Back to top

Különbség tej és tej között

Sokan nem gondolnák, hogy tehéntej és tehéntej között mekkora lehet az eltérés. A tej beltartalmát pedig nemcsak a takarmányozás, hanem az állat genetikája is meghatározza.

Ficsor Árpádék 220 magyartarkából álló tejelő állományt tartanak családi gazdaságukban, amely számára a takarmányt is maguk termelik meg 200 hektáron
Ficsor Árpádék 220 magyartarkából álló tejelő állományt tartanak családi gazdaságukban, amely számára a takarmányt is maguk termelik meg 200 hektáron
Fotó: Czifrik Kati
A világ egyes részein már hatalmas üzleti karriert futott be az úgynevezett A2 tej, ami feltehetően kevesebb emésztési panaszt okoz az arra érzékenyeknek, nem hajlamosít gyulladásra, sőt, jótékonyan hat bizonyos krónikus betegségekre, és a tejfehérje-allergiások is fogyaszthatják. Néhány kisebb gazdaság már nálunk is elkezdte az állománya ilyen irányú nemesítését.
„A kollégáinknak jobbak a munkakörülményei, és az állatjólétet is jobban szolgáljuk az automata fejéssel, mert a tehén akkor jön fejésre, amikor ő akar. Nagyon gyorsan megtanulja, hogy ha feszül a tőgye, akkor csak be kell állnia a megfelelő helyre."
„A kollégáinknak jobbak a munkakörülményei, és az állatjólétet is jobban szolgáljuk az automata fejéssel, mert a tehén akkor jön fejésre, amikor ő akar. Nagyon gyorsan megtanulja, hogy ha feszül a tőgye, akkor csak be kell állnia a megfelelő helyre."
Fotó: Czifrik Kati

Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett.

A tej fehérjetartalmában található β-kazein egy egysége összesen 209 aminosavból épül fel, amelyek az A1 és az A2 forma esetében csak az aminosav lánc 67. aminosavában különböznek. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, de rendkívül jelentős különbség.

A tudomány ma azt feltételezi, hogy eredetileg minden szarvasmarhafajta A2 genetikai anyagot hordozott, és az idők során, egy spontán mutáció következtében alakult ki az A1 gén, több ezer évvel ezelőtt, a háziasítás során. Ennek a spontán mutációnak a következménye, hogy az európai szarvasmarhafajták genetikai állománya A2A2-ből A1A2-re és A1A1-re változott. Ma pedig mind a három genetikai kombináció előfordul.

A természetes, szénaalapú takarmányozásnak, a korszerű istállónak és a legelőnek köszönhetően egészséges az állomány
A természetes, szénaalapú takarmányozásnak, a korszerű istállónak és a legelőnek köszönhetően egészséges az állomány
Fotó: Czifrik Kati
Mindamellett, hogy az A2 tej könnyebben emészthető, számos egyéb jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, gátolhatja az enzimekkel kapcsolt neurológiai rendellenességek kialakulását.

Több szakirodalom is összefüggésbe hozta az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatással, illetve megállapította, hogy a laktózintoleránsok kevésbé produkálnak tüneteket az A2-es tej elfogyasztását követően, noha annak laktóztartalma megegyezik az A1-es tejével.

Mindennek az egyértelmű és egybehangzó tudományos igazolása, illetve elfogadása egyelőre várat magára, de több hazai termelő is felismerte már, hogy a jövő az A2-es tejé lehet.

Így gondolkodik a dunaharaszti Paraszt Sajt Farm tulajdonosa, Ficsor Árpád is, aki néhány éve elhatározta, hogy a tenyésztés során teljes egészében A2A2 állományt alakít ki magyar tarka teheneiből. Mint mondja, az egyszerű öröklődéssel is relatíve gyors eredményt lehet elérni a szelektálásban, 5-7 év alatt át lehet állítani állományt A2 tejet adóra.

A sajtüzembe üvegfalon és betekintő ablakokon keresztül láthatnak be a fogadóépület látogatói a kóstolások alkalmával, és itt található a termelői bolt is
A sajtüzembe üvegfalon és betekintő ablakokon keresztül láthatnak be a fogadóépület látogatói a kóstolások alkalmával, és itt található a termelői bolt is
Fotó: Czifrik Kati

Kezdetben csak annyit tettek, hogy kizárólag A2A2 bikák szaporítóanyagát használták, de két éve minden egyedet bevizsgáltat genetikailag a tenyésztőegyesület közreműködésével, amivel biztosabb és gyorsabb előrehaladást lehet elérni a szelekcióban.

Mint mondja, a magyar tarka tejtermelésben nem kelhet versenyre az Európában leginkább elterjedt Holstein frízzel, de  jó összetételű a teje, relatíve jó hústermelő, jól bírja az extenzív viszonyokat és az egyre szárazabb és melegebb hazai klímát.

Úgy véli, minél kisebb egy gazdaság, annál speciálisabb terméket kell előállítania, ha versenyképes akar maradni. Ő a bioszénán alapuló takarmányozásra, a magas szintű állatjólétre, hosszabb távon pedig az A2-es tejre és sajtra tette le a voksát.

Az A2-es tejjel alig tíz éve foglalkoznak a tudományos kutatások – teszi hozzá -, és egymásnak ellentmondó tanulmányokat is lehet olvasni, de saját tapasztalatai megerősítik a pozitív publikációkat. Az általa termelt A2 tejet ugyanis megkóstoltatta tejfehérje-érzékeny emberekkel, akik az esetek zömében minden gond nélkül fogyasztják azt.

A tudatos tenyésztésnek köszönhetően akár öt éven belül teljes egészében A2-es tejet fog termelni, de a telepen található mintaboltban már jelenleg is árul ilyet, de csak kisebb mennyiségben, előjegyzés alapján.

Családi gazdaságában a takarmány-termesztéstől a sajtgyártásig mindent saját maguk állítanak elő. A takarmányt zömében bérelt földeken, 200 hektáron termelik meg, 85 százalékban telepített állókultúrákkal, aminek köszönhetően jelentős széndioxid-megkötés történik a farmon.

Fogadóépület, sajtüzem és látogatóközpont a Paraszt Sajt Farmon
Fogadóépület, sajtüzem és látogatóközpont a Paraszt Sajt Farmon
Fotó: Czifrik Kati
Tejtermelésük 20-25 százalékából hosszan érlelt félkemény-kemény sajtokat készítenek. Termékeiket michelin-csillagos éttermek vásárolják, és több alkalommal nyertek rangos nemzetközi és hazai versenyeket, de az árversenyt így is nehezen bírják.

Ficsor Árpád szerint nehéz a hazai sajtkészítőknek talpon maradni egy olyan piacon, ahol uniós versenytársaik támogatással működhetnek, ráadásul olyan fogyasztói közegben, ahol lényegesen régebbi és fejlettebb a sajtkultúra.

Az itthoni piac egyelőre a bioszénás takarmányozást sem árazta be, Ausztriában például háromszoros áron lehet eladni az így készülő tejet.

A Paraszt Sajt Farmon a legnagyobb gondot mégis az aszály jelenti mostanában. Ficsor Árpád szerint száz év alatt háromszor volt ilyen száraz a tavasz. A talajvizeik 20 centiméterrel alacsonyabban állnak március elején, mint tavaly augusztusban, és várhatóan még egy hónapig nem lesz komolyabb eső, ami jelentősen veszélyezteti a takarmányellátásukat.

Két éve minden egyedet bevizsgáltatnak genetikailag a tenyésztőegyesület közreműködésével, amivel biztosabb és gyorsabb előrehaladást lehet elérni a szelekcióban
Két éve minden egyedet bevizsgáltatnak genetikailag a tenyésztőegyesület közreműködésével, amivel biztosabb és gyorsabb előrehaladást lehet elérni a szelekcióban
Fotó: Czifrik Kati

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.