Back to top

Agrárszakképzésben tanuló diákok sikere a SIA PARIS versenyen

A párizsi SIA Paris a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, mellyel párhuzamosan minden évben megrendezésre kerül két nemzetközi szakmai verseny az agrárszakképzésben tanuló diákok számára.

2022. február 28 - március 2. között zajlott kiállítással párhuzamos megmérettetésen a szarvasmarha küllemi bírálaton a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói, míg a fiatal borászok versenyén (elméleti tudás és borbírálat) a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai képviselték Magyarországot kísérőikkel.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum két csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és két oktatójuk a megmérettetésre. A szarvasmarha küllemi bírálaton nem először vettek részt a Vácimezős diákok, 2020-ban is szép eredményeket értek el. A mostani versenyen 35 diák mérte össze tudását, közülük Hlugyik Viktória 2. helyezést, Pálocska Csenge pedig 10. helyezést ért el. A fiatal borászok versenyén a 22 induló közül Marsi Márton 11., míg Kaiser Anna 12. helyezett lett.

Fiatal borászok versenye:

Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak.

A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltség függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai).

Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni, kontinentális és mediterrán borokat is bemutattak.

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 22 fős mezőnyben helyt álltak, a 10. és a 11. helyezést vívták ki maguknak.

Szarvasmarha küllemi bírálat:

Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték kísérőikkel a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak.

A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján.

Délután öt órakor bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. A verseny helyszínéül az „A” pavilon bemutató „ringje” szolgált. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait.

A látogatásból nem maradhatott ki az Eiffel torony, a Louvre, a Montmarte és természetesen a város sok más nevezetessége sem.

Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.

A magyar tanulók által elért pontos eredmények:

Szarvasmarha küllemi bírálat (35 versenyző):

  • Hlugyik Viktória: 2. helyezett
  • Pálocska Csenge: 10. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Rostás Balázs

Fiatal borászok versenye (22 versenyző):

  • Marsi Márton: 11. helyezett
  • Kaiser Anna: 12. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Török Zita

A borász versenyen résztvevő diákok felkészítésében nagy szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • A Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola oktatói: Török Zita, Takács Edina és Kovács Zsuzsa
  • Nyakas Pincészet (Nyúlné dr. Pühra Beáta) - borfelajánlás
  • Borkultúra Kft. (Zilai Zoltán) - borfelajánlás
  • Laurel Étterem - borfelajánlás
  • Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdasága - borbírálat és borbemutatás
  • Tüű Péter sommelier - borbírálat és francia fajtaborok bemutatása

A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • A Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, Rostás Balázs
  • Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József
  • Limousin és Blonde’Aqutain Tenyésztők Egyesülete: Szűcs Márton

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2021-1-HU01-KA121-VET-000007347), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Forrás: 
KMASZC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.