Back to top

Megtérül-e a precíziós gazdálkodásba befektetett pénz?

A KSH 2020-as Agrárcenzus felmérésében a megkérdezett gazdálkodók 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs szüksége precíziós gazdálkodásra a termeléshez - hangzott el az Agrárakadémia idei első rendezvényén, amelyet a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösen rendezett a MATE gödöllői kampuszán.

Megtérül-e a precíziós gazdálkodásba befektetett pénz? | MMG

 

A többség véleményét azonban a rendezvény előadói, illetve a kerekasztal beszélgetésre meghívott, precíziósan termelő gazdálkodók is cáfolták. Szerintük a digitális átállás igenis megtérülő beruházás – több téren is. 

Fotó: Csatlós Norbert
Több, mint 10 éve dolgozunk ennek a technológiának a fejlesztésén, és

aki átáll erre a technológiára, az jövedelemtöbbletet tud realizálni,

és alapvetően a költségszintjeit egy objektív, vagy egy reális tartományban tudja tartani, és érdemi hozamnövekedéseket tud elérni – mondja Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója.

 

Fotó: Csatlós Norbert
Mészáros Gábor, a KITE Zrt. rendszerfejlesztési igazgatója szerint magáról a precíziós mezőgazdaságról már nagyon régen beszélünk. Az elmúlt évek során a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően a gépekben ma már integráltan be vannak építve a precíziós gazdálkodás eszköztárai, amit tudnak használni a termelők. Látjuk, hogy

azoknál a termelőknél, akik emellett döntöttek, nagyon rövid időn belül megtérült a beruházás.

Ha összehasonlítom a hagyományos és precíziós gazdálkodásban résztvevőket, azt lehet látni, hogy elnyúlnak egymástól a jövedelmezőségben, és egy kiszámíthatóbb, fenntarthatóbb gazdálkodást mértek.

Fotó: Csatlós Norbert
Önnek gyakorlati tapasztalatai vannak. Megtérül a gazdálkodónak az, ha precíziós gazdálkodásba fog?

Igen, mindenképpen – állítja Balogh Sándor, a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetője. Tehát egyrészt, mint ahogy említettem az előadás folyamán,

a hatékonyságot is növeljük, amivel nő a terméseredményünk, jövedelmezőségünk, másrészt pedig a gazdálkodás módja változik meg, sokkal könnyebbé válik,

összevonunk a precíziós gazdálkodás folytán munkafolyamatokat, kevesebbszer kell rámenni a területeinkre. Ez egyrészt környezettudatosság és a fenntarthatóság szempontjából is fontos, másrészt a munkaszervezés terén is, mivel kevesebbszer kell a munkát elvégeznünk.

Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense átfogóan nézi a kérdést:
Két irányból szeretném a tőkét megközelíteni, pénzügyi vonzatban és humán tőkében, és azt gondolom, hogy mind a kettőbe érdemes befektetni. Tehát az, hogy eszközeink legyenek ahhoz, hogy a precíziós gazdálkodást megvalósítsuk, az mindenképpen fontos kérdés, de ne felejtsük el, hogy a humán tőkébe is be kell fektetni, és az sokszorosan meg fog térülni.

Fotó: Csatlós Norbert
Ötvös Zoltán, a Hemag Kft. ügyvezetője pályázott precíziós gépekre. Megtérül majd ez a beruházás?

Minden döntésnek a hozadéka a megtérülés és minden beruházás általában megtérül. Precíziós gazdálkodás, mint ahogyan a tanácskozáson is elmondtam, tudatosnak kell lennie. Tudatosnak kell lennie a jövőnk szempontjából. És hogyha ezzel védeni tudjuk a klímát, környezetet, termőföldet, már megtérült.

Nem mindig a pénzt kell számolnunk, nem mindig az a fontos.

De bizonyára, hogyha számszerűsíteni akarjuk - és nagyon jól mondták a kollégák, hogy -  ezt nem tudjuk forintra pontosan megítélni. De ahogy a gazdasági vezetéssel számoltuk, már rövid távon is lehet pénzügyi megtérülés: a menetszám-csökkenés, illetve az időbeni védekezés miatt. Tehát én azt gondolom, hogy már a beruházás évében is várható megtakarítás vagy megtérülés, de a program végére bizonyára.

Ezek a programok már a jövőt képviselik és meg kell, hogy térüljenek és meg is fognak térülni.

Fotó: Csatlós Norbert
Okner Péter, a farmmenedzsment szoftveréről ismert AgroVir Kft. cégvezetője ugyancsak átfogóan ismeri a területet: 

Biztosan megtérül a beruházás, de nem biztos, hogy ezt jövedelemben kell elsősorban keresni.

Tehát nem abban fog ez realizálódni, hanem kockázatokat lehet elkerülni vele, ez egészen biztos. Látjuk a gyenge pontjainkat, a gazdálkodásnak azokat a részét, amit javítani kell, ezeket fölfedezése már nagyon erős hozadék. A hatékonyság szempontjából a gépeknek, a teljesítménynek, az erőforrásnak a jobb kihasználtsága lesz az, ami először jelentkezni fog ezzel kapcsolatban.

Ahogy az Agrárakadémia első állomásnak mottója szólt,

A jövő már folyamatban van, a precíziós gazdálkodásra pedig annak a 80 százaléknak is át kell térnie valamilyen formában, akik úgy nyilatkoztak az Agrárcenzuson, hogy nincs szükségük precíziós gazdálkodásra.

Különösen azért, mert a 2023-tól életbe lépő Közös Agrárpolitika előírásait a gazdaság digitalizációja nélkül nagyon nehéz lesz teljesíteni, és az már igazán zsebre megy.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.