Back to top

Lila paradicsom, egy új szuperélelmiszer?

Az áfonya és a szeder tele van antioxidánsokkal, ám mindössze három gén módosításával a paradicsom is ugyanezt az előnyt élvezheti.

Tizenöt évvel ezelőtt, a tél közepén Cathie Martin türelmetlenül várta, hogy megérjenek a paradicsomai, de a John Innes Centre botanikusa már tudta, mi fog történni: a zöld héjuk csodálatos lilává fog változni. Kicserélt néhány gént, hogy megnövelje az antocián-tartalmukat, ugyanazokat az élénk antioxidánsokat, amelyek az áfonya és a szeder gazdag színét adják.

„Tudtam, hogy működni fog” – mondja Martin magabiztosan. „Nos, amennyire minden tudós tudja, hogy ha valamit csinálni fog, az működik majd… Nagyon lassan ment, és sokáig tartott, de végül láttunk egy kis lila bogyót. Nagyszerű volt.”

Feltéve, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma az elkövetkező hetekben jóváhagyja az értékesítésre irányuló kérelmet, a Martin paradicsom először válhat elérhetővé magvak formájában, amelyeket termeszteni lehet, vagy éppen kifejlett gyümölcsként a boltban lehet majd megvásárolni.

Bármilyen paradicsomfajta átalakítható lila paradicsommá. A lila paradicsom íze pedig pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé, mivel az antociánok íztelenek. Martin kutatásai azonban két másik érdekes dolgot is feltártak. Az ő lila paradicsomjai – nem tévesztendő össze a sötét fajtákkal, például a fekete cseresznyeparadicsommal – nagyjából kétszer annyi ideig maradnak frissek a polcon, mint a hagyományos paradicsom. Azok az egerek, amelyek lila paradicsomot fogyasztottak, 30%-kal tovább éltek, mint azok, amelyek a hagyományos piros fajtát ették. Egy embernek naponta két lila paradicsomnak megfelelő mennyiséget kellene ennie ahhoz, hogy hasonló potenciális előnyöket érjen el, de Martin úgy véli, hogy ez valójában megvalósíthatóbb, mint a napi két marék áfonya elfogyasztása. Ez azért van, mert az áfonya drága és erősen szezonális, míg az ő paradicsomát tészta vagy pizza szósszá lehetne főzni. (Ezek a paradicsomok főzve is megőrzik a lilás árnyalatukat.)

„Az egyik (vizuális) tulajdonság, amelyet nagyon kedvelek, a jelenleg sárga paradicsomnak nevezett fajtákból származik” – mondja Martin.

„Amikor a lilát keverik bele, fantasztikus, indigósabb színt kapunk, egyfajta kékesebb lilát. Ha egy Bloody Mary-t készítenénk, az egy királykék színű ital lenne.”

Fotó: Youtube

Ma a GMO-k gyakoriak az amerikai étrendben, de nagyrészt a vállalati profit, nem pedig a fogyasztói kívánságok miatt készültek. A legutóbbi számítások szerint a szójabab 94%-a, a gyapot 94%-a, a kukorica 92%-a és az USA-ban ültetett repce 95%-a GMO-törzs. A genetikai módosításokkal a növények terméshozamát és a betegségekkel szembeni ellenálló képességét próbálják javítani. Ezek a génmódosítások belekerülnek az olajokba, a ruházatba, a feldolgozott élelmiszerekbe és a haszonállatokba. Az Egyesült Államokban a húst és tejterméket adó állatok 95%-a GMO-növényeket fogyaszt. Ezzel ellentétben azonban az Egyesült Államokban forgalomba hozatalra engedélyezett biotechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek listája igen szűkös.

A Monsanto és a Simplot fagyasztott sült krumpli előállító cég saját burgonyát készített. Mások tököt, papayát és padlizsánt alkottak, amelyek mind a betegségekkel vagy kártevőkkel szembeni ellenállásra összpontosítanak.

Mindössze ennyi zöldség és gyümölcs rendelkezik ezzel az engedéllyel, egy kivétellel: a Del Monte Fresh Pinkglow ananászát. A Del Monte 2020-ban engedélyezte a forgalmazást, és a terméket prémium minőségű, közvetlenül a fogyasztóknak szánt márkaként értékesíti (40 dollárért darabját.)

Martinnak azonban kevéssé érdeke, hogy a Monsantóhoz vagy a Del Mote-hoz hasonlóan ellenőrizze a genetikai vagy márkás szellemi tulajdonokat. Valójában a Norfolk Plant Sciences nevű vállalata – amelyet az Egyesült Királyságban alapított kollégájával, Jonathan Jones-szal – közelebb áll az iowai hippi nonprofit Seed Savers Exchange-hez, mint egy globális mezőgazdasági nagyvállalathoz. Botanikusként először azt tanulmányozta, hogyan lehet a genetikát felhasználva növelni a dohánynövények antocián-tartalmát. A probléma az volt, hogy az antociántermelés az egész növényben – beleértve a leveleket és a szárat is – működött, ami energiát pazarolt és visszafogta a növekedést.

Martin a paradicsommal izolálta, hogy lehet az antociánszintet kizárólag magában a gyümölcsben növelni, és csak akkor, amikor a gyümölcs a természetes érési állapotában volt.

Így ezek a paradicsomok ugyanolyan körülmények között és ugyanolyan terméshozammal nőhetnek, mint a hagyományosak.

Meglepő utat szán a paradicsomainak. Piacra fogja dobni a magokat, hogy mások is termeszthessék ezeket a gyümölcsöket. Megengedi a gazdáknak, hogy az általa kifejlesztett növényt termesszék, és eladják a boltoknak, hogy azok eladhassák a fogyasztóknak. Még a fölött is szemet huny, ha a kertjében lévő lila paradicsomokat egy másik fajtával keresztezik a jövőbeli termelők, ugyanis Martin nem védi a termékét, csak azt akarja, hogy terjedjen.

„Úgy gondolom, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelően akarjuk növelni a termékünk terjesztését. Az a nagy veszélye az ilyesminek, hogy csak egy „butik dolog”, ami jön, elmúlik, és már senkit sem érdekel. De néha van egy kis változás ebben a láncban, például egy új étel, ami a fogyasztók elégedettségét hozza” – mondja Martin. „Például 20 évvel ezelőtt, ha salátaleveleket vásároltunk a szupermarketben, azok zöldek voltak. Most már… mindenféle színűek. És az emberek szeretik, ha sok szín megtalálható a salátájukban. Szeretném, ha a mi paradicsomaink is hasonlóan működnének.”

Martin két éve próbálja kérni az USDA engedélyét a termékére, megadva a pontos genetikai adatokat (három gént cseréltek ki a növényekben, amelyek a tátikából (Antirrhinum) és a lúdfűből (Arabidopsis) származnak és a táplálkozási adatokat.

Nemrégiben az USDA ígéretet tett arra, hogy sokkal gyorsabban fog dolgozni a GMO-k jóváhagyásán, és 180 napra korlátozza az elemzések időtartamát. Bár a határidő már lejárt, Martin bízik abban, hogy a paradicsomot március végére vagy áprilisra jóváhagyják vagy elutasítják. „Nem akarom megelőlegezni a döntést” – mondja Martin - „de optimisták vagyunk, hogy ezt nem kell szabályozni, mert ezekben a paradicsomokban nincs semmi olyan, ami a környezetre vagy az egészségre veszélyes lenne.”

Bumper harvest for GM purple tomatoes

Martin úgy gondolja, hogy hosszabb távon nem az ő paradicsomának kell az egyetlen gyümölcsnek lennie, amelynek megnövelt antocián-tartalommal rendelkezik. A kutatók 2013-ban debütáltak egy olyan almával, amely annyira tele van színes vegyületekkel, hogy vörös húsú szilvára hasonlít, és Martin szerint ugyanez lehetséges a banánnal, a naranccsal és számtalan más gyümölccsel is. Tehát bármilyen idegenül is hangzik ma egy lila paradicsom, holnap már mindennapos lehet.

Forrás: 
fastcompany.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.