0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Két milliárd génmódosított szúnyogot engednek szabadon az Egyesült Államokban

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) azért engedélyezte, hogy az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég génszerkeszett rovarok tömegeit engedje szabadon Floridában és Kaliforniában, mert ettől az általuk terjesztett betegségek csökkenését várja.

A módosított hím rovarokat úgy tervezték, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre.

Az Oxitec által kifejlesztett hím szúnyog – az OX5034 kódnevű faj – az Aedes aegyptiből, vagyis Egyiptomi csípőszúnyogból származik, amely számos betegség, köztük a Zika, a dengue- és a sárgaláz hordozója. Amikor ezek a szúnyogok párosodnak az őshonos nőstényekkel egy területen, állítólag nőstény lárvákat hoznak létre, amelyek egyszerűen elpusztulnak, mielőtt elérnék a felnőttkort, és ezzel a populáció egészét tönkreteszik. És mivel csak a nőstény szúnyogok szívnak vért az emberekből, a módosult rovarokról úgy gondolják, hogy nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Az Oxitec tavaly kísérleti programot indított az EPA és a helyi hatóságok jóváhagyásával, génmódosított szúnyogok millióit engedte szabadon Florida kiválasztott területein.

Módszere az úgynevezett steril rovartechnika legújabb példája, amelyet korábban más káros kártevők, például a legyek populációinak kiirtására vagy csökkentésére is alkalmaztak már.

A programot azonban sokan vitatják, mert véleményük szerint ismeretlen környezeti, illetve egészségügyi kockázatokat rejthet.

Olyan vélemények is megfogalmazódtak, hogy az EPA és a helyi hatóságok nem tettek meg mindent a projekt teljes átláthatósága érdekében.

Forrás: gizmodo.com