Back to top

Óriástüntetést szervezett Madridban a vidéki Spanyolország

Óriási demonstráció zajlott a hétvégén Spanyolországban számos agrárszervezet részvételével, összesen 200 ezres tömeggel kalkuláltak a szervezők. Mindegyik szervezet kicsit más követeléseket fogalmazott meg, de nagy vonalakban közös volt a céljuk: a figyelmet a vidékre irányítani.

A közös akció logója: "közösen a vidékért"
A közös akció logója: "közösen a vidékért"
A helyi sajtóhírek alapján a fruchethandel.de, a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német nyelvű szakportálja számolt be az eseményekről.

Mint írták,

számos agráregyesület, egyebek között a fiatal gazdák szövetsége, a területeken érdekelt öntözési közösségek, állattartó és vadászegyesületek, zöldség-gyümölcs termelők és exportőrök sorakoztak fel

a nagy vidéki demonstráció mögött.

A murciai zöldség-gyümölcs ágazati szövetség, a Proexport, valamint az öntözési társulások a szektorhoz igazított vízgazdálkodási terveket, illetve az infrastruktúra korszerűsítését kérték számon a kormányon, hogy hosszú távon rendelkezésre álljon az öntözővíz az élelmiszertermeléshez. Murciában például, ahonnan a spanyol zöldség-gyümölcs export ötöde származik, kulcskérdés a Tajo és a Segura folyók közötti öntözőcsatorna, hívták fel a figyelmet.

Murciai táj mandulafával. Létkérdés az öntözővíz
Murciai táj mandulafával. Létkérdés az öntözővíz
Fotó: Pixabay
A Proexport ugyanakkor importkorlátozást követelt abból a célból, hogy az EU-s normáknak a harmadik országokból érkező áruk is megfeleljenek, és

ne tisztességtelen versenyben kelljen megmérettetniük a spanyol áruknak.

A huelvai bogyósgyümölcs-ágazati szervezet, a Freshuelva pedig a vidék megbecsültségét tűzte a zászlajára.

Ezenkívül minden részt vevő szervezet kiállt a munkaerőpiaci reform újragondolása mellett, mert szerintük a mostani szabályok nem veszik figyelembe a mezőgazdaság sajátosságait, egyebek között az idénymunkával kapcsolatban – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.