudás és borbírálat) a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai képviselték Magyarországot kísérőikkel.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum két csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és két oktatójuk a megmérettetésre. A szarvasmarha küllemi bírálaton nem először vettek részt a Vácimezős diákok, 2020-ban is szép eredményeket értek el. A mostani versenyen 35 diák mérte össze tudását, közülük Hlugyik Viktória 2. helyezést, Pálocska Csenge pedig 10. helyezést ért el. A fiatal borászok versenyén a 22 induló közül Marsi Márton 11., míg Kaiser Anna 12. helyezett lett.

Fiatal borászok versenye:

Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak.

A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltség függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai).

Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni, kontinentális és mediterrán borokat is bemutattak.

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 22 fős mezőnyben helyt álltak, a 10. és a 11. helyezést vívták ki maguknak.

Szarvasmarha küllemi bírálat:

Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték kísérőikkel a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak.

A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján.

Délután öt órakor bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. A verseny helyszínéül az „A” pavilon bemutató „ringje” szolgált. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait.

A látogatásból nem maradhatott ki az Eiffel torony, a Louvre, a Montmarte és természetesen a város sok más nevezetessége sem.

Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.

A magyar tanulók által elért pontos eredmények:

Szarvasmarha küllemi bírálat (35 versenyző):

  • Hlugyik Viktória: 2. helyezett
  • Pálocska Csenge: 10. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Rostás Balázs

Fiatal borászok versenye (22 versenyző):

  • Marsi Márton: 11. helyezett
  • Kaiser Anna: 12. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Török Zita

A borász versenyen résztvevő diákok felkészítésében nagy szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • A Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola oktatói: Török Zita, Takács Edina és Kovács Zsuzsa
  • Nyakas Pincészet (Nyúlné dr. Pühra Beáta) - borfelajánlás
  • Borkultúra Kft. (Zilai Zoltán) - borfelajánlás
  • Laurel Étterem - borfelajánlás
  • Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdasága - borbírálat és borbemutatás
  • Tüű Péter sommelier - borbírálat és francia fajtaborok bemutatása

A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • A Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, Rostás Balázs
  • Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József
  • Limousin és Blonde’Aqutain Tenyésztők Egyesülete: Szűcs Márton

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2021-1-HU01-KA121-VET-000007347), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Forrás: 
KMASZC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.