Back to top

Agrárszakképzésben tanuló diákok sikere a SIA PARIS versenyen

A párizsi SIA Paris a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, mellyel párhuzamosan minden évben megrendezésre kerül két nemzetközi szakmai verseny az agrárszakképzésben tanuló diákok számára.

2022. február 28 - március 2. között zajlott kiállítással párhuzamos megmérettetésen a szarvasmarha küllemi bírálaton a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói, míg a fiatal borászok versenyén (elméleti tudás és borbírálat) a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai képviselték Magyarországot kísérőikkel.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum két csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és két oktatójuk a megmérettetésre. A szarvasmarha küllemi bírálaton nem először vettek részt a Vácimezős diákok, 2020-ban is szép eredményeket értek el. A mostani versenyen 35 diák mérte össze tudását, közülük Hlugyik Viktória 2. helyezést, Pálocska Csenge pedig 10. helyezést ért el. A fiatal borászok versenyén a 22 induló közül Marsi Márton 11., míg Kaiser Anna 12. helyezett lett.

Fiatal borászok versenye:

Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak.

A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltség függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai).

Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni, kontinentális és mediterrán borokat is bemutattak.

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 22 fős mezőnyben helyt álltak, a 10. és a 11. helyezést vívták ki maguknak.

Szarvasmarha küllemi bírálat:

Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték kísérőikkel a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak.

A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján.

Délután öt órakor bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. A verseny helyszínéül az „A” pavilon bemutató „ringje” szolgált. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait.

A látogatásból nem maradhatott ki az Eiffel torony, a Louvre, a Montmarte és természetesen a város sok más nevezetessége sem.

Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.

A magyar tanulók által elért pontos eredmények:

Szarvasmarha küllemi bírálat (35 versenyző):

  • Hlugyik Viktória: 2. helyezett
  • Pálocska Csenge: 10. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Rostás Balázs

Fiatal borászok versenye (22 versenyző):

  • Marsi Márton: 11. helyezett
  • Kaiser Anna: 12. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Török Zita

A borász versenyen résztvevő diákok felkészítésében nagy szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • A Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola oktatói: Török Zita, Takács Edina és Kovács Zsuzsa
  • Nyakas Pincészet (Nyúlné dr. Pühra Beáta) - borfelajánlás
  • Borkultúra Kft. (Zilai Zoltán) - borfelajánlás
  • Laurel Étterem - borfelajánlás
  • Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdasága - borbírálat és borbemutatás
  • Tüű Péter sommelier - borbírálat és francia fajtaborok bemutatása

A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

  • A Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, Rostás Balázs
  • Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József
  • Limousin és Blonde’Aqutain Tenyésztők Egyesülete: Szűcs Márton

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2021-1-HU01-KA121-VET-000007347), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Forrás: 
KMASZC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.